REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jahodový koláč s citronovým krémem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Předpečený korpus z křehkého těsta s jahodami a vynikající jemnou citronovou náplní z tvarohu a smetany.


Ingredience:
Těsto:
140 ghladké mouky
80 gstudeného másla
40 gmoučkového cukru
2 lžícestudené 33% smetany
1 ksžloutku
jemně strouhaná kůra z jednoho citronu
špetka soli
Krém:
100 mlcitronové šťávy (ze 2 citronů)
100 ml33% smetany
150 gpolotučného tvarohu
100 gkrupicového cukru
1 ksžloutku
1 ksvejce
Na dokončení:
2 lžíce
2 lžícecukru - vrchovaté
citronové šťávy
300 gjahod

Postup:

1. Z mouky, soli, cukru.

citronové kůry a na kostičky nakrájeného másla vypracujeme hmotu podobnou drobence, přidáme smetanu a žloutek a zpracujeme v těsto
2. Zabalíme do folie a uložíme cca na 15 minut do mrazáku
3. Těsto vyndáme z mrazáku a mezi dvěma archy pečícího papíru vyválíme na plát odpovídající velikosti koláčové formy
4. Vložíme do formy a dobře vtlačíme
5. Propícháme vidličkou
6. Na těsto položíme pečicí papír a vsypeme suché fazole
7. Takto pečeme (na slepo) v troubě vyhřáté na 180 °C cca 12 minut, pak odstraníme papír z fazolemi a dopékáme dozlatova ještě asi 8-10 minut
8. Všechny suroviny na krém vyšleháme dohladka a vlijeme na předpečený korpus
9. Troubu stáhneme na 170 °C a dopékáme cca 30 minut, nebo tak dlouho, aby náplň ztuhla, ale uprostřed se ještě lehce chvěla
10. Koláč necháme dobře vychladit
11. Cukr a citronovou šťávu promícháme, vložíme očištěné a rozpůlené jahody, zlehka promícháme a necháme asi 30 min. macerovat
12. Pak naskládáme na vychlazený základ řeznou stranou dolů.

Doporučení:

Množství surovin na těsto odpovídá koláčové formě o velikosti 11×30 cm. Podle potřeby množství surovin navýšíme.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Jana Šenkyříková.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy