REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kančí karé na smetaně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kančí karé, pro ty co nevědí, je kotleta z divočáka, která se nejdříve, podle tohoto receptu, marinuje, pak upeče v troubě, nakonec servíruje přelitá smetanovou omáčkou.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
800 gkančího karé bez kosti
180 gslaniny
100 gceleru
100 gmrkve
100 gpetržele
8 kskuliček černého pepře
8 kskuliček nového koření
4 kskuličky jalovce
4 kshřebíčky
3 ksbobkové listy
3 ksstředně velké cibule
3 lžícemásla
3 lžícecitronové šťávy
1 lžícehladké mouky
1 lžícepomerančové šťávy
1/2 lžičkytymiánu
150-180 mlsmetany
zeleninový vývar
olej
sůl
Na ozdobu:
nakládané brusinky, citron, šlehačka

Postup:
  1. Do vhodného hrnce nalijeme 2 lžíce oleje, přidáme 2 lžíce másla, začneme zahřívat, pak přidáme všechno divoké koření, tedy kuličky jalovce, pepře, nového koření, bobkový list, také tymián a hřebíček, zahříváme, necháme provonět
  2. Sundáme ze zdroje tepla a necháme zchládnout, pak do koření a tuku naložíme kančí maso, to zakápneme pomerančovou i citronovou šťávou a necháme 1 až 2 dny odležet v lednici a zaklopené, občas maso obrátíme
  3. Část slaniny nakrájíme na malé kostičky, část na tenčí, delší klínky, ty vložíme do mrazáku, oloupanou cibuli nakrájíme na drobno, očištěnou kořenovou zeleninu ponecháme v celku
  4. Maso prošpikujeme klínky slaniny
  5. Anglickou slaninu necháme vyškvařit na malém množství oleje dorůžova, na rozpáleném tuku a slanině pak zprudka opečeme kančí karé, ze všech stran, aby se maso zatáhlo
  6. Opečené karé vyndáme a na výpeku orestujeme cibuli dorůžova
  7. K opečené cibuli vrátíme maso, přidáme kořenovou zeleninu a veškeré koření s nálevem ve kterém bylo maso naložené
  8. Vše podlijeme vývarem a zvolna pečeme zaklopené doměkka v troubě vyhřáté na 200 °C, během pečení maso podléváme podle potřeby vývarem, pečeme 2 až 3 hodiny
  9. Měkké kančí vyjmeme, z vývaru odstraníme koření, vše rozmixujeme dohladka, pak zahustíme a zjemníme smetanou ve které jsme rozšlehali hladkou mouku
  10. Omáčku nakonec ještě dochutíme solí, cukrem a citronovou šťávou
  11. Kančí maso nakrájené na plátky servírujeme přelité omáčkou, ozdobené kolečky citrónu, šlehačkou a brusinkami.
Doporučení:

Jako přílohu podáváme klasický houskový knedlík, knedlík karlovarský apod.

Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Mezinárodní den veganství se ve světě slaví už 26 let, letos se oficiálně připojí i české cereálie

Den, který patří rostlinnému stravování každoročně připadá na 1. listopadu. Poprvé se tento svátek slavil roku 1994, v den 50. výročí založení britské organizace Vegan Society. Ta vznikla na popud jistého Donalda Watsona, který společně s pár dalšími lidmi vystoupil z organizace Vegetarian Society, jež se odmítla zabývat problematikou mléčného průmyslu a jeho vlivu na zvířata a životní prostředí. V České republice se tomuto životnímu stylu věnuje Česká veganská společnost, která si klade za cíl snížit do roku 2040 živočišnou spotřebu o 50 %.

číst dále ...

Zatočte s chřipkou a vsaďte na bio

Přichází podzim a s ním také nechvalně známé chřipkové období. Při nemocech i nachlazeních se snažíme tělu dodat co nejvíce vitamínů, abychom mu boj s viry ulehčili. Ty nejčastěji hledáme v citrusech, ale někdy zapomínáme, že řadu vitamínů obsahuje i u nás pěstované ovoce a zelenina. Jsou jimi plodiny, které jsou základem mnoha receptů, jako například cibule a česnek, ale i ty méně často používané druhy jako je řepa, paprika nebo třeba rakytník.

číst dále ...

3 jednoduché kávové drinky, jež oslní i v domácích podmínkách

Vytvořte si chvilku pro sebe a umíchejte si jeden z nenáročných kávových nápojů, jež vás přenese zpátky do letních dnů anebo zahřeje v průběhu těch zimních.

číst dále ...

Medovina aneb nápoj z dutin baobabů

Jedním z nejstarších alkoholických nápojů je medovina. Původní název údajně pochází z gaelštiny a tímto jemně nasládlým mokem se posilovali už staří Vikingové. Dnes je považována za přírodní antibiotikum a má pozitivní vliv na tělesné i duševní zdraví. Proč byla původně považována za nápoj králů? A jakým způsobem se vyrábí?

číst dále ...

Vaříte rádi, ale bojujete s časem? Máme řešení. Božskou kuchařku

Máte občas pocit, že váš den by potřeboval nafouknout, abyste stihli uvařit dobrý oběd, večeři a upéct něco sladkého? V tom případě pro Vás máme řešení! Jedinečnou Božskou kuchařku, první svého druhu, pro zaměstnané rodiče, ale i pro svobodné a bezdětné. Zkrátka pro všechny, kteří marně hledají volné chvíle na vaření anebo jim po pozdním návratu domů už chybí energie.

číst dále ...

Ovoce v podzimních měsících? Stačí sáhnout do sáčku

Chutná a voní jako čerstvé, ale je lehčí, křupavější a při kontaktu s vodou, mlékem či jogurtem vypadá téměř jako právě utržené. Řeč je o lyofilizovaném ovoci, které stále častěji nahrazuje klasické sušené ovoce, jak jej známe. Věděli jste, že při tradičním sušení se rozpadají vitamíny A a C? Při lyofilizaci naopak zůstávají tyto látky, nezbytné k udržení tělesného zdraví, zachovány. Vsaďte s nástupem sychravých dní na sáček mrazem sušeného ovoce, ze kterého můžete mlsat jen tak nebo z něj přisypávat do snídaňových misek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy