Podle tohoto receptu uvařený kotlíkový guláš podáváme s chlebem, na talíři můžeme guláš ozdobit proužky cibule, nebo posypat strouhaným křenem.
Ingredience:
1500 g | plecka z divočáka |
500 g | cibule |
150 g | slaniny |
50 g | sušených hub |
3 dl | vody |
2 dl | červeného vína |
4 ks | stroužky česneku |
1 ks | masitá červená paprika |
2 lžíce | rajského protlaku |
1 lžíce | dijonské hořčice |
sladká červená paprika | |
pár kapek kuléru | |
černý pepř | |
sádlo | |
kmín | |
sůl | |
Marináda (mořidlo) na naložení masa: | |
2 dl | červeného vína |
8 ks | kuliček nového koření |
8 ks | kuliček celého pepře |
8 ks | kuliček jalovce |
4 ks | stroužky česneku |
2 ks | bobkové listy |
2 ks | cibule |
1 ks | kousek celeru |
1 ks | mrkev |
1 ks | petržel |
špetka tymiánu |
Postup:
- Maso nakrájíme na kostky, proložíme nakrájenou kořenovou zeleninou, cibulí, česnekem, divokým kořením, zalijeme červeným vínem, necháme alespoň 24 hodin marinovat v chladu.
- V kotlíku rozehřejeme sádlo, přidáme nakrájenou cibuli, slaninu, necháme zesklovatět.
- Přidáme maso, které jsme marinovali, před vložením do kotlíku je opláchneme a necháme okapat. Maso posypeme červenou paprikou, kmínem, osolíme, mícháme, až se maso zatáhne ze všech stran a pustí šťávu.
- Podlijeme polovinou vína a vody, na mírném ohni dusíme, přibližně 90 minut.
- Do kotlíku přidáme namočené houby, nakrájenou papriku podlijeme zbytkem vína a vody, dusíme dalších 30 minut než paprik a houby změknou.
- Na závěr ochutíme rajským protlakem, dijonskou hořčicí, česnekem, přisolíme, opepříme, ztmavíme pár kapkami kuléru, necháme 10 minut povařit.
- Kotlíkový guláš podáváme s chlebem, na talíři můžeme ozdobit proužky cibule, nebo posypat strouhaným křenem.
Text i foto: D.Marounek