REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jarní bylinkový salát s nakládanými artyčoky, manchegem a citronovou vinaigrette

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Slunce začíná vystrkovat své paprsky zpoza mraků, svěží přeháňky zavlažují půdu a všude je víc a víc zeleno. To by se mělo promítnout i na vašem talíři. Na jarní únavu je totiž nejlepším lékem pestrá strava složená ze zeleniny a bylinek, které začínají růst. Jako první se ze zimy probouzí ředkvičky, saláty všeho druhu, pažitka, ale také pampelišky. Nebojte se těmito žlutými kráskami ozdobit vaši salátovou mísu. Jsou zdravé a narazíte na ně teď momentálně všude. Křupavost zeleniny zjemněte nakládanými artyčoky, které jsou krémové jako máslo a oblíbeným španělským sýrem Manchego. Dobrou chuť!


Ingredience:
Na salát:
1 kshlávkový salát
2 ksmrkve
325 gnakládaných artyčoků
50 gsýra manchego
1 svazekředkviček
1 hrstčerstvé máty
1/2 hrstičerstvého kopru
1/2 hrstičerstvé pažitky
pár květů pampelišek
Na citronovou vinaigrette:
1/4 hrnkucitronové šťávy
1/3 hrnkuolivového oleje
1 lžičkadijonské hořčice
1 lžičkasoli (milovníci ostrého chilli sůl)
2 špetkyčerstvě mletého černého pepře

Postup:
  1. Zeleninu důkladně omyjte, natrhejte salát a nasekejte nadrobno bylinky. Ředkvičky můžete nakrájet na plátky ručně, nebo je nastrouhejte na mandolíně. Můžete také vzít půlku ředkviček a celé je zabalit do alobalu. Tyto kuličky pak můžete péct v troubě cca 10 min. Tato dvojí úprava dodá salátu další rozměr. Mrkev nastrouhejte škrabkou na zeleninu na proužky.
  2. Mezitím si připravte zálivku: do skleničky s víčkem vymačkejte citrony a jejich šťávu smíchejte s olivovým olejem, dijonskou hořčicí, solí a pepřem. Skleničku pevně uzavřete a pořádně protřepejte.
  3. Dejte vše do mísy a zalijte zálivkou a jemně promíchejte. Navrch přidejte artyčoky a nastrouhejte sýr a na závěr dozdobte pampeliškami.
Doporučení:

Ovčí sýr, Manchego Semicurádo: Sýr D. O. Manchego Semicurado je sýr s označením původu z oblasti La Mancha, který se vyrábí dle tradičních receptur a zraje 3 měsíce. Sýr se skvěle hodí ke kvalitnímu červenému vínu, skvěle doplní hroznové víno nebo meloun s jamónem.Celý kus váží sýru manchego cca 3,1kg.

Pikantní mořská sůl, Carmecita: Užijte si u stolu novou kolekci obřích mlýnků Carmencita. Chuť čerstvě namleté soli, papriky a koření v nádobě s elegantním a exkluzivním designem Carmencita.

Extra panenský olivový olej, Seleccion, Melgarejo: Díky své delikátní kombinaci oliv Picual, Hojiblanca a Arbequina je tento extra panenský olivový olej nejvšestrannějším z řady olejů Melgarejo. S hladkým charakterem a intenzivní vůní se přizpůsobí jakémukoli kulinářskému použití. Chuť je komplexní, sladká s dominancí ovocných tonů.

Poznámka:

zdroj: www.edelikatesy.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší recepty z čerstvých jahod na jednom místě!

Na území Čech se začaly jahody pěstovat poměrně pozdě, až v 19 století a to nejprve v okolí Neveklova na Benešovsku. O rozšíření jahod v Čechách se postaral Rudolf Strimpl. V roce 1896 si nechal od přítele z Ameriky poslat první sadbu polních jahod. Od té doby jahody v Česku zdomácněly. Čerstvé jahody, jako surovina, dnes patří neodmyslitelně do stovky skvělých receptů. My jsme pro vás vybrali pár těch TOP receptů z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Jací velikáni gastronomie se narodili ve Španělsku? Podívejte se s námi na 3 nejvýznamnější kuchaře světové třídy

Španělsko se může pyšnit nejen bohatou kulinářskou tradicí, ale také řadou talentovaných kuchařů, kteří se stali ikonami světové gastronomie. Jejich kreativita, vášeň a inovace přinesly do gastronomického světa nové chutě a zážitky. Znáte tyto mistry ve svém oboru?

číst dále ...

Kuřecí burger třikrát jinak a vždy na jedničku!

Byly doby, kdy opekání buřtů bylo vrcholem letního grilování, ale naštěstí ty doby jsou dávno pryč. Češi se stali přeborníky v grilování různých druhů mas, uzenin, zeleniny, ovoce, sýrů a dokonce i sladkostí. Pokud jste fanouškem grilování tak jistě víte, co všechno je potřeba pro dokonalý gurmánský zážitek zajistit! Nejde jen o značku grilu a grilovací um kuchaře, protože výslednou chuť a neopakovatelný zážitek z jídla, tvoří právě kvalitní suroviny. Ty není tak jednoduché v dnešní době vybrat, proto je dobré se inspirovat spolehlivými značkami jako je např. Drůbežářský závod Klatovy.

číst dále ...

Probuďte se do jara. Tradiční recepty z kvalitních sezónních surovin, které osvěží vaše smysly

Jaro je v plném proudu. Čas obnovy a nových začátků. Příroda je v rozpuku a na našich loukách se objevuje spousta bylinek a dalších surovin, které jsou skvělým pomocníkem i v gastronomii. Je tedy ideální čas na tradiční čerstvé recepty plné barev, chutí a pestrosti, které nejenom zahřejí, ale okoření každý jarní den. A jak to udělat, aby se vaše kulinární umění stalo fenoménem? Vařte či pečte z těch nejkvalitnějších surovin a výrobků, které poznáte podle log kvality na obalech, jako je například Klasa, Regionální potravina nebo BIO.

číst dále ...

4x netradiční recepty na grilování

Milovníci grilování zbystřete! Vůně grilu se totiž co nevidět začnou šířit ze všech koutů, a proto je nasnadě být připraveni. Chcete-li si rozšířit obzory a neházet letos na rošt klasiku, jako každý rok, mrkněte na naše vyrožněné recepty, obsahujících ty nejlepší marinády, jež z vás udělají mistry každé grilovací party.

číst dále ...

TIP – Snadný chleba na prázdniny

Koupit si čerstvý chléb z kvalitních přísad nemusí být během letních prázdnin na chalupě úplně hračka. Ale co kdybyste takový chléb mohli mít úplně kdykoli nehledě na den v týdnu a čas? Stačí si s sebou zabalit připravenou pečící směs bez konzervantů i éček od Pernerky. Pečící směs pro snadnou přípravu chleba Pernerka stačí pouze doplnit vodou, vytvořit těsto, nechat vykynout a následně upéct. Čerstvý chléb z kvalitní mouky si tak můžete upéct kdykoli.

číst dále ...

Kdo negriluje, není Čech: Jak si u grilu neuříznout ostudu

Nažhavený gril, naložené šťavnaté maso, nakrájená zelenina… A pak okamžik hrůzy, kdy jistíte, že jste maso nedopekli, zelenina je oproti tomu už černá a návštěva pozvaná na propečený burger bude zřejmě o chlebu. I grilování má svá pravidla, která je dobré znát, ještě než si uvážete kolem pasu stylovou zástěru. Naučte se grilovat jako profesionál!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy