REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jahodovo-limetkový raw cheesecake s avokádem a kokosem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Barevný a bez chemie, ideální pro malé, ale i velké strávníky.


Ingredience:
Dort je pro 8-12 osob:
Na korpus:
150 gstrouhaného kokosu
50 gsušených brusinek
2 lžícemedu
1 lžícekokosového oleje
semínka z 1 vanilky
Na jahodovou náplň:
250 gjahod (můžete i mražené, jen je nechte povolit)
120 mlkokosového oleje
2 lžícemedu
Na limetkovou náplň:
4 lžícekokosového oleje
3-4 lžícemedu (podle chuti, je třeba přebýt chuť avokáda)
1 ksvelkého avokáda
šťáva se dvou citronů
Ostatní:
kokos na posypání

Postup:

1. Brusinky nasekejte na jemno, ne každý mixér si s nimi poradí
2. Pak veškeré ingredience na korpus (včetně brusinek) rozmixujte a do vyložené dortové formy o průměru 22 cm potravinovou fólií (aby šel dort po zatuhnutí lépe vyndavat) natlačte vzniklou hmotu. Na pár minut strčte do lednice
3. Jahody, olej i med dejte do mixéru a dohladka rozmixujte
4. Formu vyndejte z lednice a polovinu náplně nalijte na korpus a dejte chladit do mrazáku na cca 30 minut
5. Přelijte zbylou náplň do misky a pusťte se do limetkovo-avokádové
6. Oloupané a vypeckované avokádo rozmixujte s olejem, citronovou šťávou i medem, opět dohladka
7. Vyndejte formu z mrazáku, jahodová náplň by už měla být lehce ztuhlá a opatrně na ní nalijte avokádovou (bude krapet hutnější než jahodová). Strčte znovu do mrazničky na cca 20 minut (avokádo tuhne rychleji)
8. Až bude zelená vrstva zase pěkně vychlazená nalijte na ní zbytek jahodové. Uhlaďte nebo jen lehce zatřeste, ať je vršek dortu krásně rovný bez hrbolků a bublinek a dejte naposledy vychladit do mrazáku na alespoň 30 minut
9. Jakmile bude dort dostatečně vychlazený, sejměte formu, posypte kokosem, ozdobte třeba rozřezanou jahodou a nechte si chutnat.

Doporučení:

Autorkou receptu i fotografií je Jana Černá, nutriční gastronomka, kterou najdete na webových stránkách www.zasadnezdrave.cz.

Poznámka:

Raw neboli syrový je označení, které v oblasti kulinářství většinou doprovází vitariánské pokrmy. Vitariánství nebo také syro-jedení, živá strava (anglicky Raw Food) se vyznačuje přípravou jídel, nepřesahující teplotu 42 °C a to z důvodu zachování, co nejvíce tělu prospěšných látek, vitamínů a enzymů. Vitariánská kuchyně je proto plná a bohatá na všechny možné druhy ovoce, zeleniny, ořechů, semínek a klíčků. Při přípravě jídel se nejčastěji využívají výkonné mixéry, odšťavňovače či sušičky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Hřib polosíťkovaný

Pár let nově pojmenovaný jedlý druh houby, velmi podobný hřibu koloději. Praktičtí houbaři rozdíl mezi hřibem kolodějem a hřibem polosíťkovaným nerozlišují.

číst dále ...

Arónie třikrát jinak. Ovocňák představuje 3 zdravé novinky nejen proti jarní únavě

Slyšeli jste už o arónii? Říká se jí také temnoplodec nebo černý jeřáb a je to chuťový zázrak plný vitamínů! V Ovocňáku ji už nějakou dobu najdete v jejich sadech na česko-slovenském pomezí, teď ale hraje hlavní roli ve třech novinkách. 100% šťáva, sirup a džem jsou přesně to, co nakopne tělo a pomůže mu bojovat s jarní únavou.

číst dále ...

Přivítejte jaro s kvalitními potravinami

Jaro, to znamená spoustu slunce, venkovních aktivit a odlehčené pokrmy. A jak jinak začít další jarní den než pořádnou snídaní? Ať se rozhodnete pro domácí granolu, nebo bulku s bylinkovým máslem, vyberte si na jejich přípravu kvalitní suroviny. A jak je poznáte? Při čtení jednotlivých etiket věnujte pozornost značkám kvality. Výrobky označené logy Klasa, Regionální potravina nebo BIO najdete mezi čerstvými i trvanlivými výrobky.

číst dále ...

Nový trend: rybí olej proniká do moderní kuchyně

Když se řekne rybí olej, většině z nás se kromě pozitivního vlivu na organismus vybaví také zkazky našich babiček o tom, jak jej povinně dostávaly ve škole. Jenže od té doby se hodně změnilo. Moderní rybí olej už dávno nemá onu nepříjemnou chuť a vůni, navíc se vyrábí s různými příchutěmi, v kapslích nebo dokonce jako oblíbené dětské želé bonbóny. V severských zemích jej lidé používají celý rok – především kvůli obsahu omega 3 mastných kyselin, vitamínů A, D a E a jejich pozitivnímu vlivu na náš organismus.

číst dále ...

Včelí med: sladký zázrak pro naše zdraví

Máte doma sklenici medu? A pokud ano, jak často med používáte? Pokud si jím jen občas osladíte čaj nebo namažete na housku k snídani, je to zbytečně málo. Měli byste jej zařadit do jídelníčku klidně každý den. Med je totiž nejen chutný, ale i velmi prospěšný pro naše tělo a mysl. Stačí alespoň jedna lžička denně a budete se cítit lépe a zdravěji. Zde je několik důvodů, proč byste měli med zařadit do svého jídelníčku.

číst dále ...

David porazil Goliáše: Česká firma z Polabí vyhrála soudní spor o oblíbený drobený dort nad nadnárodním potravinářským gigantem

Světový potravinářský koncern Dr. Oetker zažaloval tuzemskou firmu Labeta za prodej směsi na dezert, který vyobrazením na obalu připomíná jejich výrobek Krtkův dort. Nyní však odvolací soud rozhodl, že žalovaný se žádné nekalé soutěže nedopustil. Společnost Labeta smí tedy nadále svou směs na Drobený dort prodávat, navíc jí byla přiznána plná náhrada nákladů řízení před soudy obou stupňů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy