REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jahodový koláč s citronovým krémem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Předpečený korpus z křehkého těsta s jahodami a vynikající jemnou citronovou náplní z tvarohu a smetany.


Ingredience:
Těsto:
140 ghladké mouky
80 gstudeného másla
40 gmoučkového cukru
2 lžícestudené 33% smetany
1 ksžloutku
jemně strouhaná kůra z jednoho citronu
špetka soli
Krém:
100 mlcitronové šťávy (ze 2 citronů)
100 ml33% smetany
150 gpolotučného tvarohu
100 gkrupicového cukru
1 ksžloutku
1 ksvejce
Na dokončení:
2 lžíce
2 lžícecukru - vrchovaté
citronové šťávy
300 gjahod

Postup:

1. Z mouky, soli, cukru.

citronové kůry a na kostičky nakrájeného másla vypracujeme hmotu podobnou drobence, přidáme smetanu a žloutek a zpracujeme v těsto
2. Zabalíme do folie a uložíme cca na 15 minut do mrazáku
3. Těsto vyndáme z mrazáku a mezi dvěma archy pečícího papíru vyválíme na plát odpovídající velikosti koláčové formy
4. Vložíme do formy a dobře vtlačíme
5. Propícháme vidličkou
6. Na těsto položíme pečicí papír a vsypeme suché fazole
7. Takto pečeme (na slepo) v troubě vyhřáté na 180 °C cca 12 minut, pak odstraníme papír z fazolemi a dopékáme dozlatova ještě asi 8-10 minut
8. Všechny suroviny na krém vyšleháme dohladka a vlijeme na předpečený korpus
9. Troubu stáhneme na 170 °C a dopékáme cca 30 minut, nebo tak dlouho, aby náplň ztuhla, ale uprostřed se ještě lehce chvěla
10. Koláč necháme dobře vychladit
11. Cukr a citronovou šťávu promícháme, vložíme očištěné a rozpůlené jahody, zlehka promícháme a necháme asi 30 min. macerovat
12. Pak naskládáme na vychlazený základ řeznou stranou dolů.

Doporučení:

Množství surovin na těsto odpovídá koláčové formě o velikosti 11×30 cm. Podle potřeby množství surovin navýšíme.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Jana Šenkyříková.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jídlo u ledu: Jak správně mrazit a co do mrazničky nepatří

Od dob, kdy se potraviny uchovávaly ve vrstvě soli, aby vydržely, už nějaký čas uplynul. Dnes nechybí v žádné domácnosti mraznička, která nám umí vytrhnout trn z paty, když dojdou čerstvé potraviny, zvládne pojmout nával masa ze zabijačky nebo obří várku ovoce ze zahrádky. I mražení potravin ale má svá pravidla. Čím se řídit, aby vám jídlo v mrazničce vydrželo a hlavně chutnalo?

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy