Hřbet na česneku s přílohou z listového špenátu.
Ingredience:
Suroviny pro 4 osoby: | |
600 g | jehněčího hřbetu bez kosti |
200 g | šalotky |
20 g | česneku |
20 g | hovězí šťávy na zahuštění |
500 ml | olivového oleje |
200 ml | červeného vína |
10 0ml | oleje |
2 lžičky | tymiánu |
mletý pepř | |
sůl | |
Na přílohu: | |
500 g | listového špenátu |
400 g | brambor ratte (brambory rohlíčky) |
20 g | česneku |
50 g | cibule |
50 ml | olivového oleje |
50 ml | oleje |
2 ks | snítek čerstvého tymiánu |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Do mixéru dáme tymián, olej, očištěný česnek, mletý pepř, sůl a ingredience rozmixujeme
2. Marinádu přelijeme do misky, naložíme do ní připravené jehněčí hřbety a necháme v chladu přes noc odležet
3. Připravíme si omáčku tak, že oloupeme šalotku, rozkrojíme ji napůl a na rozpáleném oleji ji orestujeme, zalijeme červeným vínem a necháme z poloviny víno vyvařit
4. Potom přidáme hovězí šťávu a povaříme ji na hustou hnědočervenou omáčku, kterou uchováme v teple
5. Brambory uvaříme ve slupce do poloměkka, slijeme je a necháme odkapat
6. Jehněčí hřbety opékáme na rozpáleném oleji z obou stran asi 8 minut
7. Mezitím v hluboké pánvi osmahneme na drobno nakrájenou cibuli a česnek, přidáme omytý a natrhaný špenát, zlehka blanšírujeme a uchováme v teple
8. V druhé pánvi rozpálíme olej a v něm opékáme brambory, které nakonec promícháme s čerstvým tymiánem
9. Maso před podáváním nakrájíme na tenké plátky a podáváme se špenátem a opečenými bramborami.