REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kaldoun z Podřipska

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kaldoun je staročeská polévka, která se připravovala o posvícení, o poutích a v jiné významné sváteční dny. V každém kraji se vařil jinak, někde se dávali do polévky jen játrové knedlíčky, jinde knedlíčky a nudle, jinde knedlíčky a makrónky. Kaldoun se připravoval i ze slepic, kachen i králíků. Uvedený recept je z Podřipska a je popsaný jak polévku připravovala moje babička.


Ingredience:
maso a droby: husí křídla, krk, kousek biskupa, kousek husích prsíček a žaludek
150 gkořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
1 ksvětší cibule
3 lvody
několik kuliček nového koření
několik kuliček černého pepře
muškátový květ
jíška
pepř
sůl
Na játrové knedlíčky:
100 gvepřových jater
100 gstrouhanky
30 gmásla nebo morku z kostí
1 ksprolisovaného česneku
1 ksvejce
muškátový květ
pepř
sůl
Na polévkové nudle:
120 ghrubé mouky
1 ksvejce
voda

Postup:

1. Asi ve 3 litrech vody povaříme husí křídla, krk, kousek biskupa, kousek husích prsíček a žaludek, přidáme mrkev, petržel, celer, cibuli
2. Základ osolíme, přidáme několik kuliček nového koření a pepře, vaříme na mírném ohni zhruba 2 hodiny
3.

Vývar přes cedník slijeme a uvařenou zeleninu propasírujeme nebo rozmixujeme zpět do vývaru
4. Maso nakrájíme na malé kousky a vrátíme zpět do polévky
5. Z utřených vepřových jater strouhanky, vejce, česneku, muškátového květu, pepře a soli, připravíme játrové knedlíčky, které dáme vařit do polévky
6. Připravíme si těsto na polévkové nudle; na stůl nebo vál nasypeme mouku, vmícháme vajíčko s 2-3 lžícemi vody a vypracujeme tuhé těsto, to rozdělíme na tři bochánky, zakryjeme utěrkou a necháme v teple 20 minut odpočinout
7. Na lehce pomoučeném stole či vále rozválíme tenké placky, z nich vykrajujeme čtverečky 5×5 cm velké, každý svineme přes vařečku a dáme do polévky uvařit
8. Polévku zahustíme jíškou, dochutíme muškátovým květem, solí, pepřem a podáváme.

Doporučení:

Kaldoun je pracný, ale výsledek stojí za to, nejlepší je druhý den když se rozleží jako guláš.

Poznámka:

Autor receptu: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Sezona grilování je tady, užijte si ji s recepty od Spaku

Teplé letní počasí se konečně dostavilo a přímo vybízí k příjemnému strávení odpoledne nebo večera v parku či na zahradě. A jak lépe si vychutnat tuto krásnou roční dobu než lahodným jídlem z grilu? Užijte si grilovačku za doprovodu značky Spak a oslavte 30 let působení této společnosti v ČR.

číst dále ...

Jak na „Luxus za pár korun“? To prozradí Jiří Halamka od 16. května na TV Paprika

Znáte Jirku Halamku? A víte, že si s ním můžete opět zavařit? Televizní stanice TV Paprika totiž uvádí nový kulinární pořad, který bude opět pod taktovkou oblíbeného kuchaře. Jirka předvede svůj kulinářský um, přičemž ukáže, jak snadno lze připravit báječnou večeři z obyčejných surovin, které máme běžně ve spíži. V pořadu „Luxus za pár korun“ se budete moci inspirovat, jak z tradičních ingrediencí připravit pokrmy, které ze všedních dnů vytvoří ty, jež si budete pamatovat.

číst dále ...

Světový den koktejlů: oslavte ho míchaným drinkem plným zdraví

V pátek 13. května je speciální den pro všechny milovníky koktejlů. Přesně před 216 lety byla v USA zveřejněna první definice míchaného drinku. Když se řekne míchaný koktejl, nemusí ale nutně jít o alkoholický nápoj. Zkuste letos slavit tak, abyste víc prospěli svému zdraví. Namíchejte si některý z proteinových koktejlů KetoMix. Jsou snadné na přípravu, skvěle zasytí a dodají tělu nejen kvalitní bílkoviny, ale i důležitou vlákninu, vitamíny a minerální látky.

číst dále ...

Květen měsíc májovek

Květen je měsíc, kdy vyrůstá další chutná a houbaři ceněná houba, čirůvka májovka – Calocybe gambosa (viz náš atlas hub). Májovky mají nezaměnitelnou vůní, okurkově moučnou a někteří houbaři ji považují za nejlepší houbu na smetanovou houbovou omáčku. Májovky vyrůstají někdy, při jarních deštících, už koncem dubna. Naleznete je v prosvětlených listnatých lesících, hájích, parkách nebo sadech.

číst dále ...

Češi si neumí představit svůj pracovní den bez kávy. Stává se významným zaměstnaneckým benefitem

Káva je celosvětově nejoblíbenějším nápojem, denně se jí vypije kolem dvou miliard šálků. Velké oblibě se těší i u nás, bez kávy by nedokázalo žít 6 z 10 Čechů. Jedním z míst, kde si kávu dopřáváme nejčastěji, je naše zaměstnání. Průzkum pro značku L’OR Professional potvrdil, že kávu v práci pije pravidelně nebo alespoň občas 85 % českých zaměstnanců, přičemž skoro polovina Čechů si neumí představit pracovní den bez kávy. Během pracovního dne vypijeme nejčastěji dva až tři šálky. Průzkum pro značku L’OR Professional dále ukázal, že se káva stává i významným zaměstnaneckým benefitem a faktorem, který může přispět k motivování zaměstnance, a tedy ke snížení rizika jeho odchodu k jinému zaměstnavateli.

číst dále ...

Rizoto jako od Itala: Vyznejte se v italské rýži

Krátkozrnná i kulatozrnná, bílá i černá. Vybrat správný druh rýže může být v široké nabídce obchodů někdy trochu problém. Pokud nechcete, aby vaše rizoto připomínalo sypkou klasiku ze školní jídelny s porcí nakládané řepy navíc, naučte se základní orientaci v druzích italské rýže.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy