Na sádle, másle, šalotce a bylinkách orestovaná játra, dochucená kořením, osolená, přelitá smetanou, nakonec rozmixovaná, paštika nakonec doplněná o mandle a brusinky, vložená do misek a zalitá rozpuštěným máslem.
Ingredience:
500 g | chlazených kuřecích jater |
250 g | másla (50 g si ponecháme na další použití) |
150 ml | smetany ke šlehání 31 % |
4 ks | snítky tymiánu |
1 ks | stroužek česneku |
1 ks | šalotky |
2 lžíce | sušených nasekaných brusinek |
2 lžíce | mandlových lupínků |
1 lžíce | másla |
1 lžíce | sádla |
špetka strouhaného muškátové oříšku | |
čerstvě drcený pepř | |
sůl |
Postup:
1. Játra omyjeme, očistíme a osušíme, překrájíme napolovic
2. Na sádle a másle necháme zesklovatět pokrájenou šalotku a nasekaný česnek, přidáme lístky tymiánu a necháme rozvonět
3. Přidáme játra a zprudka restujeme 5 minut, nesmí být krvavá, uvnitř musí zůstat růžová
4. Osolíme, okořeníme pepřem a muškátovým oříškem, přilejeme smetanu a necháme minutu probublávat, pak stáhneme z plamene a necháme vychladnout
5. Přemístíme do mixéru a přidáme 200 g zcela měkkého másla, rozmixujeme dohladka, podle chuti případně ještě dosolíme
6. Přidáme madle a brusinky a urovnáme do misek, zbytek másla necháme rozehřát a trochu zchladnout, máslem zalejeme povrch játrovky v každé misce
7. Necháme ztuhnout v lednici.
Podáváme na čerstvé nebo opečené bagetě.
Poznámka:Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová