Podmanila si vaše chuťové pohárky zvěřina? Pak vězte, že tento druh masa je bohatý na bílkoviny, vitaminy řady B a také železo, a naopak chudý na tuky. Základem našeho pokrmu je jelení hřbet. Jestliže jste s ním ještě nepracovali, hlavně se toho nebojte. Podle níže uvedeného postupu to hravě zvládnete i vy. Aby se maso odlehčilo, vybrali jsme k němu coby přílohu příjemně voňavou kombinaci růžičkové kapusty, celeru a žampionů. Z bylinek nechybí muškátový oříšek a čerstvý rozmarýn. Tomuto jídlu se nedá odolat.
Ingredience:
Počet porcí: 4 porce: | |
800 g | jelení hřbet |
350 g | růžičkové kapusty |
300 g | celeru |
250 g | žampionů |
80 g | másla |
3 ks | stroužky česneku |
1 snítka | čerstvého rozmarýnu |
muškátový oříšek | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Očištěný jelení hřbet osolíme a opepříme. Na rozpálené pánvi opečeme ze všech stran a vložíme na studeném pekáčku do vyhřáté trouby na 100 °C. Aby maso bylo upečené na medium, necháme ho v troubě 15–20 minut (záleží na velikosti hřbetu).
- Spařenou a rozpůlenou kapustičku začneme opékat na másle. Poté přidáme spařený celer, nakrájený na větší nudličky. Nakonec přidáme nakrájené žampiony a vše restujeme. Jakmile je zelenina orestovaná, zastrouháme muškátovým oříškem, osolíme a opepříme. Zeleninu odstavíme a necháme rozpustit 30 g másla.
- Až bude jelení hřbet hezky propečený, rozpustíme na pánvi máslo s rozmarýnem a rozmačkaným česnekem. Maso vložíme do pánve a chvíli maso přeléváme, aby se máslová chuť vpila do masa. Výpek můžeme použít jako omáčku.
Sledujte, odkud daná potravina pochází. Nejchutnější zelenina i maso má původ v našich luzích a hájích. Díky tomu, že jsou tyto suroviny lokální, ušetří se tisíce km, které musí urazit produkty z dovozu.
Recept k článku: Zažeňte únorovou únavu pomocí těchto receptů
Poznámka:Zdroj: akademiekvality.cz
Dančí plátky na barevném pepři, ragú ze smržů
Jelení Ossobuco s pivní omáčkou, bramborovými knedlíky s perníkem, brusinkami a jeřabinami