REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Játrový svítek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vložka do polévek podle receptáře našich prababiček. Jde o játrovou hmotu upečenou v troubě, servírovanou nakrájenou na kostičky či nudličky jako vložka různých vývarů.


Ingredience:
100 gvepřových jater
50 gtuku
2 ksrohlíků (ne čerstvé)
2 ksvajíček
2 lžícestrouhanky
sůl,pepř,česnek
špetku pečivového prášku

Postup:
  1. Játra umeleme
  2. Umeleme dva rohlíky namočené do mléka
  3. Tuk utřeme se žloutky ze dvou vajíček
  4. Do misky vložíme rozemletá játra, umleté rohlíky i utřené žloutky s tukem
  5. Ruční metličkou ušleháme sníh z bílků
  6. Sníh přidáme do výše uvedené misky, přidáme česnek a pepř, pokud je hmota v misce příliš tuhá, rozředíme ji trochou mléka
  7. Celý sníh pak zasypeme dvěma lžícemi strouhanky a přidáme trochu pečivového prášku
  8. Zlehka vše promícháme a nalijeme do hrnce, který jsme předem vymazali tukem a vysypali strouhankou
  9. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 200-220 °C a pečeme zprudka cca 15 minut
  10. Svítek po vychladnutí nakrájíme na kostičky a těsně před podáváním polévky nasypeme do horkého vývaru.
Doporučení:

Výše uvedené množství svítku je až na 8 porcí polévky. Svítek lze použít i druhý den.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy