V troubě upečená paštika z kuřecích řízků, drůbežích jater a dalších ingrediencí.
Ingredience:
800 g | kuřecích řízků |
200 g | drůbežích jater |
75 g | smetany |
9 g | želatiny (6 plátků) |
2 ks | cibule |
250 ml | brandy |
2 lžíce | sterilovaného zeleného pepře |
2 lžíce | oleje |
citrónová šťáva | |
mletý černý pepř | |
sůl | |
bylinky na ozdobu |
Postup:
1. Kuřecí řízky i drůbeží játra omyjeme a důkladně osušíme
2. Dva řízky zprudka orestujeme na rozpáleném oleji z obou stran, osolíme je a okořeníme pepřem
3. Játra rozkrájíme na drobnější kousky, vložíme je i s drobně pokrájenou cibulí na olej a asi 3 minuty je za stálého míchání restujeme, pak směs necháme vychladnout
4. Zbylé řízky nakrájíme na kousky a umeleme na masovém strojku
5. Přidáme smetanu, zelený pepř a játra, osolíme, okořeníme pepřem a zastříkneme citrónovou šťávou
6. Formu vymažeme tukem a naplníme polovinou hmoty, na ni položíme orestované řízky, které přikryjeme zbylou směsí
7. Dobře uzavřenou formu dáme do trouby předehřáté na 180-190 °C, pečeme asi 50 minut
8. Tuk slijeme, paštiku dáme do chladna
9. V horkém brandy rozpustíme předem namočenou želatinu, přelijeme jí paštiku, ozdobíme bylinkami a necháme ztuhnout.
Játrová paštika s mandlemi a brusinkami
Jemná paštika z kachních jater s meruňkovým chutney a malinami