REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jednoduchá paštika z vepřových nebo telecích jater a vepřového masa

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Paštika vyrobená v domácích podmínkách z vepřových nebo telecích jater, tučnějšího vepřového masa, slaniny, cibule, strouhanky, žloutku, vína, soli a paštikového koření.


Ingredience:
500 gvepřových nebo telecích jater
150 gtučnejšího vepřového masa
50 gstrouhanky
50 gslaniny
1 ksmenší cibule
1 ksžloutku
na špičku kulatého nože paštikového koření
koření dle vlastního výběru (pepř, mletá paprika, zázvor ...)
sádlo nebo slanina do sklenic
víno
sůl

Postup:

1. Na kostičkách slaniny a cibule podusíme na kousky nakrájené vepřové maso a játra, až bude maso měkké, vše rozemeleme, nebo rozmixujeme na jemno
2. Do hmoty přidáme žloutek a strouhanku navlhčenou vínem, kašovinu osolíme, okořeníme a utřeme, až se napění
3. Paštikou naplníme rovnou zavařovací láhev hojně vymazanou sádlem nebo vyloženou slaninou, na dno můžeme použít kůže ze slaniny
4. Láhev uzavřeme a paštiku vaříme v páře 1,5 hodiny.

Doporučení:

U tohoto receptu necháváme koření na vašem výběru. Nejvíce se však hodí použít přímo paštikové koření, nebo jen mletý pepř, či mletou sladkou papriku. Kdo rád experimentuje, použije například nastrouhaný zázvor, podrcený kmín, kapku brandy, rumu a pod. Z dalších ingrediencí jsou pak vhodné brusinky, rozinky, různé oříšky …

Poznámka:

Chceme-li paštiku uchovávat delší dobu, připravujeme ji bez strouhanky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy