Připomeňte si 13. prosince 100. výročí společnosti Haribo a jejích želatinových bonbonů, nechte se inspirovat a upečte si doma velkolepý dort. Připravit jej můžete k jubileu či jiné sváteční příležitosti, stojí za to.
Ingredience:
Ingredience na těsto: | |
175 g | žloutků |
175 g | bílků |
165 g | krupicového cukru |
80 g | másla |
70 g | hladké mouky |
35 g | vanilkového pudinku |
Ingredience na spodní korpus: | |
200 g | sušenek |
100 g | másla |
Ingredience na krém: | |
500 g | moučkového cukru |
500 g | másla |
250 g | smetanového sýru |
1 lžička | vanilkového extraktu |
Ostatní: | |
papír na pečení, dortová forma |
Postup:
Postup na těsto:
- Nejprve důkladně vyšlehejte bílky. Poté přisypte cukr a vyšlehejte do pevného sněhu. Přidejte žloutky a jemně promíchejte metličkou. Následuje smíchaná mouka s vanilkovým pudinkem, opět ručně vmíchejte. Nakonec přimíchejte i rozehřáté (ale ne teplé) máslo.
- Obdélníkový plech vyložte pečícím papírem a rovnoměrně na něj rozetřete těsto. Pečte přibližně 10 minut na 180 °C.
Postup na spodní korpus:
- Mezitím, co si necháte rozpustit máslo, si v míse důkladně rozdrťte sušenky. Poté nadrcené sušenky s máslem smíchejte.
- Směs nasypte do dortové formy a umačkejte na dno. Vložte do lednice na 20 minut.
Postup na krém:
- Máslo a cukr vyšlehejte do bílé směsi.
- Přidejte smetanový sýr, vanilkový extrakt a šlehejte, dokud se vše nespojí.
Postup kompletace dortu:
- Upečené těsto z trouby nechte vychladnout. Poté ho potřete marmeládou a na ni ještě natřete vrstvu připraveného krému (nevypotřebujte ho celý). Následně plech vložte na 15 minut do lednice, aby krém mírně ztuhnul.
- Dno dortové formy (spodní korpus) také potřete marmeládou.
- Vyndejte plech z lednice a z těsta vykrájejte tenčí pláty. Vyskládejte je do kulaté dortové formy tak, aby byla celá zaplněná.
- Horní část dortu potřete krémem. Poté vložte alespoň na 1 hodinu do lednice.
- Nakonec z dortu sundejte dortovou formu a obmažte krémem strany dortu. Ozdobte dort polevou, dekoracemi a HARIBO medvídky.
Pří vmíchávání žloutku a dalších ingrediencí do sněhu buďte velmi opatrní a jemní. Je to fáze, kdy těsto může spadnout a nebude tak ve výsledku dostatečně vláčné.
Poznámka:Recept k článku: K oslavám patří dort. Upečte si jeden ke stoletému výročí želatinových bonbonů