REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Karamelový větrník na plechu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Větrník nemusí být vždy zatočený, ale dá se připravit na plechu, jako jednolitý dezert.


Ingredience:
Na odpalované těsto:
230 ghladké mouky
230 gmásla
750 mlvody
8 ksvajec
špetka soli
Na karamelovou náplň:
250 gmásla
750 mlmléka
2 sáčkykaramelové pudinky
cukr moučka dle chuti
Na šlehačkovou náplň:
2 kssmetany na šlehání (2 x 250 ml)
2 sáčkyztužovače
cukr dle chuti
Na karamelovou polevu:
250 mlsmetany na šlehání
250 gcukru krupice
Ostatní:
papír na pečení a dva plechy do trouby

Postup:

1. Vodu rozehřejeme s máslem a solí, pak najednou přidáme mouku a za stálého míchání vaříme na mírném ohni tak dlouho, až se těsto nelepí na vařečku ani na hrnec (mě to trvalo zhruba 10 minut)
2. Do vychladlé hmoty zašleháme po jednom vajíčka, každé řádně vymícháme a až pak dáme další
3. Na dva plechy dáme pečící papír a naneseme těsto rozdělené na poloviny, dáme péct do předehřáté trouby vyhřáté na 200 °C, prvních 15 minut troubu vůbec neotvíráme, bubliny by splaskly, jinak pečeme asi 30-40 minut, je však třeba, aby povrch byl na dotek křupavější, protože jak chladne, trochu změkne
4. Uvaříme 2 karamelové pudinky v 750 ml mléka a necháme vychladnout
5. Vyšleháme máslo s moučkovým cukrem a postupně přidáváme uvařený zchladlý pudink, dosladíme dle chuti
6. Vyšleháme do tuha šlehačku spolu se ztužovači a cukrem
7. Na první plát naneseme karamelovou náplň a na ni rozetřeme ušlehanou šlehačku, přiklopíme druhý plát a povrch polijeme karamelovou polevou. Příprava karamelové polevy: 1. Cukr nasypte do hrnce a nechte ho roztavit, jakmile cukr zkaramelizuje, přilijte do něj horkou smetanu, buďte opatrní, vzkypí to! 2 Vaříme, dokud se karamel úplně nerozpustí (když to bude hodně husté, přilijte ještě trochu horké smetany)
3. Ihned nalijeme na větrník a dáme chladit do lednice.

Doporučení:

Foto postup najdete na stránkách autorky zde: Karamelový větrník na plech

Poznámka:

Zdroj: V kuchyni vždy otevřeno. Další recepty najdete také na blogu: V kuchyni vždy otevřeno ….

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Výlety za vínem – Zastavte se v Rakvicích v Enothece

Putování za vínem se stále těší obrovské oblibě. Morava je synonymem pro nádherné vinice, a ještě nádhernější víno. Pokud se chystáte za poznáním skvělého vína, určitě si přidejte na seznam návštěvu a degustaci v moderní Enothece Vinselekt Michlovský v Rakvicích.

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Zdraví i krása ukryté v syrovátce

Žlutozelená tekutina vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů či tvarohů, ale rozhodně se nejedná o odpad! Má totiž zázračné účinky na zdraví i na krásu. V létě chutná jako osvěžující nápoj a je součástí zdravých receptů…

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy