REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

RAW Jahodovo – čokoládový cheesecake

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sladký ovocný dort vhodný pro vitariány. Je skvělý, chutný a jistě potěší i vaše hosty s běžnými stravovacími návyky.


Ingredience:
Na korpus:
400 gnasekaných ořechů (druh si zvolte sami, ořechy nesmějí být rozemleté)
6-8 ksdatlí nebo sušených švestek, sušených meruněk ... tvrdé ovoce je třeba namočit
Další ingredience:
4 lžíceagáve sirupu, nebo sirupu javorového či borůvkového
200 gčerstvých jahod
2 kslusky čerstvé vanilky
Na čokoládovou náplň:
4-6 ksvyzrálých avokád
4-6 lžicagáve sirupu (javorový sirup nebo švestkový sirup)
4-6 lžicnepraženého kakaa
2 lžíce100 % kokosového oleje
Na mandlovo - jahodovou náplň:
200 gčerstvých jahod
200 gmandlí
4 lžíceagáve sirupu
2-3 lžícekokosového oleje nebo kokosové smetany
strouhaný kokos na zahuštění podle potřeby
papír na pečení, forma na dort

Postup:

1. Nejprve si připravíme obě náplně; na čokoládovou náplň nejprve rozmixujeme avokádo na hladkou hmotu, postupně přidáváme sirup a kokosový tuk, nakonec domícháme kakao a vše dochutíme
2. Připravím si mandlovo – jahodovou náplň; mandle rozmixujeme na jemnou hmotu, přidáme další ingredience a jako poslední vmícháme jahody, které jsme předtím rozsekali na drobno ve food procesoru
3. Všechny ingredience na korpus spolu rozmixujeme ve food procesoru (mixéru) na tvarovatelnou, jemně mazlavou hmotu
4. Připravíme si formu, vyložíme ji potravinářskou fólií, abychom s dortem mohli lépe manipulovat při servírování 5. Připravenou hmotu (těsto) přemístíme do dortové formy a od středu rozmačkáme až ke krajům, nezatlačujeme však příliš, aby korpus nebyl mazlavý, pak by nedržel tvar, následně korpus dáme na 30 minut do mrazničky
6. Formu vytáhneme z mrazáku a po jejím obvodu naskládáme podélně na polovinu překrojené jahody
7. Na vychlazený korpus pak natřeme jednu náplň (je jedno, kterou dáme jako první), pak korpus znovu vložíme na 30 minut do mrazničky, aby vše ztuhlo
8. Dort natřeme i druhou náplní a znovu dáme na 30 minut do mrazničky
9. Nakonec cheesecake ozdobíme podle vlastního uvážení a fantazie ovocem a znovu dáme na 20 – 30 minut ztuhnout do mrazničky
10. Po uplynutí této doby můžeme dort ihned podávat, pokud ho chceme podávat později, skladujeme v ledničce.

Poznámka:

Autor receptu i fotografie: Janka Francová majitelka RAWlifeRaw Food: Syrojedení – vitariánstvi je jednoduše forma stravování bez tepelného připravování. To ale vůbec nezabraňuje vytváření úžasných jídel, ze kterých se plnohodnotně nasytíte. Příprava jídel probíhá mixováním, klíčením, vysoušením do 42 °C a všechny tyto procesy dokážou připravit pokrmy, které na první pohled vypadají jako ty, na které jste zvyklí z kuchyně tradiční. Rozdíl je však ve složení a v jejich přípravě. Tím, že se připravuje pouze z produktů “živých”, dostává se do těla maximální množství vitamínů a enzymů potřebných pro trávení …

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě …

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.

číst dále ...

Mouky s přidanou hodnotou. Inspirujte se nejen na Velikonoce

Není mouka jako mouka. Asi každý z nás zná minimálně mouku hladkou, hrubou a polohrubou. To jsou nejčastější druhy mouky, na které v obchodech běžně narazíme. Pokud však chcete udělat něco pro své zdraví, sáhněte po moukách s přidanou výživovou hodnotou a vneste do pečení trochu chuťové inovace a živin.

číst dále ...

Nejlepší řízky na světě? Smažené na řepkovém oleji!

Vepřový, telecí, kuřecí či vídeňský, který je ten nejlepší? Láska k řízkům nezná u Čechů hranic. Stejně tak i způsoby jejich přípravy. Nejčastěji je připravujeme na oleji, sádle či másle. Která z těchto variant je ale nejzdravější?

číst dále ...

Tipy na jídla z domácích karanténových zásob

Strach z nedostatku potravin nás donutil nakupovat víc než jsme zvyklí. České rodiny vzaly obchody s potravinami útokem a teď řeší, co s nakoupenými trvanlivými potravinami, aby jen nestály ve skříni. Proč to ale nebrat optimisticky a vrhnout se do této nové výzvy tak, aby z ní profitovala i naše střeva? Navíc jde o jídla zdravá, vyvážená a šetrná k vašemu rozpočtu.

číst dále ...

Jedinečné dubnové recepty, které potěší celou rodinu

Čeho není nikdy dost? Nových receptů! Na duben si pro vás Akademie kvality připravila výživné pokrmy plné bílkovin, vitaminů a minerálů. Nejenže potěší vaše chuťové pohárky, ale zároveň podpoří imunitu. V každém z nich bude minimálně jedna z těchto surovin: vejce, slanina, máslo, jogurt nebo pečivo. Typické snídaňové ingredience, které jsou ovšem využitelné i k obědu, večeři a svačině. A nezapomínejte, že se chuť pokrmu odvíjí od kvality použitých surovin. S jejich výběrem mohou pomoci loga kvality, jakými jsou např. Klasa a Regionální potravina.

číst dále ...

Velikonoční menu může být pestré! Vyzkoušejte rybu nebo speciality z různých koutů Evropy

Velikonoce nemusí být jen o kuřeti s nádivkou a sladkém beránkovi, i když je máme všichni rádi. Občas se vyplatí experimentovat a pustit do kuchyně čerstvý vítr. A jaro je k tomu přímo stvořené. Co třeba oprášit starý český zvyk a připravit na Velký pátek pokrm z ryby? I v mnoha evropských zemích je velikonoční kuchyně plná výtečných jídel, které stojí za to ochutnat. Naláká vás italský koláč se špenátem nebo dorůžova upečené jehněčí stehýnko po francouzsku? Autentičnost kulinářského zážitku ještě podpořte lokálními nápoji a nudit se nebudete!

číst dále ...

Do krabičky s sebou! Podpořte oblíbené podniky

Jsme doma a život jakoby se na chvíli zastavil. Máme čas věnovat se dětem, dočíst knížku, kterou jsme dostali pod stromeček, udělat letos opravdu důkladný jarní úklid. Ne každému ale situace přinesla vytoužený výdech. Gastronomie, spolu s ostatními lokálními malými podniky, které jsme si tak oblíbili, trpí a možná nepřežije nejbližší týdny, pokud jim nepomůžeme přečkat toto těžké období.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy