REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jahodový koláč s citronovým krémem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Předpečený korpus z křehkého těsta s jahodami a vynikající jemnou citronovou náplní z tvarohu a smetany.


Ingredience:
Těsto:
140 ghladké mouky
80 gstudeného másla
40 gmoučkového cukru
2 lžícestudené 33% smetany
1 ksžloutku
jemně strouhaná kůra z jednoho citronu
špetka soli
Krém:
100 mlcitronové šťávy (ze 2 citronů)
100 ml33% smetany
150 gpolotučného tvarohu
100 gkrupicového cukru
1 ksžloutku
1 ksvejce
Na dokončení:
2 lžíce
2 lžícecukru - vrchovaté
citronové šťávy
300 gjahod

Postup:

1. Z mouky, soli, cukru.

citronové kůry a na kostičky nakrájeného másla vypracujeme hmotu podobnou drobence, přidáme smetanu a žloutek a zpracujeme v těsto
2. Zabalíme do folie a uložíme cca na 15 minut do mrazáku
3. Těsto vyndáme z mrazáku a mezi dvěma archy pečícího papíru vyválíme na plát odpovídající velikosti koláčové formy
4. Vložíme do formy a dobře vtlačíme
5. Propícháme vidličkou
6. Na těsto položíme pečicí papír a vsypeme suché fazole
7. Takto pečeme (na slepo) v troubě vyhřáté na 180 °C cca 12 minut, pak odstraníme papír z fazolemi a dopékáme dozlatova ještě asi 8-10 minut
8. Všechny suroviny na krém vyšleháme dohladka a vlijeme na předpečený korpus
9. Troubu stáhneme na 170 °C a dopékáme cca 30 minut, nebo tak dlouho, aby náplň ztuhla, ale uprostřed se ještě lehce chvěla
10. Koláč necháme dobře vychladit
11. Cukr a citronovou šťávu promícháme, vložíme očištěné a rozpůlené jahody, zlehka promícháme a necháme asi 30 min. macerovat
12. Pak naskládáme na vychlazený základ řeznou stranou dolů.

Doporučení:

Množství surovin na těsto odpovídá koláčové formě o velikosti 11×30 cm. Podle potřeby množství surovin navýšíme.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Jana Šenkyříková.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů z cukety

Cukety jsou vlastně odrůdy tureckých tykví, které se obvykle sklízejí nezralé. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete seznam těch nejlepších receptů na cuketu, které najdete v naší databázi.

číst dále ...

Grissini – tyčinky urozeného původu

Příběh grissin je spjat s Turínem a rodem Savojských. V Itálii nechybí na žádném stole, jsou dokonalé jako snack k sýrům a uzeninám či na vaření. Věděli jste ale, že vznikly už před stovkami let?

číst dále ...

Domácí ovocné nanuky s překvapením

Léto a prázdniny se pomalu ale jistě blíží ke konci, slunečné počasí nám ale snad ještě chvilku vydrží, navíc co si budeme povídat, především děti se zmrzliny nikdy nenabaží. Připravte si proto domácí ovocné nanuky, které vás příjemně osvěží a můžete je navíc vyšperkovat podle vlastní chutě. Je to tak jednoduché.

číst dále ...

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Používejte místo cukru med, chutná skvěle a prospívá organismu

Je cukr neodmyslitelnou součástí vaší kuchyně, posezení u kávy i pomocníkem proti stresu? Potom si zaděláváte na nemalé zdravotní potíže. Problém je v použití rafinovaného cukru, kterému se ne nadarmo přezdívá bílý jed. Jeho konzumaci byste měli omezit na minimum. Cukr však není jediným sladidlem, skvělou alternativou je zejména med. Chutná skvěle, je zdravý a osladíte s ním nejen šálek čaje.

číst dále ...

Vynikající salát pokaždé jinak

Inspirace na obědy a večeře není nikdy dost. Zejména v letních měsících většina z nás vyhledává spíše lehké pokrmy, a proto přijdou vhod především tipy na nejrůznější domácí saláty. Rychle ale vyžeňte z hlavy představu zvadlých zelených lístků s kousky rajčete. Pořádný salát je kombinací luštěnin, celozrnných plodin, sýrů, masa či oříšků a lahodné zeleniny. K tomu, abyste jej dochutili rozhodně nebudete potřebovat majonézu ani kečup!

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování švestek

Malá švestková kuchařka – TOP recepty z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější, prověřené recepty našich čtenářů na zpracování a využití čerstvých švestek v kuchyni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy