REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kotlíkový kančí guláš

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Podle tohoto receptu uvařený kotlíkový guláš podáváme s chlebem, na talíři můžeme guláš ozdobit proužky cibule, nebo posypat strouhaným křenem.


Ingredience:
1500 gplecka z divočáka
500 gcibule
150 gslaniny
50 gsušených hub
3 dlvody
2 dlčerveného vína
4 ksstroužky česneku
1 ksmasitá červená paprika
2 lžícerajského protlaku
1 lžícedijonské hořčice
sladká červená paprika
pár kapek kuléru
černý pepř
sádlo
kmín
sůl
Marináda (mořidlo) na naložení masa:
2 dlčerveného vína
8 kskuliček nového koření
8 kskuliček celého pepře
8 kskuliček jalovce
4 ksstroužky česneku
2 ksbobkové listy
2 kscibule
1 kskousek celeru
1 ksmrkev
1 kspetržel
špetka tymiánu

Postup:
  1. Maso nakrájíme na kostky, proložíme nakrájenou kořenovou zeleninou, cibulí, česnekem, divokým kořením, zalijeme červeným vínem, necháme alespoň 24 hodin marinovat v chladu.
  2. V kotlíku rozehřejeme sádlo, přidáme nakrájenou cibuli, slaninu, necháme zesklovatět.
  3. Přidáme maso, které jsme marinovali, před vložením do kotlíku je opláchneme a necháme okapat. Maso posypeme červenou paprikou, kmínem, osolíme, mícháme, až se maso zatáhne ze všech stran a pustí šťávu.
  4. Podlijeme polovinou vína a vody, na mírném ohni dusíme, přibližně 90 minut.
  5. Do kotlíku přidáme namočené houby, nakrájenou papriku podlijeme zbytkem vína a vody, dusíme dalších 30 minut než paprik a houby změknou.
  6. Na závěr ochutíme rajským protlakem, dijonskou hořčicí, česnekem, přisolíme, opepříme, ztmavíme pár kapkami kuléru, necháme 10 minut povařit.
  7. Kotlíkový guláš podáváme s chlebem, na talíři můžeme ozdobit proužky cibule, nebo posypat strouhaným křenem.
Poznámka:

Text i foto: D.Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Detoxikace organismu

Cítíte se unavení a bez energie? Ponuré, zamračené počasí vás přivádí k šílenství? Máte depresi? Nezoufejte! Možná jen potřebujete pročistit tělo od různých škodlivých látek, které jste za poslední měsíce do sebe dostali a to nejen jídlem, ale také díky prostředí, ve kterém se všichni pohybujeme. Detoxikujte se tedy! A co je to vlastně detoxikace? Ta slouží k vyloučení jedů neboli toxinů z těla a provádí se především zásadní změnou pitného režimu a změnou jídelníčku.

číst dále ...

Češi se snaží jídlem neplýtvat. Osmdesát procent z nich tvrdí, že potraviny nikdy nevyhazuje

Dle nové studie společnosti IPSOS, vytvořené jako součást projektu proti plýtvání potravinami a lednicové slepoty pro značku Hellmann’s,(1) 81 % Čechů nikdy nebo jen velmi sporadicky vyhazuje potraviny stále vhodné ke konzumaci. Suroviny, kterými Češi nejčastěji plýtvají, jsou převážně ovoce, zelenina a chleba. Za snížení plýtvání potravinami může také větší tolerance ke konzumaci potravin po datu spotřeby a minimální trvanlivosti. Jedním z hlavních důvodů plýtvání je nedostatek inspirace pro přípravu pokrmů. Stále více lidí vnímá jako příčinu nezužitkování potravin také lednicovou slepotu, na kterou se dlouhodobě zaměřuje značka Hellmann’s ve své kampani „Jídlo je příliš dobré na to, aby se jím plýtvalo“.

číst dále ...

Špajz nebo skříň? Jak uložit trvanlivé potraviny

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je ale uložit, aby vydržely dlouho a nemuseli jsme je po měsíci vyhazovat? A jak si poradit s ukládáním, když nemáme spíž?

číst dále ...

Zapomeňte na drastické diety. Poradíme jak na lednový očistný detox

Vánoce jsou sice svátky klidu a míru, svou nezastupitelnou roli v nich hraje ale také dobré jídlo. Spousta dobrého jídla. Pokud jste si ho během konce roku neodpírali a teď koketujete s myšlenkou, že dny hýření vybalancujete rychlou, drastickou dietou, máme pro vás alternativní tip: vyzkoušejte raději očistný detox.

číst dále ...

Fialové brambory (odrůda Blue Star a odrůda Valfi)

Již několik let se objevují na českém trhu fialové brambory. Sice vypadají svým vzhledem, tedy především barvou dost jedovatě, ale jsou velmi zdravé. Fialová barva je způsobena flavonoidy, které patří mezi přírodní antioxidanty, které působí příznivě na civilizační choroby. Fialové brambory obsahují těchto látek 3x – 4x více než klasické žluté odrůdy. Platí, čím jsou tmavší, tím jsou zdravější.

číst dále ...

Zapomenuté topinambury mají opět zelenou

Topinambury se v Čechách pěstují od 17. století. V době třicetileté války zachránily mnoho obyvatel před hladomorem, stejně, jako v Americe přistěhovalce. Naučili je pěstovat a konzumovat indiáni z kmene Topinambus, podle kterého dostali své jméno – topinambury. Do Evropy je přivezli v roce 1607 námořníci a jako první se začaly pěstovat ve Francii, přes Německo se pak dostaly do Čech.

číst dále ...

Banánová chaloupka vytvořená pomocí krabic od džusu

Recept na chaloupku z čokolády, tvarohového krému, dlouhých cukrářských piškotů a banánů, popsaný pěkně krok za krokem, doplněný o názorné fotografie postupu. Ozdobte ji dle fantazie, může to být chaloupka “Jejžíškovská”, stejně tak chaloupka Smolíčka pacholíčka, nebo jen chaloupka strýčka Toma. Každopádně si na ní určitě všichni pochutnají. Ale pozor! Nezapomeňte si před tím koupit dva velké, dvoulitrové džusy, protože právě krabice od džusu, v tomto receptu, hrají významnou roli.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy