REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jahodový koláč se sněhem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Korpus z hladké mouky, másla, vody, žloutků a cukru, plněný náplní z jahod, mléka a krupicového prášku.


Ingredience:
Suroviny pro 4 osoby:
180 ghladké mouky
30 gškrobové moučky
90 gmásla
1 lžícemoučkového cukru
1 lžícevody
2 ksžloutků
špetka soli
Náplň:
500 gjahod
40 gpudinkového prášku s jahodovou
příchutí (jinou ovocnou příchutí)
4,5 dlmléka
2 lžícekrupicového cukru
Sníh:
2 ksbílků
120 gmoučkového cukru

Postup:

1. Na vál prosejeme hladkou mouku, škrobovou moučku, sůl, moučkový cukr, přidáme změklé, nadrobno nakrájené máslo a vše promneme, až směs vypadá jako strouhanka
2. Přidáme žloutky, vodu a zpracujeme vláčné těsto
3. Těsto rozválíme v kolo o průměru 30 cm, dáme do koláčové formy o průměru 26 cm a dobře přitiskneme ke stěnám a ke dnu formy
4. Dno propícháme vidličkou, položíme na ně kolo z alobalu (pergamenového papíru), pokryjeme fazolemi (hrachem) a upečeme ve středně vyhřáté troubě
5. Potom fazole (hrách) a alobal (papír) odstraníme
6. Vychladlý koláč potřeme náplní, nastříkáme hustým sněhem a zapečeme v málo vyhřáté troubě (170 °C), až sníh na povrchu zrůžoví
7. Koláč ozdobíme jahodami a podáváme.

Příprava krému:
Z omytých, očištěných jahod odložíme několik na ozdobu, ostatní prolisujeme, pudinkový prášek promícháme s cukrem, pak s trochou mléka, nalijeme do zbývajícího horkého mléka a za stálého míchání přivedeme k varu a povaříme 2 minuty. Krém vychladíme za častého zamíchání, pak vmícháme prolisované jahody a hned použijeme k plnění.

Příprava sněhu:
Z bílků ušleháme sníh, po částech vyšleháme moučkový cukr a šleháme dále, až je sníh hodně tuhý.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy