REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kokosový jablečník

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Upečená korpus potřený dvěma náplněmi, jablečnou s příchutí kokosu a smetanovou, ozdobený nastrouhanou čokoládou nebo čokoládovými hoblinkami, hotový dezert nechaný v lednici ztuhnout. Je to veliká dobrota, krém je lehký, piškot nadýchaný a celé to není vůbec přeslazené. Možná je to trochu složitější na přípravu i časově, ale výsledná chuť stojí za trochu času a námahy.


Ingredience:
Na těsto:
200 gpolohrubé mouky
200 gpískového cukru
3 lžícehorké vody
1/2 balíčkuprášku do pečiva
5 ksvajec
Na náplň č.1:
1 kg očištěných jablek
1 sáčekvanilkového pudinku (40 g) nejlépe dr.Oetker
4 lžícemeruňkového džemu (dala jsem broskvový)
2 lžíceSvařené víno (rozpustná směs) od Kotanyi
1 lžícerumu
1 lžičkamleté skořice
100 ml vody
dle potřeby a kyselosti jablek vanilkový nebo pískový cukr
Na náplň č.2:
2 kelímkysmetany ke šlehání (lepší je Rama Cremefine)
2 kelímkyzakysané smetany
2 sáčkyztužovače (ty být nemusí, pokud máme Rama Cremefine)
100 gkokosu
80 gmoučkového cukru
150 mlmléka

Postup:

1. Nejprve si připravíme těsto; žloutky šleháme s cukrem a vodou do husté pěny,z bílků vyšleháme tuhý sníh, do bílkového sněhu přimícháme žloutkovou pěnu a prosátou mouku, do které přidáme prášek do pečiva
2. Plech vyložíme papírem na pečení a těsto na něj stejnoměrně rozetřeme, pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C cca 15-20 minut
3. Připravíme si náplň č. 1; okrájená a jadřinců zbavená jablka nakrájíme na malé kousky, přidáme koření, skořici, podle potřeby přisladíme cukrem, můžeme i vanilkovým, a dusíme do poloměkka
4. Ve 100 ml vody rozmícháme pudinkový prášek, vlijeme do jablek a krátce povařímevmícháme rum, džem a necháme vychladnout
5. Teď si připravíme náplň č. 2; mléko s cukrem přivedeme k varu, vsypeme kokos a mícháme, dokud se mléko nevyvaří, necháme vychladnout
6. Šlehačky se ztužovači vyšleháme do chladné kokosové hmoty, přidáme zakysané smetany a ušlehané šlehačky, opatrně promícháme
7. A je tu finále!; z upečeného a vychladlého piškotu stáhneme pečící papír, plát potřeme džemíkem, který podle tuhosti můžeme zředit rumem, na džem navrstvíme – rozetřeme – jablečnou náplň, na ni smetanovou vrstvu
8. Nakonec dezert můžeme ozdobit nastrouhanou čokoládou, čokoládovýma hoblinkama … a necháme, nejlépe v lednici, ztuhnout do druhého dne.

Poznámka:

Autorka receptu i fotografie: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

3 snadné a zdravé recepty pro každého!

Chybí vám dovolená u moře, tamější jídlo? Připomeňte si cestování alespoň tematickou večeří s cizokrajným jídlem. A potěšte celou rodinu společně s osvědčenými produkty od Drůbežářského závodu Klatovy.

číst dále ...

Jarní polévky do každého jídelníčku

Špenátová, kedlubnová nebo cibulová polévka – nahlédněte pod pokličku oblíbených jarních polévek a inspirujte se třeba při vaření nedělního obědu. Osvěží, a navíc přinesou do kuchyně jaro. Ať už sáhnete po krémové konzistenci nebo té klasické, uděláte radost nejen sobě, ale i vašemu tělu. Dejte si však pozor, ze kterých produktů polévky připravujete.

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

7 potravin, kvůli kterým nemůžete usnout

V současnosti se nemalá část populace potýká s nedostatkem spánku. Na vině mohou být starosti s prací, se školou, ale také s pandemií koronaviru, kdy se bojíme o své zdraví. Mnoho z nás moc dobře zná pocit, kdy si jdeme lehnout, dlouhé hodiny se převalujeme ze strany na stranu a nemůžeme usnout. Stoupá pocit zoufalství, začínáme se potit, únava se zvyšuje, ale tolik potřebný spánek nepřichází. Na vině mohou být potraviny, které zkonzumujeme během večera. O kterých je řeč?

číst dále ...

Nová anketa! Váš nejoblíbenější český zákusek?

Díky dotazu jednoho našeho čtenáře jsme zjistili, že nás v redakci také velmi zajímá, jaký český zákusek patří mezi ten nejoblíbenější. A proto pusťte se do hlasování, ať víme, jakou laskominu si nejčastěji my Češi vlastně dopřejeme.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare a vyzkoušejte zbrusu nové recepty – pochutnáte si a navíc můžete soutěžit o parádní výhry!

Pravá chuť slunné Itálie u vás doma. Jarní soutěž s Rio Mare je v plném proudu a zkusit štěstí může opravdu každý! Je to snadné, stačí zakoupit libovolný produkt Rio Mare kdekoli po celé České republice včetně e-shopů, zaregistrovat účtenku na www.riomaresoutez.cz a pak jen na konci měsíce doufat, že budete ti šťastní vylosování.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy