Plátky brambor posypané bylinkovou, oříškovou a chilli směsí, pokladené vločkami másla, upečené dozlatova.
Ingredience:
6 ks | větších brambor |
máslo + tuk na vymazání | |
Na bylinkovou směs: | |
2 lžičky | tymiánu |
2 lžičky | majoránky |
2 lžičky | petrželky |
mletý pepř | |
sůl | |
Na oříškovou směs: | |
2 lžíce | mletých vlašských ořechů |
1 lžička | rozmarýnu |
1 lžička | citronové kůry |
sůl | |
Na chilli směs: | |
2 lžíce | bazalky |
2 ks | stroužků česneku |
špetka chilli | |
sůl |
Postup:
1. Důkladně, nejraději kartáčkem, omyjeme brambory, nakrájíme na plátky asi 5 mm silné a rozložíme je na tukem vymaštěný plech
2. Připravíme si bylinkovou směs smícháním na drobno nasekané petrželky, majoránky i tymiánu, mletého pepře a soli, potom oříškovou směs smícháním na jemno mletých vlašských ořechů, na drobno nasekaného rozmarýnu, na jemno nastrouhané citronové kůry a soli a nakonec chilli směs smícháním utřených stroužků česneku, na jemno nasekané bazalky, špetkou chilli a solí
3. Těmito připravenými směsmi posypeme brambory, na každý plát položíme vločku másla, celý plech přikryjeme alobalem, dáme do vyhřáté trouby na 230 °C a pečeme asi 15 minut, pak alobal sundáme a dopékáme dalších 15 minut
4. Podáváme teplé nebo studené.