REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kaldoun

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Polévka uvařená z husích drůbků a kořenové zeleniny, zahuštěná jíškou, ochucená vaječným žloutkem rozšlehaným v mléce a kořením, doplněná o nudle, případně i o játrové knedlíčky.


Ingredience:
drůbky z 1 husy, kachny, krůty nebo kuřete (krk, křídla, žaludek)
100 gkořenové zeleniny
80 gširokých nudlí
100 mlmléka
1 hrstkazelené petrželky
2 lžícemásla
1 lžícehladké mouky
1 ksmalé cibule
1 ksvaječného žloutku
1,5 lvody
sůl
špetka mletého bílého pepře
špetka nastrouhaného muškátového oříšku

Postup:

1. Drůbky řádně očistíme a opláchneme, dáme do hrnce s osolenou vodou a krátce povaříme
2. Vzniklou tmavou pěnu odstraníme, přidáme kořenovou zeleninu a vaříme doměkka, nejlépe je nechat tento polévkový základ pomalu táhnout – provářet na mírném zdroji tepla cca 3 hodiny, vzniklý vývar pak bude silný a velmi chutný
3. V kastrolu na másle zlehka osmahneme na jemno nakrájenou cibuli, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku, zalijeme scezeným vývarem, náležitě rozmícháme, okořeníme a provaříme
4. Poté přidáme nakrájenou zeleninu, předem uvařené široké nudle a drůbeží maso zbavené kostí
5. Na závěr vlijeme žloutek rozmíchaný v mléce a krátce povaříme
6. Jednotlivé porce polévky dozdobíme na jemno nasekanou petrželkou (já jsem přece jenom ještě přidala játrové knedlíčky).

Doporučení:

Recept na játrové knedlíčky najdete zde: Játrové knedlíčky. Příprava jíšky viz. recept: Jíška.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy