REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jarní závitky se dvěma dipy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Skvělý jednoduchý předkrm nebo lehká letní večeře. Závitky můžete plnit čerstvou sezónní zeleninou a bylinkami podle libosti. Báječné jsou i s krevetami, uzeným tofu nebo třeba vaječnou omeletou.


Ingredience:
Rozpis na 2-3 porce:
Na závitky:
12 ksrýžových papírů
2 ksmrkve
1 kslistový salát
1/2 ksokurky
1/4 balíčkurýžových nudlí
1 lžícesezamového oleje
2 hrstiklíčků fazole mungo
1 hrstčerstvých lístků koriandru
1 hrstčerstvých lístků bazalky
1 hrstčerstvých lístků máty
Na arašídový dip:
3 lžícearašídového másla
2 lžícetamari (druh sojové omáčky bez pšenice)
2 lžícemedu
2 lžícevody
1/2 ksvymačkaného česneku bez vnitřního klíčku
1/2 lžičkynastrouhaného čerstvého zázvoru
1/2 kslimetky
Na dip "Jiăozi":
3 lžícetamari
3 lžícejavorového sirupu
1 ksprolisovaný česnek bez vnitřního klíčku
3 kapky chilli oleje, nebo kousek čerstvé chilli papričky

Postup:

1. Nejprve si uvařte rýžové nudle, dle návodu na obalu, zceďte, propláchněte studenou vodou a zakápněte sezamovým olejem, ať se neslepí
2. Opláchněte a nakrájejte si zeleninu, salát klasicky na různě dlouhé kousky, mrkev na nudličky, okurku rozřízněte podélně, lžičkou vydlabejte semínka a nakrájejte také na nudličky
3. Ve varné konvici uvařte vodu, nechte ji malinko vychladnout, abyste se neopařili a nalijte vodu do pánve, tak na 2 cm. V ní budete namáčet rýžový papír
4. Rýžový papír namočte do horké vody na cca 15 vteřin
5. Položte na pracovní desku a rozprostřete, nebojte, neslepí se vám, dokud je mokrý, takže jen zbytečně neotálejte
6. Blíže k vám, ale ve středu dejte na papír několik lístků máty, na ně položte pár nudliček mrkve, pak dva tři lístky bazalky, trošku salátu, okurkových proužků, trošku koriandru, pár nudlí a výhonků
7. Kupičku zabalte jednoduše tak, aby vznikla rolka, vnější okraje papíru přehněte dovnitř přes ingredience a zarolujte do tvaru válečku
8. Ingredience pro každý dip zvlášť jen smíchejte a podávejte k závitkům.

Poznámka:

Autorkou receptu i fotografií je Jana Černá, nutriční gastronomka, kterou najdete na webových stránkách www.zasadnezdrave.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy