Porce čerstvě naporcovaného kapra, odleželé ochucené solí, pepřem a citronovou šťávou, upečené v troubě doměkka spolu s houbami, paprikou, česnekem a pórkem, pokrm nakonec zjemněný smetanou.
Ingredience:
1 kg | kapra |
200 g | hub nejlépe směs hřibovitých |
6 ks | stroužků česneku |
1 ks | velké červené papriky |
1 ks | menší pórek |
2 dl | sladké smetany |
sladká mletá paprika | |
citronová šťáva | |
máslo | |
kmín | |
sůl | |
voda |
Postup:
1. Vykuchaného kapra omyjeme, odřízneme hlavu, ocas a podélně rozřízneme na polovinu, obě půlky naporcujeme, pak maso osolíme, okmínujeme, pokapeme citronovou šťávou a 1 hodinu necháme odležet v lednici 2. Do pekáče dáme 2 lžíce másla, naskládáme porce kapra, ty poprášíme sladkou mletou paprikou, znovu okmínujeme, osolíme a dáme péct do vyhřáté trouby
3. Po 10 minutách pečení přidáme nakrájené houby, papriku, pórek a plátky česneku, mírně podlijeme vodou a pečeme, až houby a zelenina změkne 4. Na závěr zalijeme sladkou smetanou a necháme ještě 5 minut zapéct.
Podáváme s bramborem.
Poznámka:Text i foto: D. Marounek