REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Karamelový větrník na plechu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Větrník nemusí být vždy zatočený, ale dá se připravit na plechu, jako jednolitý dezert.


Ingredience:
Na odpalované těsto:
230 ghladké mouky
230 gmásla
750 mlvody
8 ksvajec
špetka soli
Na karamelovou náplň:
250 gmásla
750 mlmléka
2 sáčkykaramelové pudinky
cukr moučka dle chuti
Na šlehačkovou náplň:
2 kssmetany na šlehání (2 x 250 ml)
2 sáčkyztužovače
cukr dle chuti
Na karamelovou polevu:
250 mlsmetany na šlehání
250 gcukru krupice
Ostatní:
papír na pečení a dva plechy do trouby

Postup:

1. Vodu rozehřejeme s máslem a solí, pak najednou přidáme mouku a za stálého míchání vaříme na mírném ohni tak dlouho, až se těsto nelepí na vařečku ani na hrnec (mě to trvalo zhruba 10 minut)
2. Do vychladlé hmoty zašleháme po jednom vajíčka, každé řádně vymícháme a až pak dáme další
3. Na dva plechy dáme pečící papír a naneseme těsto rozdělené na poloviny, dáme péct do předehřáté trouby vyhřáté na 200 °C, prvních 15 minut troubu vůbec neotvíráme, bubliny by splaskly, jinak pečeme asi 30-40 minut, je však třeba, aby povrch byl na dotek křupavější, protože jak chladne, trochu změkne
4. Uvaříme 2 karamelové pudinky v 750 ml mléka a necháme vychladnout
5. Vyšleháme máslo s moučkovým cukrem a postupně přidáváme uvařený zchladlý pudink, dosladíme dle chuti
6. Vyšleháme do tuha šlehačku spolu se ztužovači a cukrem
7. Na první plát naneseme karamelovou náplň a na ni rozetřeme ušlehanou šlehačku, přiklopíme druhý plát a povrch polijeme karamelovou polevou. Příprava karamelové polevy: 1. Cukr nasypte do hrnce a nechte ho roztavit, jakmile cukr zkaramelizuje, přilijte do něj horkou smetanu, buďte opatrní, vzkypí to! 2 Vaříme, dokud se karamel úplně nerozpustí (když to bude hodně husté, přilijte ještě trochu horké smetany)
3. Ihned nalijeme na větrník a dáme chladit do lednice.

Doporučení:

Foto postup najdete na stránkách autorky zde: Karamelový větrník na plech

Poznámka:

Zdroj: V kuchyni vždy otevřeno. Další recepty najdete také na blogu: V kuchyni vždy otevřeno ….

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

5 receptů na nepečené cukroví, které by nemělo na vaši vánoční tabuli chybět

Nemáte čas na pečení cukroví? Nevadí, zkuste nepečené varianty vánočních cukrovinek. Nebudete muset sedět hodiny u trouby a hlídat, aby se nepřipálily, a zamilujete si je pro jejich jednoduché zpracování. Nepečené druhy jsou velmi oblíbené také161 u dětí, které vám s jejich přípravou určitě rády pomohou.

číst dále ...

Bagetu za odběr: Bageterie Boulevard hledá v kampani nové dárce krevní plazmy

Bageterie Boulevard ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí ve Střešovicích spouští kampaň na podporu dárců krve a krevní plazmy. Za každé darování nabízí firma dárcům voucher na jednu Rychlovku k doplnění energie po odběru. Cílem kampaně je nejen zvýšit počet dárců, ale také povědomí o důležitosti odběrů krve a jejích složek a v současné době i tzv. rekonvalescentní plazmy, tedy plazmy obsahující protilátky od osob, které prodělaly infekci SARS-CoV-2 nebo onemocnění covid-19. Tato plazma se podává hospitalizovaným pacientům se středně závažným a těžším průběhem onemocnění covid-19 a díky obsaženým protilátkám zabraňuje množení viru v těle a pomáhá při léčbě.

číst dále ...

Ochutnejte pravé sicilské cannoli!

Cannoli je typický italský dezert ve tvaru trubiček, jehož kolébkou je Sicílie, proto bývají často označovány také jako cannoli siciliani. Tradičně se toto pečivo plní sýrem ricotta a připravovat jej lze na různé způsoby – kraje se zdobí drcenými pistáciemi či ořechy, čokoládou, koktejlovými třešněmi, kandovaným ovocem či strouhanou citrusovou kůrou.

číst dále ...

Mák, dýně a mrkev – 3 podzimní recepty na podporu imunitu

Zatímco pro někoho je podzim časem dlouhých procházek a večerů u krbu s knihou, pro ty se slabší imunitou nastává čas viróz a nekončící rýmy. Zde je několik receptů z lokálních surovin, které zpříjemní podzimní dny a zároveň prospějí zdraví i imunitnímu systému.

číst dále ...

Užijte si vánoční atmosféru společně a upečte si s dětmi perníkovou chaloupku

Nejkrásnější svátky v roce se pomalu blíží a vy si už jistě lámete hlavu tím, abyste vše stihli, měli včas napečeno a dopřáli svým blízkým to nejlepší. Zkuste ale trošku zvolnit a užít si svátky v poklidu s těmi, kteří jsou vám nejblíž. Zapalte si vonné svíčky, pusťte si koledy a upečte si s dětmi sen každé ratolesti – perníkovou chaloupku. Úspěch je předem zaručen, a navíc si užijete spoustu legrace.

číst dále ...

Vánoční cukroví jinak: Dejte sbohem pšeničné mouce a vyzkoušejte neobvyklé druhy

Perníčky, rumové kuličky i oblíbené linecké – zkuste při pečení cukroví místo klasické pšeničné mouky a z nich připravených ingrediencí zapojit jiné alternativy. Uvidíte, že vánoční tabuli obohatí nejen svou neobyčejnou chutí, ale také nutriční hodnotou a lehkostí. Ta se o Vánocích obzvláště hodí, protože na dietu obvykle není ani pomyšlení!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy