Polévka uvařená z husích drůbků a kořenové zeleniny, zahuštěná jíškou, ochucená vaječným žloutkem rozšlehaným v mléce a kořením, doplněná o nudle, případně i o játrové knedlíčky.
Ingredience:
drůbky z 1 husy, kachny, krůty nebo kuřete (krk, křídla, žaludek) | |
100 g | kořenové zeleniny |
80 g | širokých nudlí |
100 ml | mléka |
1 hrstka | zelené petrželky |
2 lžíce | másla |
1 lžíce | hladké mouky |
1 ks | malé cibule |
1 ks | vaječného žloutku |
1,5 l | vody |
sůl | |
špetka mletého bílého pepře | |
špetka nastrouhaného muškátového oříšku |
Postup:
1. Drůbky řádně očistíme a opláchneme, dáme do hrnce s osolenou vodou a krátce povaříme
2. Vzniklou tmavou pěnu odstraníme, přidáme kořenovou zeleninu a vaříme doměkka, nejlépe je nechat tento polévkový základ pomalu táhnout – provářet na mírném zdroji tepla cca 3 hodiny, vzniklý vývar pak bude silný a velmi chutný
3. V kastrolu na másle zlehka osmahneme na jemno nakrájenou cibuli, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku, zalijeme scezeným vývarem, náležitě rozmícháme, okořeníme a provaříme
4. Poté přidáme nakrájenou zeleninu, předem uvařené široké nudle a drůbeží maso zbavené kostí
5. Na závěr vlijeme žloutek rozmíchaný v mléce a krátce povaříme
6. Jednotlivé porce polévky dozdobíme na jemno nasekanou petrželkou (já jsem přece jenom ještě přidala játrové knedlíčky).
Recept na játrové knedlíčky najdete zde: Játrové knedlíčky. Příprava jíšky viz. recept: Jíška.
Poznámka:Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová