Opečená játra podušená s cibulí, zeleninou a kořením doměkka, servírovaná s omáčkou ze zakysané smetany.
Ingredience:
1 kg | vepřových jater |
100 g | slaniny |
1,5-2 l | zeleninového vývaru |
500 ml | mléka |
3 lžíce | hladké mouky |
1 lžíce | olivového oleje |
1 lžíce | másla |
1 kelímek | smetany ke šlehání |
1 kelímek | zakysané smetany |
3 větvičky | tymiánu |
2 kuličky | nového koření |
2 kuličky | celého pepře |
2 ks | mrkve |
2 ks | bobkových listů |
1 ks | petržele |
1 ks | cibule |
1/2 ks | středně velkého celeru |
citronová šťáva | |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Odblaněná játra omyjeme, osušíme, prošpikujeme špalíky slaniny, pak je ze všech stran opepříme a dáme na chvíli do lednice
2. Oloupanou kořenovou zeleninu nastrouháme na hrubo a oloupanou cibuli nakrájíme na drobno
3. V hrnci na rozehřátém másle i oleji ze všech stran rychle opečeme játra, pak je vyndáme, vsypeme cibuli i zeleninu a 10 minut na mírném plameni opékáme, vrátíme zpět játra, zalijeme vývarem, přidáme pepř, nové koření, bobkové listy, pár snítků tymiánu a dusíme doměkka
4. Játra, kuličky koření, bobkové listy a snítky tymiánu vyjmeme, obsah hrnce propasírujeme nebo rozmixujeme a mírně zahřejeme
5. Mouku promícháme s trochou mléka, pak vmícháme zbytek, smetanu i zakysanou smetanu, opatrně vlijeme do omáčky, zahřejeme, ochutíme citronovou šťávou, solí, pepřem, přidáme játra a znovu prohřejeme.
Podáváme s pečenými bramborami.