Malá jarní kuřátka upečená dokřupava, servírovaná přelitá petrželkovým přelivem spolu s jemnou houbovou kaší.
Ingredience:
4 ks | zhruba půlkilová jarní kuřátka |
10 ks | snítek čerstvého tymiánu |
8 ks | stroužků česneku |
80 ml | citronové šťávy |
60 ml | olivového oleje |
2 lžíce | nastrouhané citronové kůry |
čerstvě namletý pepř | |
sůl | |
Na petrželkový přeliv: | |
1/2 hrnku | hladkolisté petrželky |
2 lžíce | nastrouhané citronové kůry |
2 lžíce | olivového oleje |
2 lžíce | citronové šťávy |
2 ks | stroužky česneku |
Na houbovou kaši: | |
1 kg | brambor |
40 g | másla |
20 g | sušených hub |
125 ml | mléka |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Omytá, osušená kuřátka ze všech stran osolíme a okořeníme čerstvě namletým pepřem, položíme je do pekáče, přidáme rozmačkaný česnek, kůru i šťávu z citronu, tymián a vše přelijeme olivovým olejem, necháme 1 hodinu marinovat
2. V troubě vyhřáté na 180-190 °C kuřátka pečeme dozlatova, což bude trvat cca 45-50 minut
3. Připravíme houbovou kaši; sušené hřiby rozmixujeme na prášek, spolu s oloupanými a pokrájenými bramborami je vsypeme do hrnce se studenou, osolenou vodou, vaříme 12-15 minut, aby brambory změkly, pak je scedíme, rozmačkáme a spolu s horkým mlékem a máslem ušleháme do hladké kaše, tu podle chuti ještě osolíme
4. Upečená kuřátka servírujeme v celku, přelitá petrželkovým přelivem, posazená na hromádce kaše.
Příprava petrželkového přelivu:
Nasekanou petrželku, rozmělněný česnek, olivový olej, citronovou šťávu i kůru, sůl a pepř smícháme v misce, přeliv dále použijeme dle receptu.
Dušená telecí pečeně se zeleninou a těstovinami
Jarní salát se špenátovou kuřecí roládou