REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Karamelový větrník na plechu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Větrník nemusí být vždy zatočený, ale dá se připravit na plechu, jako jednolitý dezert.


Ingredience:
Na odpalované těsto:
230 ghladké mouky
230 gmásla
750 mlvody
8 ksvajec
špetka soli
Na karamelovou náplň:
250 gmásla
750 mlmléka
2 sáčkykaramelové pudinky
cukr moučka dle chuti
Na šlehačkovou náplň:
2 kssmetany na šlehání (2 x 250 ml)
2 sáčkyztužovače
cukr dle chuti
Na karamelovou polevu:
250 mlsmetany na šlehání
250 gcukru krupice
Ostatní:
papír na pečení a dva plechy do trouby

Postup:
  1. Vodu rozehřejeme s máslem a solí, pak najednou přidáme mouku a za stálého míchání vaříme na mírném ohni tak dlouho, až se těsto nelepí na vařečku ani na hrnec (mě to trvalo zhruba 10 minut).
  2. Do vychladlé hmoty zašleháme po jednom vajíčka, každé řádně vymícháme a až pak dáme další.
  3. Na dva plechy dáme pečící papír a naneseme těsto rozdělené na poloviny, dáme péct do předehřáté trouby vyhřáté na 200 °C, prvních 15 minut troubu vůbec neotvíráme, bubliny by splaskly, jinak pečeme asi 30-40 minut, je však třeba, aby povrch byl na dotek křupavější, protože jak chladne, trochu změkne.
  4. Uvaříme 2 karamelové pudinky v 750 ml mléka a necháme vychladnout.
  5. Vyšleháme máslo s moučkovým cukrem a postupně přidáváme uvařený zchladlý pudink, dosladíme dle chuti.
  6. Vyšleháme do tuha šlehačku spolu se ztužovači a cukrem.
  7. Na první plát naneseme karamelovou náplň a na ni rozetřeme ušlehanou šlehačku, přiklopíme druhý plát a povrch polijeme karamelovou polevou.

Příprava karamelové polevy:

  1. Cukr nasypte do hrnce a nechte ho roztavit, jakmile cukr zkaramelizuje, přilijte do něj horkou smetanu, buďte opatrní, vzkypí to!
  2. Vaříme, dokud se karamel úplně nerozpustí (když to bude hodně husté, přilijte ještě trochu horké smetany).
  3. Ihned nalijeme na větrník a dáme chladit do lednice.
Doporučení:

Foto postup najdete na stránkách autorky zde: Karamelový větrník na plech

Poznámka:

Zdroj: V kuchyni vždy otevřeno. Další recepty najdete také na blogu: V kuchyni vždy otevřeno ….

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Jubilejní Burgerfest přivítal 21 000 návštěvníků a trhnul rekord s největším burgerem

10. ročník Burgerfestu, který se o víkendu uskutečnil na holešovickém Výstavišti se skutečně vydařil. Kromě dokonalého počasí po celou dobu akce si jej užilo přes 21 000 návštěvníků a došlo i na rekord. Tím byl největší burger v České republice, který vážil 95 kg a měřil 98 na 24 cm, díky čemuž se podařilo jej zapsat i do České knihy rekordů. Celkem se na akci zkonzumovalo 45.000 burgerů v 53 bistrech a restauracích, proběhlo 10 workshopů a kuchařských show, byly zvoleny nejlepší restaurace a rozdaly se ceny v hodnotě přesahující 500 000 Kč.

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Celer jako výtečná surovina tentokrát v hlavní roli

Možná i vy patříte mezi ty, kteří považují celer za nudnou zeleninu, která je vhodná maximálně do vývaru či do oblíbené svíčkové. Nenechte se však mýlit a dejte mu šanci. Pověřte celer hlavní úlohou ve své kuchyni a zkuste z něj vykouzlit originální dobroty. Uvidíte, že tento zdánlivě nenápadný kousek umí pořádně překvapit!

číst dále ...

Vyhlášen byl Evropský den ekologického zemědělství, slavit se bude 23. září

Evropský parlament, Rada Evropské unie a Evropská komise, tři klíčové instituce EU, dnes podepsaly společné prohlášení, kterým oficiálně vyhlásily 23. září Evropským dnem ekologického zemědělství.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Dýňová sezóna na obzoru: Připravte si originální recepty na ohni

Léto už se pomalu blíží ke konci, ale počasí ještě stále přeje grilování, a proto je nejvyšší čas si tuto oblíbenou sezónu ještě trošku užít. Zkuste si kulinářské tvoření na ohni zpestřit a vsaďte na dýně. Jejich sezóna začíná koncem srpna a trvá až do prvních mrazíků. Máte tak spoustu času vyzkoušet neotřelé recepty.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy