Domácí džem připravený z rebarbory, jahod, jablek a cukru.
Ingredience:
1360 g | rebarbory |
1360 g | jahod |
1200 g | cukru krupice |
3 ks | jablek |
2 ks | citronů |
Postup:
1. Den předem očištěnou rebarboru pokrájíme na kostičky, dáme do mísy, pokapeme šťávou z 1 citronu, posypeme polovinou krupicového cukru, zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do lednice
2. Očištěné jahody omyjeme, osušíme, dáme do druhé mísy (velké překrojíme), pokapeme je šťávou z druhého citronu, zasypeme zbylým krupicovým cukrem, zakryjeme fólií a dáme také do lednice
3. Druhý den scedíme do mísy šťávu uvolněnou přes noc z rebarbory i jahod (získat by se mělo 1250-1500 ml tekutiny), přelijeme do hrnce, přidáme očištěná, i se slupkou na plátky nakrájená jablka (přirozený zdroj pektinu), přivedeme k varu a zvolna vaříme, dokud jablka lehce nepropíchneme vidličkou, pak vše rozmixujeme do jablečného pyré
4. Poté přidáme kousky rebarbory i jahod a necháme probublávat, dokud džem nezhoustne (asi 50 minut), potom ještě horký džem plníme do čistých sklenic, uzavřeme víčkem, překlopíme a necháme zchladnout.
–