Recept z Maďarska na pečenou kachnu.
Ingredience:
Suroviny pro 4 osoby: | |
1 ks | kachny |
1 ks | cibule |
2 dl | kysané smetany |
1 dl | bílého vína |
1 lžička | cukru |
kousek petržele | |
kousek mrkve | |
kousek celeru | |
bobkový list | |
nové koření | |
mletý pepř | |
celý pepř | |
citronová šťáva (ocet) | |
sůl |
Postup:
1. Očištěnou kachnu osolíme a opepříme uvnitř i na povrchu, dáme do pekáče
2. Přidáme citronovou šťávu (ocet) na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli, celý pepř, bobkový list a pečeme pod pokličkou
3. Asi v polovině doby pečení (po hodině) kachnu propícháme na tučných místech (zejména na prsou a pod křídly), aby tuk lépe vytekl, při pečení ze šťávy sbíráme sádlo
4. Když se šťáva vydusí, kachnu opečeme po obou stranách, aby kůžička byla křupavá (pečeme ji bez pokličky), vyjmeme ji a zeleninu prolisujeme
5. Cukr upražíme na malé pánvičce ve zlatočervený karamel, zalijeme vodou, rozvaříme a společně s vínem a smetanou vmícháme do šťávy
6. Nakonec omáčku přihřejeme a při podávání podlijeme porce kachny.
Příloha: Noky a brusinkový kompot (jeřabinový nebo rybízový).