Slunce začíná vystrkovat své paprsky zpoza mraků, svěží přeháňky zavlažují půdu a všude je víc a víc zeleno. To by se mělo promítnout i na vašem talíři. Na jarní únavu je totiž nejlepším lékem pestrá strava složená ze zeleniny a bylinek, které začínají růst. Jako první se ze zimy probouzí ředkvičky, saláty všeho druhu, pažitka, ale také pampelišky. Nebojte se těmito žlutými kráskami ozdobit vaši salátovou mísu. Jsou zdravé a narazíte na ně teď momentálně všude. Křupavost zeleniny zjemněte nakládanými artyčoky, které jsou krémové jako máslo a oblíbeným španělským sýrem Manchego. Dobrou chuť!
Ingredience:
Na salát: | |
1 ks | hlávkový salát |
2 ks | mrkve |
325 g | nakládaných artyčoků |
50 g | sýra manchego |
1 svazek | ředkviček |
1 hrst | čerstvé máty |
1/2 hrsti | čerstvého kopru |
1/2 hrsti | čerstvé pažitky |
pár květů pampelišek | |
Na citronovou vinaigrette: | |
1/4 hrnku | citronové šťávy |
1/3 hrnku | olivového oleje |
1 lžička | dijonské hořčice |
1 lžička | soli (milovníci ostrého chilli sůl) |
2 špetky | čerstvě mletého černého pepře |
Postup:
- Zeleninu důkladně omyjte, natrhejte salát a nasekejte nadrobno bylinky. Ředkvičky můžete nakrájet na plátky ručně, nebo je nastrouhejte na mandolíně. Můžete také vzít půlku ředkviček a celé je zabalit do alobalu. Tyto kuličky pak můžete péct v troubě cca 10 min. Tato dvojí úprava dodá salátu další rozměr. Mrkev nastrouhejte škrabkou na zeleninu na proužky.
- Mezitím si připravte zálivku: do skleničky s víčkem vymačkejte citrony a jejich šťávu smíchejte s olivovým olejem, dijonskou hořčicí, solí a pepřem. Skleničku pevně uzavřete a pořádně protřepejte.
- Dejte vše do mísy a zalijte zálivkou a jemně promíchejte. Navrch přidejte artyčoky a nastrouhejte sýr a na závěr dozdobte pampeliškami.
Ovčí sýr, Manchego Semicurádo: Sýr D. O. Manchego Semicurado je sýr s označením původu z oblasti La Mancha, který se vyrábí dle tradičních receptur a zraje 3 měsíce. Sýr se skvěle hodí ke kvalitnímu červenému vínu, skvěle doplní hroznové víno nebo meloun s jamónem.Celý kus váží sýru manchego cca 3,1kg.
Pikantní mořská sůl, Carmecita: Užijte si u stolu novou kolekci obřích mlýnků Carmencita. Chuť čerstvě namleté soli, papriky a koření v nádobě s elegantním a exkluzivním designem Carmencita.
Extra panenský olivový olej, Seleccion, Melgarejo: Díky své delikátní kombinaci oliv Picual, Hojiblanca a Arbequina je tento extra panenský olivový olej nejvšestrannějším z řady olejů Melgarejo. S hladkým charakterem a intenzivní vůní se přizpůsobí jakémukoli kulinářskému použití. Chuť je komplexní, sladká s dominancí ovocných tonů.
Poznámka:zdroj: www.edelikatesy.cz