REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jahodový koláč s citronovým krémem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Předpečený korpus z křehkého těsta s jahodami a vynikající jemnou citronovou náplní z tvarohu a smetany.


Ingredience:
Těsto:
140 ghladké mouky
80 gstudeného másla
40 gmoučkového cukru
2 lžícestudené 33% smetany
1 ksžloutku
jemně strouhaná kůra z jednoho citronu
špetka soli
Krém:
100 mlcitronové šťávy (ze 2 citronů)
100 ml33% smetany
150 gpolotučného tvarohu
100 gkrupicového cukru
1 ksžloutku
1 ksvejce
Na dokončení:
2 lžíce
2 lžícecukru - vrchovaté
citronové šťávy
300 gjahod

Postup:

1. Z mouky, soli, cukru.

citronové kůry a na kostičky nakrájeného másla vypracujeme hmotu podobnou drobence, přidáme smetanu a žloutek a zpracujeme v těsto
2. Zabalíme do folie a uložíme cca na 15 minut do mrazáku
3. Těsto vyndáme z mrazáku a mezi dvěma archy pečícího papíru vyválíme na plát odpovídající velikosti koláčové formy
4. Vložíme do formy a dobře vtlačíme
5. Propícháme vidličkou
6. Na těsto položíme pečicí papír a vsypeme suché fazole
7. Takto pečeme (na slepo) v troubě vyhřáté na 180 °C cca 12 minut, pak odstraníme papír z fazolemi a dopékáme dozlatova ještě asi 8-10 minut
8. Všechny suroviny na krém vyšleháme dohladka a vlijeme na předpečený korpus
9. Troubu stáhneme na 170 °C a dopékáme cca 30 minut, nebo tak dlouho, aby náplň ztuhla, ale uprostřed se ještě lehce chvěla
10. Koláč necháme dobře vychladit
11. Cukr a citronovou šťávu promícháme, vložíme očištěné a rozpůlené jahody, zlehka promícháme a necháme asi 30 min. macerovat
12. Pak naskládáme na vychlazený základ řeznou stranou dolů.

Doporučení:

Množství surovin na těsto odpovídá koláčové formě o velikosti 11×30 cm. Podle potřeby množství surovin navýšíme.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Jana Šenkyříková.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Jarní vinné tipy: k lehkým pokrmům patří svěží vína

Jaro je konečně tady. Místo zimního lenošení plánujeme první výlety a vycházky do přírody a také hledáme způsoby, jak pustit svěží vzduch do naší kuchyně. Oddychnout si od hutných zimních pokrmů chce asi každý, kde ale najít inspiraci, co na jaře uvařit rodině nebo čím pohostit návštěvu? Přečtěte si tipy na lahodná jídla z jarních surovin a rady sommeliéra, které víno k vybraným pokrmům servírovat.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy