Koláč z kynutého těsta plněný ochucenou tvarohovou náplní, upečený v troubě dozlatova.
Ingredience:
Na těsto: | |
500 g | hladké mouky |
150 g | másla |
20 g | droždí |
250 ml | mléka |
1 lžička | cukru |
2 ks | žloutků |
sůl | |
máslo na formu | |
vejce na potření | |
Na náplň: | |
500 g | měkkého tvarohu |
100 ml | sladké smetany |
4 lžíce | nasekaného kopru |
2 ks | vajec |
sůl |
Postup:
1. Do mísy prosijeme hladkou mouku, přidáme žloutky, cukr, rozdrobené droždí, změklé na menší kousky nakrájené máslo, mléko, sůl a rukama vypracujeme hladké nelepivé těsto, které přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě vykynout
2. Na tvarohovou náplň tvaroh smícháme se smetanou a rozklepnutými vejci, ochutíme solí a na jemno nasekaným koprem
3. Vykynuté těsto znovu propracujeme, rozdělíme na dva díly, z každého vypracujeme bochánek, který rozválíme na kulatý plát
4. Na dno koláčové formy vymazané máslem položíme plát těsta, 1 cm od kraje, rozetřeme tvarohovou náplň, přikryjeme druhým plátem a oba k sobě na okrajích přimáčkneme 5. Potom koláč propícháme vidličkou, aby mohla unikat pára, povrch potřeme rozšlehaným vejcem, vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 45 minut, po vychladnutí nakrájíme.