Sladký dort by neměl chybět na žádné oslavě či zahradní party. Tento navíc není pečený a najdete v něm jen samé dobré a zdravé ingredience, které zcela nahradí cukr. Základ dortu tvoří bílý mák, jenž má jemnější chuť připomínající oříšky.
Ingredience:
Korpus: | |
200 g | datlové pasty (nebo jemně mletých sušených datlí) |
3 lžíce | kokosové mouky |
1 lžíce | bílého máku |
Banánová vrstva: | |
1 ks | zralý banán |
4 lžíce | kokosového oleje |
2 lžíce | agávového sirupu |
1 lžíce | vody |
100 g | kešu ořechů namočených přes noc |
Malinová vrstva: | |
100 g | malin |
100 g | kešu ořechů namočených přes noc |
4 lžíce | kokosového oleje |
2 lžíce | agávového sirupu |
Ostatní: | |
dortová forma o průměru 20 cm | |
ovoce, mák a ořechy na dozdobení (váha ořechů je počítána v suchém stavu před namáčením) |
Postup:
- Začněte přípravou korpusu. Smíchejte datlovou pastu, mák, kokosovou mouku a vše propracujte v kompaktní těsto. To rovnoměrně vtlačte na dno formy, které jste vyložili pečicím papírem. Korpus dejte do lednice odpočívat.
- Zatím si připravte banánovou vrstvu. Veškeré ingredience rozmixujte ponorným mixérem do zcela hladké konzistence. Opatrně ji vlijte na korpus a opět vraťte ztuhnout do lednice.
- S přípravou malinové vrstvy chvilku posečkejte, než banánová vrstva ztuhne. Pokud to uspěcháte, může se stát, že se vrstvy smíchají. Ideální doba na ztuhnutí první vrstvy je cca 30 minut.
- Malinovou vrstvu připravte stejně, jako předchozí. Pokud vás tlačí čas, urychlíte tuhnutí tak, že dort vložíte do mrazáku. V tomto případě vyndejte dort asi 20 minut před podáváním a krájejte nahřátým nožem v teplé vodě.
- Povrch dortu můžete libovolně ozdobit čerstvým ovocem, celým mákem nebo jedlými květy.
Ovocné vrstvy můžete obměnit dle libosti, místo malin můžete použít například jahody, borůvky nebo vše smíchat.
Poznámka:Recept k článku: Letní makové dobroty
Jahodovo-limetkový raw cheesecake s avokádem a kokosem
RAW Jahodovo – čokoládový cheesecake