Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Klobásy ve sklenici (bez střívek!)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept na klobásovou směs zavařenou ve sklenicích, tedy nejde o zavaření klasických klobás, ale hmoty, kterou se klobásy plní. Jde o výrobek, který se po vyhotovení konzumuje nakrájený na silnější kolečka. Sklenice vydrží na chladném místě po dobu 3-4 měsíců, ovšem to je jen teorie, v praxi tuto dobrotu zkonzumujete mnohem dříve, tak moc je to dobré!


Ingredience:
1,4 kgvepřové plece
900 gvepřového bůčku
240 gplátky syrové uzené slaniny
35 gželatiny
5-6 kskuliček nového koření
2 ksbobkové listy
1/2 lžičkymletého koriandru
1/2 lžičkymletého fenyklu
1,5 lžičkymajoránky
1,5 lžičkyčesnekového prášku
1 lžičkacukru
220 mlvroucí vody
černý pepř
na 1 kg mletého masa 17g soli
zavařovací sklenice o objemu 500 ml

Postup:
  1. Ubrousky osušené maso nakrájíme na kousky, které se vlezou do mlýnku na maso (případnou tvrdou kůži odstraníme). Všechno maso pomeleme.
  2. Do misky dáme koření, konkrétně bobkové listy a nové koření, zalijeme horkou vodou, tu necháme vychladnout.
  3. K masu nasypeme mletou majoránku, koriandr a fenykl, dále česnekový prášek a také pepř, toho dáme dle chuti.
  4. Mísu s masem a kořením zvážíme, aby jsem zjistili, kolik přidáme do směsi soli. Na 1 kg směsi dáváme 17 g soli. Odváženou sůl přidáme k masu.
  5. Z misky s vychladlým nálevem vybereme všechno koření, do vody namočíme želatinu, ihned ji zamícháme, pak celý obsah misky vyklopíme k masu a koření. Nejlépe pomocí rukou v potravinářských rukavicích maso propracujeme, vše důkladně promícháme, přidáme lžičku cukru a opět vše promícháme.
  6. Důkladně omyté, oschlé zavařovací sklenice naplníme mletou směsí, plníme důkladně stlačíme všechny vrstvy, musíme dostat všechen vzduch, který mohl zůstat ve vzduchových kapsách mezi vrstvami směsi. Plníme jen do začátku ohybu sklenic, tedy ne až pod víčko!
  7. Okraje sklenic utřeme, zaklopíme víčky, víčka utáhneme.
  8. Do zavařovacího hrnce na dno poklademe hadrovou utěrku, na utěrku rozložíme sklenice se směsí, nalijeme tolik vody, aby voda sahal do 2/3 výšky zavařovacích sklenic. Do vody nalijeme také trochu octa, zabráníme tak usazování vodního kamene na sklenicích.
  9. Vodu v hrnci přivedeme k varu, zaklopené zavařujeme 90 minut. Po ukončení zavařování necháme sklenice ve vodě, budeme pokračovat za dalších 24 hodin! Druhý den sklenice opět zavařujeme, už jen 60 minut. Opět necháme vychladnout a odpočinout 24 hodin. Další den doplníme vodu, která se vypařila a zavařujeme ještě dalších 60 minut. Tomuto postupnému postupu zavařování se říká tyndalizace.
  10. Necháme sklenice vychladnout na pokojovou teplotu, hotový výrobek pak můžeme skladovat na chladném místě po dobu 3-4 měsíců, ovšem až klobásovou směs ochutnáte, tak dlouho vám stejně nevydrží.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

NOVINKA: S extra kofeinem i bez. F.H. Prager uvádí dvě nové příchutě kombuchy

Popularita tohoto kvašeného nápoje, který obvykle vzniká fermentací černého nebo zeleného čaje, neustále roste. Kombucha patří do skupiny takzvaných funkčních nápojů, jejichž kategorie zažívá velký boom a na trhu se tak objevují nové příchutě. V květnu 2024 F.H. Prager představí dvě novinky – “Rooibos”, který je bez kofeinu a “Matcha” se zvýšeným obsahem přírodního kofeinu.

číst dále ...

Jak jedli naši předkové – 13 díl

Pokrmy, které naši předkové připravovali, se musely také něčím zapít. Když vynecháme pramenitou vodu, mléko a medovinu tak k nejčastějším nápojům patřilo především víno a pivo. Vliv na konzumaci vína a piva měla anticko – křesťanská kultura a pohanské slovansko-germánské tradice. V tomto článku si tedy povíme něco málo o historii vína a piva a také o využití těchto dvou nápojů při vaření našimi předky. Recepty na využití piva a vína v kuchyni pak najdete pod tímto článkem.

číst dále ...

Přijďte se podívat na mistrovství světa barmanů! Mattoni Grand Drink proběhne v rámci zahájení karlovarské lázeňské sezony

Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink je celosvětově uznávanou barmanskou soutěží. Výroční 25. ročník, kterého se zúčastní 20 špičkových barmanů z celého světa, se odehraje v sobotu 4. května u karlovarského hotelu Thermal. Soutěžním dnem bude návštěvníky provázet moderátor Libor Bouček, o hudební doprovod se postará oblíbená bubenická show Wild Sticks.

číst dále ...

Čaj Matcha: chytrá alternativa kávy i silný antioxidant

Zajímá vás, jak mít dostatek energie? Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý? Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí? Zázračný zelený prášek není jen trend. Tento čaj by doma měli mít jak vyznavači zdravého životního stylu, tak lidé, kteří hledají alternativu kávy. Dokáže totiž předat tělu energii na celý den. Matcha čaj je oblíbeným nápojem po celém světě a jeho zdravotní přínosy jsou i vědecky doloženy. Má kořeny v japonské tradici, kde ho využívají jako “antiaging” nápoj a hraje také důležitou roli při čajových obřadech.

číst dále ...

Jarní chlebíčkový večírek – 8 originálních receptů na netradiční jarní chlebíčky

Chlebíčky jsou nedílnou součástí našich oslav, rodinných setkání a každodenních radostí. A právě v jarním období, kdy příroda nabízí bohatství čerstvých bylinek a plodin, můžeme přinést do těchto lahůdek nový směr. Jarní chlebíčky jsou jako malé umělecké dílo, kde se spojují chutě a vůně jarních bylinek s křupavostí čerstvého chleba. Naše zahrádky a farmářské trhy se v tomto období třpytí mátou, petrželí, pažitkou, ředkvičkami, nebo dokonce čerstvým koprem a stejně tak je tomu i v síti prodejen PENNY, kde nakoupíte veškeré suroviny pro přípravu těchto svěžích jarních chlebíčků.

číst dále ...

Tip na kulinářský zážitek: Tvarůžky se kutálejí na gastronomický festival do Olomouce

Událost roku po všechny milovníky tvarůžkových specialit se blíží. Voňavé a chutné tvarůžky, živá hudba a pestrý doprovodný program pro celou rodinu lákají na sedmý ročník Olomouckého tvarůžkového festivalu. Ten se uskuteční o víkendu 13. a 14. dubna v srdci hanácké metropole Olomouce, na Horním a Dolním náměstí. V rámci oblíbené gastronomické akce proběhne poprvé v historii klání špičkových kuchařů o titul Tvarůžkového krále 2024.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.