REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jahodovo-limetkový raw cheesecake s avokádem a kokosem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Barevný a bez chemie, ideální pro malé, ale i velké strávníky.


Ingredience:
Dort je pro 8-12 osob:
Na korpus:
150 gstrouhaného kokosu
50 gsušených brusinek
2 lžícemedu
1 lžícekokosového oleje
semínka z 1 vanilky
Na jahodovou náplň:
250 gjahod (můžete i mražené, jen je nechte povolit)
120 mlkokosového oleje
2 lžícemedu
Na limetkovou náplň:
4 lžícekokosového oleje
3-4 lžícemedu (podle chuti, je třeba přebýt chuť avokáda)
1 ksvelkého avokáda
šťáva se dvou citronů
Ostatní:
kokos na posypání

Postup:

1. Brusinky nasekejte na jemno, ne každý mixér si s nimi poradí
2. Pak veškeré ingredience na korpus (včetně brusinek) rozmixujte a do vyložené dortové formy o průměru 22 cm potravinovou fólií (aby šel dort po zatuhnutí lépe vyndavat) natlačte vzniklou hmotu. Na pár minut strčte do lednice
3. Jahody, olej i med dejte do mixéru a dohladka rozmixujte
4. Formu vyndejte z lednice a polovinu náplně nalijte na korpus a dejte chladit do mrazáku na cca 30 minut
5. Přelijte zbylou náplň do misky a pusťte se do limetkovo-avokádové
6. Oloupané a vypeckované avokádo rozmixujte s olejem, citronovou šťávou i medem, opět dohladka
7. Vyndejte formu z mrazáku, jahodová náplň by už měla být lehce ztuhlá a opatrně na ní nalijte avokádovou (bude krapet hutnější než jahodová). Strčte znovu do mrazničky na cca 20 minut (avokádo tuhne rychleji)
8. Až bude zelená vrstva zase pěkně vychlazená nalijte na ní zbytek jahodové. Uhlaďte nebo jen lehce zatřeste, ať je vršek dortu krásně rovný bez hrbolků a bublinek a dejte naposledy vychladit do mrazáku na alespoň 30 minut
9. Jakmile bude dort dostatečně vychlazený, sejměte formu, posypte kokosem, ozdobte třeba rozřezanou jahodou a nechte si chutnat.

Doporučení:

Autorkou receptu i fotografií je Jana Černá, nutriční gastronomka, kterou najdete na webových stránkách www.zasadnezdrave.cz.

Poznámka:

Raw neboli syrový je označení, které v oblasti kulinářství většinou doprovází vitariánské pokrmy. Vitariánství nebo také syro-jedení, živá strava (anglicky Raw Food) se vyznačuje přípravou jídel, nepřesahující teplotu 42 °C a to z důvodu zachování, co nejvíce tělu prospěšných látek, vitamínů a enzymů. Vitariánská kuchyně je proto plná a bohatá na všechny možné druhy ovoce, zeleniny, ořechů, semínek a klíčků. Při přípravě jídel se nejčastěji využívají výkonné mixéry, odšťavňovače či sušičky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy