Paštika z mletých vepřových jater, vepřového masa, sádla, smetany, brandy, mandlí a česneku, vložená do formiček vyložených anglickou slaninou a v troubě zapečená.
Ingredience:
400 g | vepřových jater |
200 g | syrového sádla |
200 g | plátků anglické slaniny |
100 g | mandlí |
100 g | libového vepřového masa |
100 ml | smetany |
1/2 lžičky | citronové kůry |
1/2 lžičky | soli |
2 lžíce | brandy |
1 ks | stroužku česneku |
špetka mletého zázvoru | |
špetka mletého pepře |
Postup:
1. Očištěná vepřová játra umeleme na masovém strojku, vepřové maso nakrájíme na malé kostičky, syrové sádlo umeleme a vše dáme do chladničky vychladit
2. Pak teprve vepřové maso rozmixujeme, postupně do něho přidáme sůl, mletý pepř, mletý zázvor a za stálého mixování přilijeme i smetanu
3. Do rozmixované směsi přidáme umletá játra, přilijeme brandy, zamícháme umleté sádlo, ještě chvíli mixujeme a pak směs přendáme do mísy
4. Vmícháme mandle, oloupaný prolisovaný stroužek česneku a dobře omytou, na drobno nastrouhanou citronovou kůru
5. Zapékací formičky vyložíme plátky anglické slaniny a naplníme paštikou
6. Do pekáčku vložíme naplněné formičky, přilijeme trochu vody, dáme do vyhřáté trouby a pečeme při 150 °C asi 45 minut
7. Po zapečení necháme paštiku vychladnout, vyklopíme na talířek a podáváme s čerstvým pečivem a brusinkovým kompotem.