Marinované kousky z kapra, obalené v mouce smíchané s paprikou a škrobem, usmažené dozlatova.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
1 kg | vykostěných filetů z kapra |
1-2 lžičky | mleté sladké papriky |
šťáva z 1 ks citrónu | |
hladká mouka | |
trochu škrobové moučky | |
olej | |
pepř, sůl | |
Na marinádu: | |
200 ml | vody |
4 lžíce | sójové omáčky |
1-2 lžičky | koření na ryby |
1/2 lžičky | chilli koření |
1/4 lžičky | mletého pepře |
1/4 lžičky | soli |
5 ks | stroužků česneku |
Postup:
1. Nejprve si připravíme marinádu; ve 200 ml pitné vody rozmícháme koření na ryby, rozdrcený česnek, sůl, pepř, sójovou omáčku a chilli koření, necháme chvíli odležet
2. Vykostěné kapří filety v celku zakápneme citrónovou šťávou a nechte tak 5 minut odležet, pak z masa nakrájíme proužky široké asi 1,5 cm
3. Připravené rybí hranolky naložíme do marinády a necháme v ní 1-2 hodiny marinovat, pak je vytáhneme a necháme důkladně okapat
4. Marinované rybí maso obalíme v mouce smíchané s paprikou a trochou škrobové moučky, hranolky usmažíme, v dobře rozpáleném oleji ve fritéze nebo na pánvi, dozlatova.
Jako přílohu podáváme různě upravené brambory, nebo je servírujeme jen tak, k pivu nebo vínu.Do marinády můžeme ještě nastrouhat trochu čerstvého křenu a přidat podrcený kmín.
Poznámka:Zajímavá možnost, jak jednoduše kapří hranolky obalit: mouku s paprikou a škrobovou moučkou dáme do pevnějšího igelitového sáčku, vložíme maso, sáček uzavřeme, nafoukneme a vše protřepeme.