Recept připravil Josef Maršálek, cukrářský mistr, který se po letech působení v zahraničí vrátil do ČR a jeho lahodné skvosty můžete ochutnat v CakeShop Prague, Celetná 11, hotel u Zlatého jelena.
Ingredience:
Na Pavlovu: | |
240 g | cukr moučka |
240 g | cukr krupice |
240 g | bílků |
20 g | bramborový škrob |
1 ks | malý citron, šťáva i kůra |
Na mramorování: | |
100 g | lesního ovoce (maliny, borůvky nebo ostružiny) |
Na náplň: | |
900 g | šlehačky 33 % |
200 g | extra hořké čokolády 80 % |
Na ozdobu: | |
300 g | čerstvých malin, borůvek nebo ostružin |
Postup:
- Tak 100 g lesního, třeba i mraženého, ovoce rozmixujeme na jemné pyré
- Troubu předehřejeme na 100 °C
- Bílky s citronovou šťávou ušleháme elektrickým mixerem do polotuha a po lžících zašleháme krupicový cukr, pak došleháme dotuha a nakonec lehce zamícháme směs cukru moučka, škrobu a citrónové kůry
- Hmotu rozdělíme na tři plechy vyložené papírem na pečení a stěrkou rozetřeme do kruhů o poloměru asi 26 cm, na ty rovnoměrně rozdělíme připravené pyré a lžící vytvoříme mramor
- Sušíme 3 až 4 hodiny nebo dokud upečená Pavlova není zcela suchá
- Na náplň si převaříme smetanu a do ní ponorným šlehačem vmixujeme hořkou čokoládu, necháme přes noc v lednici a druhý den ušleháme dotuha
- Na první ze tří Pavlov rozetřeme třetinu ušlehané náplně a dobře rozetřeme až do krajů, přiložíme druhou plackou a rozetřeme další třetinu, stejně pokračujeme i se zbývající plackou a náplní
- Povrch dobře uhladíme a hustě poklademe ovocem a na závěr pocukrujeme.
Nejlépe chutná asi tak hodinu dvě od sesazení. Pavlovu uchováme v lednici a sledujeme, jak se po ní rychle zapráší!