REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Karamelová mřížka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Z karamelové hmoty připravená ozdobná mřížka, vhodná jako zdobení cukroví, cukrovinek, dortů a dezertů.


Ingredience:
100-150 gcukru krystal
1,5 dclvody
olej
naběračka

Postup:

1. Nejlépe do menšího nerezového hrnce krystalový cukr, ten zalijeme vodou, aby byl cukr zcela ponořen
2. Na zdroji tepla vaříme za stálého míchání, až začne mít cukr sirupovitou konzistenci, tvoří bubliny a začíná měnit barvu
3. Jakmile začne karamel hnědnout, sundáme ho z ohně a ochladíme ponořením hrnce do studené vody, přitom stále mícháme (karamel by měl mít konzistenci medu a tvořit pramínek, jako když nabíráme med)
4. Naběračku potřeme olejem a lžící na ni v pramínku nanášíme karamel do kříže, cik cak, vytvoříme tak síťku
5. Po chvíli ztuhlý karamel snadno uvolníme opatrným pootočením.

Doporučení:

Pokud nechceme mřížku, ale jiné tvary, použijeme potravinářský papír na pečení, na papír vidličkou nebo lžící tvoříme různé ornamenty.

Poznámka:

Chceme-li karamel obarvit, místo vody použijeme černou kávu, bude pak krásně černý.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy