Silný králičí vývar připravený z povařených zbytků králíka (hřbet, přední a zadní běhy necháme na jiný pokrm), kořenové zeleniny a koření, servírovaný nastavený kousky králičího masa, zvláště povařenou zeleninou, mraženým hráškem a kapáním z jater, strouhanky, vejce a koření.
Ingredience:
1 ks | králík (ideálně z domácího chovu) |
7 ks | kuliček černého pepře |
5 ks | kuliček nového koření |
1 ks | cibule |
1 ks | kořenová petržel |
1 ks | mrkve |
1/4 ks | celeru |
2 lžičky | soli |
2 l | vody |
Vložky a zavářka do polévky: | |
králičí játra | |
3 ks | menší mrkve |
1 ks | větší stroužek česneku |
1 ks | kousek celeru |
1 ks | vejce |
1/2 šálku | mraženého hrášku |
1 lžička | sušené majoránky |
1 lžíce | změklého másla |
strouhanka | |
pepř | |
sůl | |
Ostatní: | |
nasekaná petrželka nebo pažitka na ozdobení |
Postup:
1. Králíka naporcujeme, hřbet, přední a zadní běhy necháme na řízky, zbytek, včetně hlavy (má-li), vložíme do hrnce, přidáme ostatní ingredience a zalejeme studenou vodou cca 2 litry
2. Vaříme v hrnci doměkka, během varu sbíráme (ze začátku) pěnu (použijeme-li tlakový hrnec, odpadne sbírání šumu a taky výrazně zkrátíme čas přípravy)
3. Zeleninu oloupeme a nakrájíme na hranolky, uvaříme na skus v osolené vodě, pak scedíme do sítka
4. Zeleninu vrátíme do hrnce a přidáme vývar, který přecedíme v sítku přes plátýnko
5. Maso z králíka pokrájíme a rovněž dáme do hrnce, přidáme i hrášek
6. Játra naškrábeme ostrým nožem, přidáme vejce, strouhanku, sůl (s tou velmi opatrně), pepř a majoránku a utřený česnek, vymícháme do polohutné konzistence a přes haluškové sítko zavaříme rovnou do polívky
7. Doladíme chutě a dozdobíme petrželovou natí nebo pažitkou.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová