V troubě na cibulce opečené porce jehněčího masa, spolu s kořením, kečupem a dalšími surovinami dopečené v troubě doměkka zaklopené, zalité červeným vínem.
Ingredience:
750 g | jehněčího masa (kýta, plec, hřbet) |
50 g | másla |
500 ml | vody (vývaru) |
300 ml | dobrého červeného vína |
4 lžíce | rajčatového protlaku |
6 ks | kuliček nového koření |
6 ks | kuliček černého pepře |
3 ks | bobkové lisky |
2 ks | stroužky česneku |
2 ks | cibule |
mletý pepř | |
snítka rozmarýnu | |
sůl |
Postup:
1. Na másle restujeme hrubě pokrájenou cibuli dozlatova
2. Maso očistíme, osolíme, opepříme a svážeme kuchyňským provázkem, aby lépe drželo tvar
3. Na cibulce necháme zatáhnout ze všech stran
4. Maso dáme stranou a přidáme na drobno nakrájený česnek, všechno koření a lehce zarestujeme
5. Přidáme protlak a ještě chvilku restujeme, podlijeme vínem, to necháme odpařit, přidáme vodu (vývar), odvaříme přípečky, vrátíme maso, přikryjeme poklicí a v troubě vyhřáté na 180-200 °C pečeme cca 90 min, hlídáme, případně přidáme vývar
6. Pak poklici odkryjeme a ještě cca 30 min dopékáme na barvu
7. Měkké maso vyjmeme, odstaníme provázek a udržujeme v teple, šťávu propasírujeme a dochutíme.
Podáváme například s bramborovou kaší.
Poznámka:Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Jana Šenkýřová