Guláš připravený z kostek naloženého plecka z kance, podušené doměkka, ke konci i s houbami. Jde o vyzkoušený recept známého amatérského mykologa pana Marounka.
Ingredience:
750 g | kančího plecka |
300 g | cibule |
200 g | plátků hříbků |
200 g | zelených mladých fazolek |
5 cl | ginu |
2 lžíce | rajského protlaku |
1 lžíce | plnotučné hořčice |
6 ks | kuliček jalovce |
6 ks | kuliček celého pepře |
6 ks | kuliček nového koření |
2 ks | bobkové listy |
2 ks | stroužky česneku |
citronová šťáva | |
kmín celý | |
tymián | |
sádlo | |
voda | |
pepř | |
olej | |
sůl |
Postup:
- Z plecka nakrájíme kostky které pokapeme ginem, olejem, osolíme, přidáme kuličky jalovce, nového koření, pepře a bobkový list v chladu necháme 24 hodin rozležet.
- V hrnci na sádle necháme zesklovatět cibuli, přidáme plecko (koření odstraníme), osolíme, okmínujeme, okořeníme tymiánem, podlijeme vodou, aby bylo maso ponořené, dusíme 90 minut do měkka, občas promícháme, podlijeme vodou.
- Když je maso měkké, přidáme rajský protlak, plnotučnou hořčici, opepříme. Vložíme kolečka mrkve, nakrájené fazolky, plátky hříbků, dusíme, až zelenina změkne, zhruba 10 minut.
- Na závěr dochutíme utřeným česnekem, citronovou šťávou, solí pepřem, ragú moukou nezahušťujeme, omáčka je hustá z rozvařené cibule.
Podáváme s vařenou rýží.
Poznámka:Text i foto: Dalibor Marounek