REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jehněčí na bylinkách s vinnou omáčkou a bramborovým pyré

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pečené jehněčí v bylinkové krustě, s vinnou omáčkou a bramborovým pyré.


Ingredience:
1 kgjehněčího plecka s kostí
2 ksmrkve
2 kspetržele
1 kscibule
1 lvody
0,7 lčerveného vína
3 lžícehořčice
olej na opražení zeleniny
bobkový list
tymián
pepř
sůl
Na bylinkovou krustu:
3 hrsti bylin (majoránka, máta, rozmarýn)
3 hrsti strouhanky (z tvrdého toustového chleba bez kůrek)
1 sklenka oivového oleje
Na bramborové pyré:
700 gvařených brambor
100 gmásla
200 mlsmetany
2 kspalice česneku
Na marinádu:
2 lžícenasekaných bylinek (tymián, rozmarýn, majoránka)
několik stroužků česneku

Postup:

1. Jehněčí maso vykostíme, maso poklademe na plátky nakrájenými stroužky česneku, posypeme na drobno nasekanými bylinkami a necháme v chladu 1 hodinu i déle marinovat
2. Kosti s očištěnou nakrájenou zeleninou a bobkovým listem, tymiánem opražíme v hrnci na troše oleje, zalijeme 1 litrem vody, osolíme, opepříme a 1 hodinu vaříme
3. Na bylinkovou krustičku promícháme na jemno nasekané byliny, strouhanku a olej, rukama je dobře propracujeme, aby vznikla hustá vláčná směs (množství strouhanky a oleje můžeme upravit podle potřeby)
4. Maso vyjmeme z marinády, potřeme hořčicí, pak na jehněčí dobře přitiskneme bylinkovou směs a spolu s palicemi česneku zabalenými v alobalu vložíme do pekáčku, dáme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme 20-25 minut, aby krusta zezlátla
5. Připravíme si vinnou omáčku; uvařený vývar z kostí a zeleniny scedíme, vlijeme červené víno a na mírném plameni zredukujeme na třetinu objemu, odpařováním tekutiny vývar zhoustne a vznikne hladká, hustá omáčka
6. Uvařené brambory v míse důkladně prohněteme se smetanou a změklým máslem, pak vmícháme celé stroužky česneku,které jsme upekli v alobalu společně s masem a vytlačili ze slupek
7. Jehněčí pokrájíme na plátky a podáváme s vinnou omáčkou a bramborovým pyré.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

4 nejlepší třešňové Cake Pops recepty

Tak dobré a přitom tak rychle pryč. Třešně jsou jedna z těch typicky letních surovin, která je pryč dřív, než se rozkoukáte. Vrhněte se na ně tento rok pořádně a až se vám přejí čerstvé, zakomponujte je do dezertů! Hitem jsou teď dezerty, které si každý jednoduše vezme do ruky bez složitého krájení a oddělování.

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

Netradiční recepty ze zeleniny

Ani vás už nebaví neustálé vymýšlení receptů? Rádi byste uvařili něco nového, chutného, barevného a zároveň plného vitamínů? Sáhněte do spíže po zelenině a zkuste tentokrát připravit netradiční pokrmy, které zachutnají nejen vám, ale celé rodině!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy