Co si dopřát po podzimní procházce, kdy se potřebujete příjemně prohřát? Doporučujeme poctivý kachní kaldoun, který má pořádné grády. Jeho základem je samozřejmě vývar z kachny a kořenová zelenina. A právě mrkev, celer a petržel obsahují mnoho vitaminů, minerálů i esenciálních olejů nezbytných pro naše zdraví. Aby byla polévka o něco hutnější, což oceníte především v chladném počasí, obohatili jsme ji o smetanu a nezapomněli přidat také nudle.
Ingredience:
Počet porcí: 4 porce | |
800 ml | kachního vývaru |
200 ml | smetany 33 % |
3 lžíce | másla |
1 hrst | nasekané velkolisté petržele |
150 g | kořenové zeleniny nakrájené na kostičky (mrkev, celer, petržel) |
150 g | širokých nudlí |
50 g | květáku |
40 g | hladké mouky |
1 ks | stonek řapíkatého celeru |
1 ks | menší cibule |
muškátový oříšek | |
černý pepř | |
sůl |
Postup:
- Na lžíci másla orestujeme kořenovou zeleninu, květák i řapíkatý celer, vše nakrájené na kostičky. Až zelenina začne zlátnout, přidáme cibuli a ještě 10 minut restujeme a zalijeme vývarem. Jakmile vývar začne vřít, nalijeme smetanu a vaříme dalších 20 minut.
- Rozpustíme máslo v jiném rendlíku a nasypeme mouku a špetku muškátového oříšku. Na mírném ohni opékáme 5 minut. Hotovou jíšku necháme vychladnout a přes síto ji propasírujeme do vroucí polévky. Jíška se musí 5 minut provařit.
- Polévku dochutíme solí, pepřem a přidáme vařené nudle
Na kachní vývar můžeme použít kachní krky a žaludky, které po uvaření obereme a použijeme jako vložku do polévky.
Poznámka:Zdroj fotografií a receptu: www.akademiekvality.cz