REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jehněčí na bylinkách s vinnou omáčkou a bramborovým pyré

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pečené jehněčí v bylinkové krustě, s vinnou omáčkou a bramborovým pyré.


Ingredience:
1 kgjehněčího plecka s kostí
2 ksmrkve
2 kspetržele
1 kscibule
1 lvody
0,7 lčerveného vína
3 lžícehořčice
olej na opražení zeleniny
bobkový list
tymián
pepř
sůl
Na bylinkovou krustu:
3 hrsti bylin (majoránka, máta, rozmarýn)
3 hrsti strouhanky (z tvrdého toustového chleba bez kůrek)
1 sklenka oivového oleje
Na bramborové pyré:
700 gvařených brambor
100 gmásla
200 mlsmetany
2 kspalice česneku
Na marinádu:
2 lžícenasekaných bylinek (tymián, rozmarýn, majoránka)
několik stroužků česneku

Postup:

1. Jehněčí maso vykostíme, maso poklademe na plátky nakrájenými stroužky česneku, posypeme na drobno nasekanými bylinkami a necháme v chladu 1 hodinu i déle marinovat
2. Kosti s očištěnou nakrájenou zeleninou a bobkovým listem, tymiánem opražíme v hrnci na troše oleje, zalijeme 1 litrem vody, osolíme, opepříme a 1 hodinu vaříme
3. Na bylinkovou krustičku promícháme na jemno nasekané byliny, strouhanku a olej, rukama je dobře propracujeme, aby vznikla hustá vláčná směs (množství strouhanky a oleje můžeme upravit podle potřeby)
4. Maso vyjmeme z marinády, potřeme hořčicí, pak na jehněčí dobře přitiskneme bylinkovou směs a spolu s palicemi česneku zabalenými v alobalu vložíme do pekáčku, dáme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme 20-25 minut, aby krusta zezlátla
5. Připravíme si vinnou omáčku; uvařený vývar z kostí a zeleniny scedíme, vlijeme červené víno a na mírném plameni zredukujeme na třetinu objemu, odpařováním tekutiny vývar zhoustne a vznikne hladká, hustá omáčka
6. Uvařené brambory v míse důkladně prohněteme se smetanou a změklým máslem, pak vmícháme celé stroužky česneku,které jsme upekli v alobalu společně s masem a vytlačili ze slupek
7. Jehněčí pokrájíme na plátky a podáváme s vinnou omáčkou a bramborovým pyré.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

BistRAWveg: Lze vydržet bez jídla a třeba tak nastartovat podnikání? Stanislav Petříček je toho důkazem

Velkou část svého života byl Stanislav Petříček vysoce postaveným manažerem s racionálním uvažováním. Sám o sobě říká, že nebyl zvyklý naslouchat druhým, ale ani sám sobě. S postupem věku si však začal klást otázky, hledal svou cestu a přehodnocoval svůj dosavadní životní styl, až vznikl i český koncept zaměřený na raw stravování.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy