Velikonoční nádivka z pečiva, vajec, uzené krkovičky, mladých kopřiv, mléka, mandlí a koření, upečená v troubě dozlatova v zapékací misce vymazané máslem.
Ingredience:
10 ks | den starších rohlíků nebo housek |
6 ks | vajec |
400 g | krkovičky z udírny (ZEMAN maso-uzeniny) |
1 sklenka | mléka |
2 hrsti | nasekaných kopřiv |
máslo na vymazání formy | |
muškátový oříšek | |
plátky mandlí | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Pečivo nakrájejte na kostičky a smíchejte s mlékem, žloutky, muškátovým oříškem, solí a pepřem. Nechejte nasát. Očistěte a spařte kopřivy, natrhejte je a smíchejte se směsí pečiva a žloutků.
- Maso nakrájejte na kostičky a přidejte do mísy. Pro zvýraznění chuti je možné uzené krátce před smícháním opéct, ale není to nutné.
- Ve druhé míse ušlehejte bílky do tuha (až se tvoří špičky) a sníh lehce vmíchejte k ostatním surovinám.
- Formu vymažte máslem nebo špekem, nalijte směs a uhlaďte. Navrch ji posypte mandlemi. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C 30 – 45 minut, dokud nebude nádivka pevná a zlatavá.
Velikonoce bez beránka, mazance a barevných vajíček si snad nikdo nedokáže představit. Na svátečním stole však nesmí chybět ani poctivé uzené. To je základní surovinou do tradiční kopřivové nádivky či velikonočního chleba. Výborné je i s bramborovou kaší nebo jen tak s kyselou okurkou.
Řeznictví ZEMAN maso-uzeniny nabízí hned několik chutných specialit z udírny. Při přípravě využívá tradiční metodu uzení, kdy se maso nejprve naloží do soli a následně se udí na bukovém dřevě. Díky tomu je výsledek krásně šťavnatý a má jemnou kouřovou chuť. Skvělá chuť je zajištěna i původem. Veškeré maso pochází od prověřených českých farmářů z okolí Příbramska. Uzené maso je samozřejmě bez lepku, takže je vhodné i pro celiaky.
Pokud tedy chcete velikonoční dobroty vyzdvihnout na vyšší úroveň, vyzkoušejte Krkovičku bez kosti nebo Špek z udírny z řeznictví ZEMAN maso-uzeniny. Jsou k zakoupení v ceně od 12 Kč/ 100 g. Radost tím uděláte nejen sobě ale i celé rodině.
Poznámka:Mandle můžeme použít i přímo do nádivky, pak je nasekáme nadrobno.
Jehněčí na bylinkách s vinnou omáčkou a bramborovým pyré
Kuře s bylinkovou nádivkou a pečenými bramborami