Lahodný nepečený dort plný čerstvého ovoce a ořechů. Pro všechny, kdo chtějí mlsat s rozumem, vesele a zdravě.
Ingredience:
Na korpus: | |
120 g | datlí bez pecek |
100 g | nepražených mandlí |
100 g | kešu oříšků natural |
Na náplň I.: | |
180 g | datlí bez pecek |
1 lžíce | citronové šťávy |
80 ml | rýžového mléka |
1 ks | větší banán |
Na náplň II.: | |
200 g | jahod |
2 lžíce | agáve sirupu |
120 ml | kokosového oleje |
Ovoce do středu dortu: | |
2 ks | banány |
3 ks | jahody |
Na ozdobu: | |
2 ks | jahody |
Postup:
1. Ingredience na korpus rozmixujeme a do potravinovou fólií vyložené dortové formy (aby šel dort po zatuhnutí lépe vyndavat) o průměru 22 cm natlačíme vzniklou hmotu, dáme vychladit
2. Datle s banánem, rýžovým mlékem a citronovou šťávou rozmixujeme do krému, z lednice vyndáme formu a nalijeme na korpus, tentokrát dáme zatuhnout na cca 40 min do mrazáku
3. Nakrájíme jahody a banány na kolečka, vyndáme dortovou formu, naaranžujeme na první náplň a dáme znovu do chladu
4. Jahody, kokosový olej a sirup z agáve rozmixujeme, z mrazáku opět vytáhneme formu a nalijeme poslední náplň na vrstvu ovoce, naposledy strčíme do mrazáku na dalších cca 40 min
5. Dort ozdobíme jahodami a pustíme se do něj!
Autorkou receptu i fotografií je Jana Černá, nutriční gastronomka, kterou najdete na webových stránkách www.zasadnezdrave.cz.
Poznámka:Raw neboli syrový je označení, které v oblasti kulinářství většinou doprovází vitariánské pokrmy. Vitariánství nebo také syro-jedení, živá strava (anglicky Raw Food) se vyznačuje přípravou jídel, nepřesahující teplotu 42 °C a to z důvodu zachování, co nejvíce tělu prospěšných látek, vitamínů a enzymů. Vitariánská kuchyně je proto plná a bohatá na všechny možné druhy ovoce, zeleniny, ořechů, semínek a klíčků. Při přípravě jídel se nejčastěji využívají výkonné mixéry, odšťavňovače či sušičky.
Dvoubarevný citronový RAW cheesecake
Jahodovo-limetkový raw cheesecake s avokádem a kokosem