Karí pasta je pastózní směs koření, bylinek, chilli papriček promíchaná s olejem a vinným octem. Je vhodná k přípravě pokrmů vycházejících z asijských receptur, hodí se k rybě, rýži i zelenině. Kari pasta má netradiční chuť, kterou si oblíbí zejména milovníci orientálních jídel.
Ingredience:
Rozpis asi na 600 ml: | |
250 ml | rostlinného oleje |
150 ml | vinného octa |
100 ml | semínek koriandru |
4 lžíce | římského kmínu |
2 lžíce | fenyklu |
2 lžíce | semínek pískavice |
1 lžíce | mletého chilli |
1lžíce | mleté kurkumy |
5 lžic | vody |
5 ks | karí lístků |
4 ks | sušené červené chilli papričky |
Postup:
- Celé koření rozemeleme v mlýnku.
- Dáme do skleněné mísy a přidáme ostatní mleté koření, dobře promícháme.
- Přidáme vinný ocet a promícháme, pak přidáme vodu a mícháme, dokud nezískáme pastu.
- Ve woku či velké pánvi rozehřejeme olej a za stálého míchání pastu pražíme kolem 10 minut, nebo dokud se voda nevstřebá) pasta je hotová, když se na povrchu objeví olejový film).
- Necháme vychladnout a uchováváme v lednici.
Když je pasta hotová, můžete ještě rozehřát trochu oleje, tím pastu přelijeme, to pastu částečně konzervuje a olej který zůstává stále na povrchu pasty zajistí, že se po delší době v nádobě nevytvoří plíseň.