REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Karamelový větrník

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Z tohoto množství uvedeného v ingrediencích můžete připravit 12 velkých, nebo cca 20 malých větrníků se skvělou pudinkovou náplní a šlehačkou, přiklopené kloboučky máčenými v čokoládě.


Ingredience:
160 ghrubé mouky
80 gmargarínu (např. Hera)
2,5 dlvody
4ksvejce
špetka soli
tuk na pomaštěný plechu nebo papír na pečení
Na náplň:
2 balíčkykaramelového pudinku
200 gmásla
500 mlšlehačky
2 sáčkyztužovače šlehačky
1 lžícemoučkového cukru (nemusí být)
5 dlmléka
nebo použijeme
3 sáčkypráškové šlehačky
350 mlmléka
Ostatní:
čokoládová poleva

Postup:

1. Vodu, sůl a margarín přivedeme do varu, do vroucího pomalým proudem přidáváme mouku a za stálého míchání povaříme na okraji sporáku, dokud se nám nezačne vytvářet povlak na hrnci
2. Do vychladlého těsta postupně, po jednom zamícháme (můžeme i mixérem) vajíčka a důkladně vypracujeme na hladké těsto
3. Z těsta pomocí sáčku stříkáme na plech kolečka, můžeme si pomoci jemně pomoučnit hladkou moukou namazaný plech a udělat kruhy sklenicí nebo formičkou, stříkáme je trošku dál od sebe, jinak se slepí a nebudou pěkné
4. Pečeme je v horké troubě a když věnečky narostou teplotu trošku stáhneme a dopečeme, POZOR, troubu během pečení neotvírat!
5. Po vychladnutí rozřízneme na polovinu jemným zoubkovaným nožem a plníme krémem a šlehačkou, kterou nastříkáme na krém, kloboučky pak máčíme ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě rozpuštěné čokoládě
6. Naplněné větrníky přikryjeme čokoládovým kloboučkem a necháme tak hodinku ztuhnout. Příprava krému a šlehačky:
1. Z uvedených přísad kromě másla uvaříme hustý pudink a po vychladnutí ho pomalu přimícháváme do rozmixovaného másla, mícháme na nejnižší rychlosti, aby se nám krém nesrazil
2. Cukrářským sáčkem se špičkou naplníme větrníky krémem
3. Vyšleháme si šlehačku se ztužovačem a s moučkovým cukrem.

Poznámka:

Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené-varené.sk a také na facebooku: Pečené, varené s Ivou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy