Starý recept z receptáře našich prababiček na bramborové knedlíky uvařené v mírně osolené vodě, servírované pomaštěné sádlem a doplněné o opečenou cibulku.
Ingredience:
Rozpočet na 4-5 porcí: | |
2 kg | syrových brambor |
500 g | vařených brambor |
140 g | sypké krupičkové mouky |
80 g | sádla |
1 ks | vejce |
trochu mléka | |
sůl | |
mírně osolená voda na uvaření knedlíků | |
Na ozdobu: | |
cibule a sádlo |
Postup:
- Studené, oloupané uvařené brambory nastrouháme, nebo horké prolisujeme pomocí lisu na brambory, dáme do mísy
- Oloupané syrové brambory nastrouháme do studené vody, pak je pomocí cedníku necháme okapat, přelijeme je trochou horkého mléka, přikryjeme a necháme důkladně vykapat
- Okapané syrové brambory dáme k těm nastrouhaným vařeným, přidáme mouku, sůl, vejce, vypracujeme těsto, z těsta pak tvarujeme kulaté, středně velké knedlíky, které vaříme v mírně osolené vodě 15 až 20 minut
- Uvařené okapané knedlíky ihned rozkrojíme a pomastíme sádlem a posypeme je na sádle usmaženou cibulkou, podáváme jako přílohu k různě upraveným masům spolu s dušeným zelím, špenátem či jinou vhodnou přílohou.