REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kokosový jablečník

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Upečená korpus potřený dvěma náplněmi, jablečnou s příchutí kokosu a smetanovou, ozdobený nastrouhanou čokoládou nebo čokoládovými hoblinkami, hotový dezert nechaný v lednici ztuhnout. Je to veliká dobrota, krém je lehký, piškot nadýchaný a celé to není vůbec přeslazené. Možná je to trochu složitější na přípravu i časově, ale výsledná chuť stojí za trochu času a námahy.


Ingredience:
Na těsto:
200 gpolohrubé mouky
200 gpískového cukru
3 lžícehorké vody
1/2 balíčkuprášku do pečiva
5 ksvajec
Na náplň č.1:
1 kg očištěných jablek
1 sáčekvanilkového pudinku (40 g) nejlépe dr.Oetker
4 lžícemeruňkového džemu (dala jsem broskvový)
2 lžíceSvařené víno (rozpustná směs) od Kotanyi
1 lžícerumu
1 lžičkamleté skořice
100 ml vody
dle potřeby a kyselosti jablek vanilkový nebo pískový cukr
Na náplň č.2:
2 kelímkysmetany ke šlehání (lepší je Rama Cremefine)
2 kelímkyzakysané smetany
2 sáčkyztužovače (ty být nemusí, pokud máme Rama Cremefine)
100 gkokosu
80 gmoučkového cukru
150 mlmléka

Postup:

1. Nejprve si připravíme těsto; žloutky šleháme s cukrem a vodou do husté pěny,z bílků vyšleháme tuhý sníh, do bílkového sněhu přimícháme žloutkovou pěnu a prosátou mouku, do které přidáme prášek do pečiva
2. Plech vyložíme papírem na pečení a těsto na něj stejnoměrně rozetřeme, pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C cca 15-20 minut
3. Připravíme si náplň č. 1; okrájená a jadřinců zbavená jablka nakrájíme na malé kousky, přidáme koření, skořici, podle potřeby přisladíme cukrem, můžeme i vanilkovým, a dusíme do poloměkka
4. Ve 100 ml vody rozmícháme pudinkový prášek, vlijeme do jablek a krátce povařímevmícháme rum, džem a necháme vychladnout
5. Teď si připravíme náplň č. 2; mléko s cukrem přivedeme k varu, vsypeme kokos a mícháme, dokud se mléko nevyvaří, necháme vychladnout
6. Šlehačky se ztužovači vyšleháme do chladné kokosové hmoty, přidáme zakysané smetany a ušlehané šlehačky, opatrně promícháme
7. A je tu finále!; z upečeného a vychladlého piškotu stáhneme pečící papír, plát potřeme džemíkem, který podle tuhosti můžeme zředit rumem, na džem navrstvíme – rozetřeme – jablečnou náplň, na ni smetanovou vrstvu
8. Nakonec dezert můžeme ozdobit nastrouhanou čokoládou, čokoládovýma hoblinkama … a necháme, nejlépe v lednici, ztuhnout do druhého dne.

Poznámka:

Autorka receptu i fotografie: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy