REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jahodovo-limetkový raw cheesecake s avokádem a kokosem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Barevný a bez chemie, ideální pro malé, ale i velké strávníky.


Ingredience:
Dort je pro 8-12 osob:
Na korpus:
150 gstrouhaného kokosu
50 gsušených brusinek
2 lžícemedu
1 lžícekokosového oleje
semínka z 1 vanilky
Na jahodovou náplň:
250 gjahod (můžete i mražené, jen je nechte povolit)
120 mlkokosového oleje
2 lžícemedu
Na limetkovou náplň:
4 lžícekokosového oleje
3-4 lžícemedu (podle chuti, je třeba přebýt chuť avokáda)
1 ksvelkého avokáda
šťáva se dvou citronů
Ostatní:
kokos na posypání

Postup:

1. Brusinky nasekejte na jemno, ne každý mixér si s nimi poradí
2. Pak veškeré ingredience na korpus (včetně brusinek) rozmixujte a do vyložené dortové formy o průměru 22 cm potravinovou fólií (aby šel dort po zatuhnutí lépe vyndavat) natlačte vzniklou hmotu. Na pár minut strčte do lednice
3. Jahody, olej i med dejte do mixéru a dohladka rozmixujte
4. Formu vyndejte z lednice a polovinu náplně nalijte na korpus a dejte chladit do mrazáku na cca 30 minut
5. Přelijte zbylou náplň do misky a pusťte se do limetkovo-avokádové
6. Oloupané a vypeckované avokádo rozmixujte s olejem, citronovou šťávou i medem, opět dohladka
7. Vyndejte formu z mrazáku, jahodová náplň by už měla být lehce ztuhlá a opatrně na ní nalijte avokádovou (bude krapet hutnější než jahodová). Strčte znovu do mrazničky na cca 20 minut (avokádo tuhne rychleji)
8. Až bude zelená vrstva zase pěkně vychlazená nalijte na ní zbytek jahodové. Uhlaďte nebo jen lehce zatřeste, ať je vršek dortu krásně rovný bez hrbolků a bublinek a dejte naposledy vychladit do mrazáku na alespoň 30 minut
9. Jakmile bude dort dostatečně vychlazený, sejměte formu, posypte kokosem, ozdobte třeba rozřezanou jahodou a nechte si chutnat.

Doporučení:

Autorkou receptu i fotografií je Jana Černá, nutriční gastronomka, kterou najdete na webových stránkách www.zasadnezdrave.cz.

Poznámka:

Raw neboli syrový je označení, které v oblasti kulinářství většinou doprovází vitariánské pokrmy. Vitariánství nebo také syro-jedení, živá strava (anglicky Raw Food) se vyznačuje přípravou jídel, nepřesahující teplotu 42 °C a to z důvodu zachování, co nejvíce tělu prospěšných látek, vitamínů a enzymů. Vitariánská kuchyně je proto plná a bohatá na všechny možné druhy ovoce, zeleniny, ořechů, semínek a klíčků. Při přípravě jídel se nejčastěji využívají výkonné mixéry, odšťavňovače či sušičky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy