REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jemný pruhovaný dort

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Připomeňte si 13. prosince 100. výročí společnosti Haribo a jejích želatinových bonbonů, nechte se inspirovat a upečte si doma velkolepý dort. Připravit jej můžete k jubileu či jiné sváteční příležitosti, stojí za to.


Ingredience:
Ingredience na těsto:
175 gžloutků
175 gbílků
165 gkrupicového cukru
80 gmásla
70 ghladké mouky
35 gvanilkového pudinku
Ingredience na spodní korpus:
200 gsušenek
100 gmásla
Ingredience na krém:
500 gmoučkového cukru
500 gmásla
250 gsmetanového sýru
1 lžičkavanilkového extraktu
Ostatní:
papír na pečení, dortová forma

Postup:

Postup na těsto:

  1. Nejprve důkladně vyšlehejte bílky. Poté přisypte cukr a vyšlehejte do pevného sněhu. Přidejte žloutky a jemně promíchejte metličkou. Následuje smíchaná mouka s vanilkovým pudinkem, opět ručně vmíchejte. Nakonec přimíchejte i rozehřáté (ale ne teplé) máslo.
  2. Obdélníkový plech vyložte pečícím papírem a rovnoměrně na něj rozetřete těsto. Pečte přibližně 10 minut na 180 °C.

Postup na spodní korpus:

  1. Mezitím, co si necháte rozpustit máslo, si v míse důkladně rozdrťte sušenky. Poté nadrcené sušenky s máslem smíchejte.
  2. Směs nasypte do dortové formy a umačkejte na dno. Vložte do lednice na 20 minut.

Postup na krém:

  1. Máslo a cukr vyšlehejte do bílé směsi.
  2. Přidejte smetanový sýr, vanilkový extrakt a šlehejte, dokud se vše nespojí.

Postup kompletace dortu:

  1. Upečené těsto z trouby nechte vychladnout. Poté ho potřete marmeládou a na ni ještě natřete vrstvu připraveného krému (nevypotřebujte ho celý). Následně plech vložte na 15 minut do lednice, aby krém mírně ztuhnul.
  2. Dno dortové formy (spodní korpus) také potřete marmeládou.
  3. Vyndejte plech z lednice a z těsta vykrájejte tenčí pláty. Vyskládejte je do kulaté dortové formy tak, aby byla celá zaplněná.
  4. Horní část dortu potřete krémem. Poté vložte alespoň na 1 hodinu do lednice.
  5. Nakonec z dortu sundejte dortovou formu a obmažte krémem strany dortu. Ozdobte dort polevou, dekoracemi a HARIBO medvídky.
Doporučení:

Pří vmíchávání žloutku a dalších ingrediencí do sněhu buďte velmi opatrní a jemní. Je to fáze, kdy těsto může spadnout a nebude tak ve výsledku dostatečně vláčné.

Poznámka:

Recept k článku: K oslavám patří dort. Upečte si jeden ke stoletému výročí želatinových bonbonů

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Jaký nápoj nejvíce přes den pijete?

Dostatečný příjem vody, ale i jiných tekutin, je pro naše tělo nezbytné a pomáhá nám v mnoha ohledech. Ano je důležité pít, ideálně pak postupně, během celého dne a dodržovat tak pitný režim. Ale co většina z nás vlastně přes den pije? Je to jen obyčejná voda, litry kávy nebo si dopřáváme nějaké kupované sladké nápoje?

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Novoroční detoxikace i posílení organismu si žádají vodu

Příchod nového roku vítá po svátečních oslavách mnoho lidí s řadou předsevzetí, která si většinou kladou za cíl detoxikovat a posílit organismus a ideálně i zhubnout či zformovat postavu. Toto úsilí se neobejde bez pravidelného pohybu a dostatku tekutin. Hledáte-li jednoduché a chytré řešení, volte výrobníky SodaStream. V pohodlí a bezpečí domova vám během chvilky připraví čerstvou perlivou vodu a ušetří čas, námahu i výdaje.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy