Pečený burger z karotky, hrášku a dalších ingrediencí, servírovaný v bulce.
Ingredience:
750 g | karotky |
400 g | konzervy hrášku |
100 g | celozrnné strouhanky |
1 hrst | sezamových semínek |
2 lžíce | tahini pasty |
1 lžíce | olivového oleje |
1 ks | cibule |
1 ks | vejce |
mletý pepř | |
sůl | |
Na dohotovení: | |
1 kelímek | bílého jogurtu |
4 ks | bulek |
červená cibule | |
citronová šťáva | |
chilli omáčka | |
avokádo | |
rukola |
Postup:
1. Karotku očistíme a na hrubo nastrouháme
2. Třetinu karotky rozmixujeme s hráškem, oloupanou, na drobno nakrájenou cibulí, vejcem a tahini pastou do husté hmoty
3. Na rozehřátém olivovém oleji opečeme 10 minut zbylou karotku doměkka, přidáme ji do hmoty společně s celozrnnou strouhankou, sezamovým semínkem, osolíme, opepříme a uhněteme těsto
4. Rozdělíme na 6 dílů, vlhkýma rukama z nich vytvarujeme placky, potřeme je po obou stranách olejem a dáme péct do předehřáté trouby, po 5 minutách je otočíme a dopečeme i z druhé strany
5. Bílý jogurt smícháme s trochou citronové šťávy, namažeme ho do 4 opečených bulek, na něj položíme plátky avokáda, pak opečený burger, pár nudliček červené cibule a trochu rukoly, nakonec pokapeme chilli omáčkou.