REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Karamelový větrník

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Z tohoto množství uvedeného v ingrediencích můžete připravit 12 velkých, nebo cca 20 malých větrníků se skvělou pudinkovou náplní a šlehačkou, přiklopené kloboučky máčenými v čokoládě.


Ingredience:
160 ghrubé mouky
80 gmargarínu (např. Hera)
2,5 dlvody
4ksvejce
špetka soli
tuk na pomaštěný plechu nebo papír na pečení
Na náplň:
2 balíčkykaramelového pudinku
200 gmásla
500 mlšlehačky
2 sáčkyztužovače šlehačky
1 lžícemoučkového cukru (nemusí být)
5 dlmléka
nebo použijeme
3 sáčkypráškové šlehačky
350 mlmléka
Ostatní:
čokoládová poleva

Postup:

1. Vodu, sůl a margarín přivedeme do varu, do vroucího pomalým proudem přidáváme mouku a za stálého míchání povaříme na okraji sporáku, dokud se nám nezačne vytvářet povlak na hrnci
2. Do vychladlého těsta postupně, po jednom zamícháme (můžeme i mixérem) vajíčka a důkladně vypracujeme na hladké těsto
3. Z těsta pomocí sáčku stříkáme na plech kolečka, můžeme si pomoci jemně pomoučnit hladkou moukou namazaný plech a udělat kruhy sklenicí nebo formičkou, stříkáme je trošku dál od sebe, jinak se slepí a nebudou pěkné
4. Pečeme je v horké troubě a když věnečky narostou teplotu trošku stáhneme a dopečeme, POZOR, troubu během pečení neotvírat!
5. Po vychladnutí rozřízneme na polovinu jemným zoubkovaným nožem a plníme krémem a šlehačkou, kterou nastříkáme na krém, kloboučky pak máčíme ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě rozpuštěné čokoládě
6. Naplněné větrníky přikryjeme čokoládovým kloboučkem a necháme tak hodinku ztuhnout. Příprava krému a šlehačky:
1. Z uvedených přísad kromě másla uvaříme hustý pudink a po vychladnutí ho pomalu přimícháváme do rozmixovaného másla, mícháme na nejnižší rychlosti, aby se nám krém nesrazil
2. Cukrářským sáčkem se špičkou naplníme větrníky krémem
3. Vyšleháme si šlehačku se ztužovačem a s moučkovým cukrem.

Poznámka:

Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené-varené.sk a také na facebooku: Pečené, varené s Ivou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Nepostradatelná osvěžující kombinace léta: gin & tonic

Klasika všech klasik gin & tonic neboli nejlepší způsob osvěžení a podpoření dobré nálady v teplých letních dnech. Vyzkoušejte nové kombinace se středomořským Ginem Mare. Doplňte tento prémiový gin například kvalitním tonikem Thomas Henry a dopřejte si opravdu chutný a osvěžující drink.

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

Roter Hahn: Jihotyrolský knödle vládne každé sezóně

Jihotyrolští farmáři své hosty každý den hýčkají domácími delikatesami. Ať je léto nebo zima, sezóna si žádá svůj vlastní recept na národní pokrm – „knödle,“obdobu našeho českého plněného knedlíku na slano či na sladko. Běžně ho můžete ochutnat v lokální kuchyni, šenku či na statku svého farmáře. Ať je velký, malý, se špekem, s ovocem, se zeleninou, každá sezóna je v Jižním Tyrolsku zkrátka sezóna knedlíků.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy