Tip na Svatý Valentýn, svátek lásky a všech zamilovaných. Chcete svou lásku naprosto dostat? Vyzkoušejte tuto neotřelou cukrovinku! Představujeme cukrovinku sladkou jako vaše láska od našeho milovaného cukráře Josefa Maršálka.
Ingredience:
1 kg | pevnějších mandarinek |
500 g | cukr krupice |
100 g | růžové vody |
10 g | mořská sůl |
2 l | vařící voda + voda na zalití |
Na dohotovení: | |
100 g | vysokoprocentní mléčné čokolády (40 % a více) |
15 g | kakaové máslo |
Postup:
- Mandarinky dobře omyjeme a nakrájíme na asi 1 cm silné plátky. Naskládáme do mísy a zalejeme 2 litry vařící vody. Necháme stát asi 5-10 minut.
- Mandarinky zcedíme a plátky naskládáme do většího vyššího hrnce, zasypeme cukrem, solí a zalejeme 400 ml vody a růžovou vodou. Na hladinu přiložíme kruh vystřižený z pečícího papíru a přivedeme k varu. Vaříme pomaličku a na velmi mírném ohni asi 30-40 minut, nebo dokud se většina vody nevvypaří, sirup nezhoustne a mandarinky “nezprůhlední”; na teploměru se ukáže 106-108 °C.
- Sejmeme z ohně a necháme vychladnout.
- Opatrně vyjmeme ze sirupu na pečící papír a v pokojové teplotě necháme přes noc zaschnout.
- Čokoládu na dohotovení rozpustíme ve vodní lázni; vyjmeme a vmícháme kakaové máslo. Necháme zcela rozpustit za občasného zamíchání. Jednotlivé kousky mandarinek v ní namáčíme a necháme dobře v lednici zatuhnout.
Vyzkoušejte citróny anebo pomeranče místo mandarinek a nebojte se méně “hezké” kousky nakrájet na malé kousky a použít k dekoraci cukroví či jako ingredienci do biskupských chlebíčků či vánočky.
Poznámka:Recept k článku: Valentýnská oslava podle Josefa Maršálka