Z jelení plece připravený guláš, podušené kosky masa popdlité vínem, brandy a trochou vody.
Ingredience:
600 g | jelení plece bez kostí |
100 g | švestek |
40 g | slaniny |
2 dl | bílého vína |
1 cl | brandy |
1 lžíce | cukru |
1 lžíce | oleje |
1 lžíce | hladké mouky |
2 lžíce | mandlí (ořechová jádra) |
2 ks | cibule |
pepř | |
ocet | |
citrónová šťáva | |
sůl | |
voda na podlití |
Postup:
1. Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme na oleji, přidáme maso pokrájené na kostky, osolíme a opepříme
2. Vmícháme na plátky nakrájenou cibuli a dusíme pod pokličkou na malém plaménku
3. Když se šťáva z masa vydusí, posypeme maso cukrem, pokapeme octem, poprášíme hladkou moukou a necháme propařit pod pokličkou
4. Asi za 2 minuty vše zamícháme, zalijeme vínem a trochou vody a dusíme, až maso změkne
5. Švestky odpeckujeme, pokapeme citrónovou šťávou a brandy, necháme nasáknout, přidáme společně s pokrájenými mandlemi (ořechy) do hotového guláše a prohřejeme.
Příloha: Bramborová kaše s jablkovým nebo hruškovým kompotem.
Poznámka:Maso ze zvěřiny na přípravu guláše marinujeme alespoň 24 hodin (z divočáka a starších kusů i déle) ve směsi vody a octa v poměru 5:1 s nakrájenou cibulí.