Kaldoun je staročeská polévka, která se připravovala o posvícení, o poutích a v jiné významné sváteční dny. V každém kraji se vařil jinak, někde se dávali do polévky jen játrové knedlíčky, jinde knedlíčky a nudle, jinde knedlíčky a makrónky. Kaldoun se připravoval i ze slepic, kachen i králíků. Uvedený recept je z Podřipska a je popsaný jak polévku připravovala moje babička.
Ingredience:
maso a droby: husí křídla, krk, kousek biskupa, kousek husích prsíček a žaludek | |
150 g | kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer) |
1 ks | větší cibule |
3 l | vody |
několik kuliček nového koření | |
několik kuliček černého pepře | |
muškátový květ | |
jíška | |
pepř | |
sůl | |
Na játrové knedlíčky: | |
100 g | vepřových jater |
100 g | strouhanky |
30 g | másla nebo morku z kostí |
1 ks | prolisovaného česneku |
1 ks | vejce |
muškátový květ | |
pepř | |
sůl | |
Na polévkové nudle: | |
120 g | hrubé mouky |
1 ks | vejce |
voda |
Postup:
1. Asi ve 3 litrech vody povaříme husí křídla, krk, kousek biskupa, kousek husích prsíček a žaludek, přidáme mrkev, petržel, celer, cibuli
2. Základ osolíme, přidáme několik kuliček nového koření a pepře, vaříme na mírném ohni zhruba 2 hodiny
3.
Vývar přes cedník slijeme a uvařenou zeleninu propasírujeme nebo rozmixujeme zpět do vývaru
4. Maso nakrájíme na malé kousky a vrátíme zpět do polévky
5. Z utřených vepřových jater strouhanky, vejce, česneku, muškátového květu, pepře a soli, připravíme játrové knedlíčky, které dáme vařit do polévky
6. Připravíme si těsto na polévkové nudle; na stůl nebo vál nasypeme mouku, vmícháme vajíčko s 2-3 lžícemi vody a vypracujeme tuhé těsto, to rozdělíme na tři bochánky, zakryjeme utěrkou a necháme v teple 20 minut odpočinout
7. Na lehce pomoučeném stole či vále rozválíme tenké placky, z nich vykrajujeme čtverečky 5×5 cm velké, každý svineme přes vařečku a dáme do polévky uvařit
8. Polévku zahustíme jíškou, dochutíme muškátovým květem, solí, pepřem a podáváme.
Kaldoun je pracný, ale výsledek stojí za to, nejlepší je druhý den když se rozleží jako guláš.
Poznámka:Autor receptu: Dalibor Marounek