Doma vyrobené karamelky chutnají prostě skvěle. Vyrobte je pro svoji lásku třeba právě na Svatého Valentýna a to podle receptu cukráře Josefa Maršálka.
Ingredience:
350 g | cukr krupice |
200 g | mléka |
100 g | šťávy z granátových jablek |
100 g | mražených malin |
100 g | másla |
1/4 lžičky | soli |
Postup:
- Maliny, šťávu z granátových jablek a mléko rozmixujeme ponorným mixérem a zahřejeme za stálého míchání k varu.
- Přecedíme a smícháme s cukrem, solí a máslem. Za občasného míchání přivedeme k varu a vaříme asi 10-15 minut či dokud teplota na teploměru nebude 110-112 °C. Stáhneme z ohně, necháme 5 minut stát a vařechou mícháme, dokud karamelová hmota neztratí lesk, nezhoustne a nezačne pomaličku krystalizovat.
- Přendáme na pečící papír, rozetřeme do asi 1 cm silné vrstvy a necháme v pokojové teplotě přes noc.
- Nalámeme na kousky a skladujeme v uzavíratelné dóze.
Zkuste někdy přidat lžíci kakaa či nahradit maliny meruňkami. Pro intenzivnější karamelovou chuť nahraďte polovinu cukru tmavým třtinovým cukrem. Experimentujte!
Poznámka:Recept k článku: Valentýnská oslava podle Josefa Maršálka