REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jarní bylinkový salát s nakládanými artyčoky, manchegem a citronovou vinaigrette

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Slunce začíná vystrkovat své paprsky zpoza mraků, svěží přeháňky zavlažují půdu a všude je víc a víc zeleno. To by se mělo promítnout i na vašem talíři. Na jarní únavu je totiž nejlepším lékem pestrá strava složená ze zeleniny a bylinek, které začínají růst. Jako první se ze zimy probouzí ředkvičky, saláty všeho druhu, pažitka, ale také pampelišky. Nebojte se těmito žlutými kráskami ozdobit vaši salátovou mísu. Jsou zdravé a narazíte na ně teď momentálně všude. Křupavost zeleniny zjemněte nakládanými artyčoky, které jsou krémové jako máslo a oblíbeným španělským sýrem Manchego. Dobrou chuť!


Ingredience:
Na salát:
1 kshlávkový salát
2 ksmrkve
325 gnakládaných artyčoků
50 gsýra manchego
1 svazekředkviček
1 hrstčerstvé máty
1/2 hrstičerstvého kopru
1/2 hrstičerstvé pažitky
pár květů pampelišek
Na citronovou vinaigrette:
1/4 hrnkucitronové šťávy
1/3 hrnkuolivového oleje
1 lžičkadijonské hořčice
1 lžičkasoli (milovníci ostrého chilli sůl)
2 špetkyčerstvě mletého černého pepře

Postup:
  1. Zeleninu důkladně omyjte, natrhejte salát a nasekejte nadrobno bylinky. Ředkvičky můžete nakrájet na plátky ručně, nebo je nastrouhejte na mandolíně. Můžete také vzít půlku ředkviček a celé je zabalit do alobalu. Tyto kuličky pak můžete péct v troubě cca 10 min. Tato dvojí úprava dodá salátu další rozměr. Mrkev nastrouhejte škrabkou na zeleninu na proužky.
  2. Mezitím si připravte zálivku: do skleničky s víčkem vymačkejte citrony a jejich šťávu smíchejte s olivovým olejem, dijonskou hořčicí, solí a pepřem. Skleničku pevně uzavřete a pořádně protřepejte.
  3. Dejte vše do mísy a zalijte zálivkou a jemně promíchejte. Navrch přidejte artyčoky a nastrouhejte sýr a na závěr dozdobte pampeliškami.
Doporučení:

Ovčí sýr, Manchego Semicurádo: Sýr D. O. Manchego Semicurado je sýr s označením původu z oblasti La Mancha, který se vyrábí dle tradičních receptur a zraje 3 měsíce. Sýr se skvěle hodí ke kvalitnímu červenému vínu, skvěle doplní hroznové víno nebo meloun s jamónem.Celý kus váží sýru manchego cca 3,1kg.

Pikantní mořská sůl, Carmecita: Užijte si u stolu novou kolekci obřích mlýnků Carmencita. Chuť čerstvě namleté soli, papriky a koření v nádobě s elegantním a exkluzivním designem Carmencita.

Extra panenský olivový olej, Seleccion, Melgarejo: Díky své delikátní kombinaci oliv Picual, Hojiblanca a Arbequina je tento extra panenský olivový olej nejvšestrannějším z řady olejů Melgarejo. S hladkým charakterem a intenzivní vůní se přizpůsobí jakémukoli kulinářskému použití. Chuť je komplexní, sladká s dominancí ovocných tonů.

Poznámka:

zdroj: www.edelikatesy.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

To nejlepší z Českých luhů a hájů: Jak oslavit jaro s lokálními potravinami?

Jaro je obdobím květu a vůně přírody. Vychutnejte si jej naplno a vyzkoušejte lokální suroviny od českých farmářů, které jsou pro jaro typické a stávají se v poslední době stále oblíbenějšími. Jaké ingredience toto roční období nabízí, jak je můžete správně připravit a kde se můžete inspirovat? A proč stále více Čechů podporuje udržitelné lokální producenty?

číst dále ...

Gastronomické lahůdky v elitních kasinových restauracích v Praze

Praha je pohádkové město, kde každý kout nese ozvěnu dávných časů a každý dlažební kámen vypráví svůj příběh. Jedná se o místo, kde se nad střechami tyčí majestátní hrady a katedrály, které vytvářejí jedinečnou siluetu města proti obloze. Praha je město, které nikdy nespí, plné života a hudby, kde se historie a moderna prolíná v jediném tanci. Zde, mezi úzkými uličkami a širokými náměstími, nacházejí turisté a místní obyvatelé společnou řeč v lásce ke kráse a umění.

číst dále ...

Objevujte nejsladší chutě Španělska aneb Jaké dezerty vám učarují?

Je známo, že španělská kuchyně je vyhlášená po celém světě. Paella, gazpacho, tortilly nebo tapas, to vše si vychutnáváme na mnoho způsobů i u nás. Co když jste ale milovníci sladkého a chcete objevit něco nového? Objevte ty nejoblíbenější španělské dezerty, které si můžete připravit i z pohodlí domova. Pro milovníky zdravého životního stylu je dobrou zprávou, že španělské dezerty jsou oproti těm českým o něco zdravější. “​​Česká kuchyně je známá pro své dezerty z kynutého těsta – buchty, koláče nebo štrúdly. Naopak španělské dezerty často obsahují olivový olej, mandle, med, vaječné bílky a citrusové plody, což je pro zdravý životní styl vhodnější,” říká fitness trenér a výživový poradce Vladimír Koukal.

číst dále ...

Co dělat, když vám doma nechutná voda z kohoutku? Řešením je filtrace s Lokni HOME

Pokud vám nechutná voda z kohoutku, případně v ní cítíte chlor, není nutné hned kupovat balenou. Řešením může být domácí filtrace, která umí výrazně zlepšit vlastnosti pitné vody v domácnosti, aniž by z ní odváděla důležité minerály. Namísto pití vody z plastových lahví zvolte takové řešení, které pomůže dlouhodobě a ekologicky zajistit zdravý pitný režim pro celou rodinu.

číst dále ...

Pekařina má budoucnost, říká chlebový someliér

V rámci veletrhu Czech Food Expo, který se konal od 9. do 12. května na prostorném výstavišti v srdci České republiky, se odehrávala řada událostí, které přitahovaly jak pozornost laické veřejnosti, tak odborníků z oboru. Jednou z nejvýraznějších atrakcí bylo stanoviště Svazu pekařů a cukrářů v ČR, které zažívalo nevídaný nával návštěvníků díky své unikátní koncepci – funkční miniatuře pekárny přímo na místě.

číst dále ...

Hostíte důležitou večeři s nadřízeným, zaskočila vás nečekaná návštěva? Podívejte se na tipy, jak své hosty oslnit a připravit jim skvělý večer

Ať už jste v situaci, kdy hostíte důležitou večeři s nadřízeným, nebo vás zaskočila nečekaná návštěva, je důležité vědět, jak na to. Jak říká staré rčení: “Příprava je klíčem k úspěchu.” A to platí dvojnásob, když jde o hostitelství. Bez ohledu na to, zda jste zkušený hostitel nebo začátečník, následující rady vám pomohou vytvořit příjemnou atmosféru a udělat dojem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.