REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Karamelový větrník na plechu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Větrník nemusí být vždy zatočený, ale dá se připravit na plechu, jako jednolitý dezert.


Ingredience:
Na odpalované těsto:
230 ghladké mouky
230 gmásla
750 mlvody
8 ksvajec
špetka soli
Na karamelovou náplň:
250 gmásla
750 mlmléka
2 sáčkykaramelové pudinky
cukr moučka dle chuti
Na šlehačkovou náplň:
2 kssmetany na šlehání (2 x 250 ml)
2 sáčkyztužovače
cukr dle chuti
Na karamelovou polevu:
250 mlsmetany na šlehání
250 gcukru krupice
Ostatní:
papír na pečení a dva plechy do trouby

Postup:

1. Vodu rozehřejeme s máslem a solí, pak najednou přidáme mouku a za stálého míchání vaříme na mírném ohni tak dlouho, až se těsto nelepí na vařečku ani na hrnec (mě to trvalo zhruba 10 minut)
2. Do vychladlé hmoty zašleháme po jednom vajíčka, každé řádně vymícháme a až pak dáme další
3. Na dva plechy dáme pečící papír a naneseme těsto rozdělené na poloviny, dáme péct do předehřáté trouby vyhřáté na 200 °C, prvních 15 minut troubu vůbec neotvíráme, bubliny by splaskly, jinak pečeme asi 30-40 minut, je však třeba, aby povrch byl na dotek křupavější, protože jak chladne, trochu změkne
4. Uvaříme 2 karamelové pudinky v 750 ml mléka a necháme vychladnout
5. Vyšleháme máslo s moučkovým cukrem a postupně přidáváme uvařený zchladlý pudink, dosladíme dle chuti
6. Vyšleháme do tuha šlehačku spolu se ztužovači a cukrem
7. Na první plát naneseme karamelovou náplň a na ni rozetřeme ušlehanou šlehačku, přiklopíme druhý plát a povrch polijeme karamelovou polevou. Příprava karamelové polevy: 1. Cukr nasypte do hrnce a nechte ho roztavit, jakmile cukr zkaramelizuje, přilijte do něj horkou smetanu, buďte opatrní, vzkypí to! 2 Vaříme, dokud se karamel úplně nerozpustí (když to bude hodně husté, přilijte ještě trochu horké smetany)
3. Ihned nalijeme na větrník a dáme chladit do lednice.

Doporučení:

Foto postup najdete na stránkách autorky zde: Karamelový větrník na plech

Poznámka:

Zdroj: V kuchyni vždy otevřeno. Další recepty najdete také na blogu: V kuchyni vždy otevřeno ….

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy