REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jehněčí na bylinkách s vinnou omáčkou a bramborovým pyré

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pečené jehněčí v bylinkové krustě, s vinnou omáčkou a bramborovým pyré.


Ingredience:
1 kgjehněčího plecka s kostí
2 ksmrkve
2 kspetržele
1 kscibule
1 lvody
0,7 lčerveného vína
3 lžícehořčice
olej na opražení zeleniny
bobkový list
tymián
pepř
sůl
Na bylinkovou krustu:
3 hrsti bylin (majoránka, máta, rozmarýn)
3 hrsti strouhanky (z tvrdého toustového chleba bez kůrek)
1 sklenka oivového oleje
Na bramborové pyré:
700 gvařených brambor
100 gmásla
200 mlsmetany
2 kspalice česneku
Na marinádu:
2 lžícenasekaných bylinek (tymián, rozmarýn, majoránka)
několik stroužků česneku

Postup:

1. Jehněčí maso vykostíme, maso poklademe na plátky nakrájenými stroužky česneku, posypeme na drobno nasekanými bylinkami a necháme v chladu 1 hodinu i déle marinovat
2. Kosti s očištěnou nakrájenou zeleninou a bobkovým listem, tymiánem opražíme v hrnci na troše oleje, zalijeme 1 litrem vody, osolíme, opepříme a 1 hodinu vaříme
3. Na bylinkovou krustičku promícháme na jemno nasekané byliny, strouhanku a olej, rukama je dobře propracujeme, aby vznikla hustá vláčná směs (množství strouhanky a oleje můžeme upravit podle potřeby)
4. Maso vyjmeme z marinády, potřeme hořčicí, pak na jehněčí dobře přitiskneme bylinkovou směs a spolu s palicemi česneku zabalenými v alobalu vložíme do pekáčku, dáme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme 20-25 minut, aby krusta zezlátla
5. Připravíme si vinnou omáčku; uvařený vývar z kostí a zeleniny scedíme, vlijeme červené víno a na mírném plameni zredukujeme na třetinu objemu, odpařováním tekutiny vývar zhoustne a vznikne hladká, hustá omáčka
6. Uvařené brambory v míse důkladně prohněteme se smetanou a změklým máslem, pak vmícháme celé stroužky česneku,které jsme upekli v alobalu společně s masem a vytlačili ze slupek
7. Jehněčí pokrájíme na plátky a podáváme s vinnou omáčkou a bramborovým pyré.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Sezona grilování je tady, užijte si ji s recepty od Spaku

Teplé letní počasí se konečně dostavilo a přímo vybízí k příjemnému strávení odpoledne nebo večera v parku či na zahradě. A jak lépe si vychutnat tuto krásnou roční dobu než lahodným jídlem z grilu? Užijte si grilovačku za doprovodu značky Spak a oslavte 30 let působení této společnosti v ČR.

číst dále ...

Jak na „Luxus za pár korun“? To prozradí Jiří Halamka od 16. května na TV Paprika

Znáte Jirku Halamku? A víte, že si s ním můžete opět zavařit? Televizní stanice TV Paprika totiž uvádí nový kulinární pořad, který bude opět pod taktovkou oblíbeného kuchaře. Jirka předvede svůj kulinářský um, přičemž ukáže, jak snadno lze připravit báječnou večeři z obyčejných surovin, které máme běžně ve spíži. V pořadu „Luxus za pár korun“ se budete moci inspirovat, jak z tradičních ingrediencí připravit pokrmy, které ze všedních dnů vytvoří ty, jež si budete pamatovat.

číst dále ...

Světový den koktejlů: oslavte ho míchaným drinkem plným zdraví

V pátek 13. května je speciální den pro všechny milovníky koktejlů. Přesně před 216 lety byla v USA zveřejněna první definice míchaného drinku. Když se řekne míchaný koktejl, nemusí ale nutně jít o alkoholický nápoj. Zkuste letos slavit tak, abyste víc prospěli svému zdraví. Namíchejte si některý z proteinových koktejlů KetoMix. Jsou snadné na přípravu, skvěle zasytí a dodají tělu nejen kvalitní bílkoviny, ale i důležitou vlákninu, vitamíny a minerální látky.

číst dále ...

Květen měsíc májovek

Květen je měsíc, kdy vyrůstá další chutná a houbaři ceněná houba, čirůvka májovka – Calocybe gambosa (viz náš atlas hub). Májovky mají nezaměnitelnou vůní, okurkově moučnou a někteří houbaři ji považují za nejlepší houbu na smetanovou houbovou omáčku. Májovky vyrůstají někdy, při jarních deštících, už koncem dubna. Naleznete je v prosvětlených listnatých lesících, hájích, parkách nebo sadech.

číst dále ...

Češi si neumí představit svůj pracovní den bez kávy. Stává se významným zaměstnaneckým benefitem

Káva je celosvětově nejoblíbenějším nápojem, denně se jí vypije kolem dvou miliard šálků. Velké oblibě se těší i u nás, bez kávy by nedokázalo žít 6 z 10 Čechů. Jedním z míst, kde si kávu dopřáváme nejčastěji, je naše zaměstnání. Průzkum pro značku L’OR Professional potvrdil, že kávu v práci pije pravidelně nebo alespoň občas 85 % českých zaměstnanců, přičemž skoro polovina Čechů si neumí představit pracovní den bez kávy. Během pracovního dne vypijeme nejčastěji dva až tři šálky. Průzkum pro značku L’OR Professional dále ukázal, že se káva stává i významným zaměstnaneckým benefitem a faktorem, který může přispět k motivování zaměstnance, a tedy ke snížení rizika jeho odchodu k jinému zaměstnavateli.

číst dále ...

Rizoto jako od Itala: Vyznejte se v italské rýži

Krátkozrnná i kulatozrnná, bílá i černá. Vybrat správný druh rýže může být v široké nabídce obchodů někdy trochu problém. Pokud nechcete, aby vaše rizoto připomínalo sypkou klasiku ze školní jídelny s porcí nakládané řepy navíc, naučte se základní orientaci v druzích italské rýže.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy