Poctivá domácí paštika z marinovaných kachních jater a dalších surovin, servírovaná v těstové krustě, která vznikne po jejím ztuhnutí díky jejímu zapečení v troubě.
Ingredience:
Ingredience na paštiku: | |
Rozpis na 4 porce: | |
400 g | kachních jater |
250 g | rostlinného tuku Flora Gold |
500 ml | mléka |
100 ml | koňaku nebo brandy |
100 ml | portského vína |
sůl | |
Ingredience na těsto: | |
175 g | špaldové mouky |
75 g | rostlinného tuku Flora Gold |
50–70 ml | studené vody |
vejce na potření | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Játra dobře omyjeme, odblaníme a necháme odležet jeden den v mléce, opět propláchneme a další den dáme játra odpočívat do koňaku (nebo brandy) a portského
2. Játra necháme okapat, polovinu z nich nakrájíme na kostičky, orestujeme na rostlinném tuku Flora Gold a necháme zchladnout, druhou polovinu rozmixujeme (nebo 2x umeleme) a smícháme s rostlinným tukem Flora Gold, solí a pepřem (pokud máte rádi pikantní, nešetřete)
3. Poté přidáme vychladlé kusy jater, zamícháme a případně dochutíme portským či koňakem
4. Formu vyložíme potravinářskou folií, naplníme paštikou a několikrát sklepneme, paštiku pečeme ve vodní lázni ve vyhřáté troubě na 80 °asi 40 minut
5. Po zchladnutí vložíme do lednice alespoň na 24 hodin a necháme dobře ztuhnout
6. Na těsto zpracujeme všechny uvedené ingredience, zabalíme do fólie a necháme odpočinout 30 min
7. Následně vyválíme, okraje potřeme vejcem a paštiku zabalíme do těsta, v troubě na 180 °C upečeme do zlatova.
Jemná paštika z kachních jater s meruňkovým chutney a malinami
Máslová paštika z drůbežích jater