Velikonoce se pomalu, ale jistě blíží. Proto si v následujícím receptu pohrajeme s jehněčím masem. Hlavní surovinou jsou sice jehněčí kolena, kořenová zelenina a také červené víno, ovšem podcenit byste neměli ani omáčku ze sušených višní, která celý pokrm skvěle vyladí.
Ingredience:
Počet porcí: 4 porce | |
4 ks | jehněčích kolen |
12 ks | černého pepře |
6 ks | nového koření |
4 ks | bobkového listu |
2 ks | větvičky rozmarýnu nakrájené nahrubo |
750 g | celer bulva na kostky |
250 g | mrkve na kostky |
250 g | cibule nahrubo |
200 g | oceněných Žlutických sušených višní od REGENT PLUS Žlutice spol. s r. o. |
120+50 g | másla |
100 g | kořenové petržele na kostky |
100 g | celeru na kostky |
4 lžíce | rostlinného oleje |
4 lžíce | rajského protlaku |
750 ml | plnotučného mléka |
750 ml | červeného vína |
3 l | vývaru (kuřecí nebo zeleninový) |
Postup:
- Troubu rozehřejeme na 160 °C.
- Maso osolíme a opepříme, rozpálíme si hrnec s olejem a maso opečeme ze všech stran dozlatova. Maso vytáhneme a přidáme 60 g másla a vložíme mrkev, celer a petržel. Opečeme dozlatova, přidáme cibuli a ještě 5 minut restujeme. Přidáme pepř, bobkové listy, nové koření, rozmarýn a rajský protlak a opékáme další 2 minuty.
- Zalijeme vínem a přivedeme k varu, přidáme zpět kolena a svaříme víno na polovinu.
- Kolena zalijeme vývarem, hrnec přiklopíme nebo zakryjeme alobalem a dáme do trouby na 2–2,5 hodiny, dokud není maso měkké.
- Mezitím, než se maso upeče, připravíme pyré.
- V hrnci smícháme celer a mléko a pozvolna vaříme asi 40 minut.
- Když je celer měkký, scedíme ho a mléko si necháme. Celer mixujeme a přiléváme mléko podle konzistence, až vznikne hladké pyré. Pak přidáme máslo a osolíme.
- Když je maso měkké, vytáhneme ho, z omáčky odstraníme tuk a omáčku scedíme.
- Scezenou omáčku svaříme do hustší konzistence a nezapomeneme průběžně omáčku ochutnávat.
- Ke konci vložíme sušené višně a povaříme, dokud nezměknou, omáčku osolíme, pokud je potřeba, a vmícháme zbytek másla.
Recept k článku: Recepty s regionální potravinou – Pochutnejte si na lákavých receptech z místních surovin
Poznámka:Zdroj: regionalnipotravina.cz
Jarní salát se špenátovou kuřecí roládou
Jehněčí kolínko s bramborovou kaší a medvědím česnekem