REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kandované mandarinky s růžovou vodou v mléčné čokoládě s mořskou solí

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tip na Svatý Valentýn, svátek lásky a všech zamilovaných. Chcete svou lásku naprosto dostat? Vyzkoušejte tuto neotřelou cukrovinku! Představujeme cukrovinku sladkou jako vaše láska od našeho milovaného cukráře Josefa Maršálka.


Ingredience:
1 kgpevnějších mandarinek
500 gcukr krupice
100 grůžové vody
10 gmořská sůl
2 lvařící voda + voda na zalití
Na dohotovení:
100 gvysokoprocentní mléčné čokolády (40 % a více)
15 gkakaové máslo

Postup:
  1. Mandarinky dobře omyjeme a nakrájíme na asi 1 cm silné plátky. Naskládáme do mísy a zalejeme 2 litry vařící vody. Necháme stát asi 5-10 minut.
  2. Mandarinky zcedíme a plátky naskládáme do většího vyššího hrnce, zasypeme cukrem, solí a zalejeme 400 ml vody a růžovou vodou. Na hladinu přiložíme kruh vystřižený z pečícího papíru a přivedeme k varu. Vaříme pomaličku a na velmi mírném ohni asi 30-40 minut, nebo dokud se většina vody nevvypaří, sirup nezhoustne a mandarinky “nezprůhlední”; na teploměru se ukáže 106-108 °C.
  3. Sejmeme z ohně a necháme vychladnout.
  4. Opatrně vyjmeme ze sirupu na pečící papír a v pokojové teplotě necháme přes noc zaschnout.
  5. Čokoládu na dohotovení rozpustíme ve vodní lázni; vyjmeme a vmícháme kakaové máslo. Necháme zcela rozpustit za občasného zamíchání. Jednotlivé kousky mandarinek v ní namáčíme a necháme dobře v lednici zatuhnout.
Doporučení:

Vyzkoušejte citróny anebo pomeranče místo mandarinek a nebojte se méně “hezké” kousky nakrájet na malé kousky a použít k dekoraci cukroví či jako ingredienci do biskupských chlebíčků či vánočky.

Poznámka:

Recept k článku: Valentýnská oslava podle Josefa Maršálka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Špaldová mouka v kuchyni

Věděli jste, že existuje něco jako pšenice špalda? Ano, opravdu existuje. A právě z ní se vyrábí špaldová mouka. K její výrobě se používají celá zrna včetně obalové části, díky tomu špaldová mouka obsahuje velké množství prospěšných látek. Naši prapraprapraprarodiče z ní vařili a pekli zcela běžně, nyní se do kuchyní opět vrací. Třikrát hurá.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy