REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

RAW Jahodovo – čokoládový cheesecake

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sladký ovocný dort vhodný pro vitariány. Je skvělý, chutný a jistě potěší i vaše hosty s běžnými stravovacími návyky.


Ingredience:
Na korpus:
400 gnasekaných ořechů (druh si zvolte sami, ořechy nesmějí být rozemleté)
6-8 ksdatlí nebo sušených švestek, sušených meruněk ... tvrdé ovoce je třeba namočit
Další ingredience:
4 lžíceagáve sirupu, nebo sirupu javorového či borůvkového
200 gčerstvých jahod
2 kslusky čerstvé vanilky
Na čokoládovou náplň:
4-6 ksvyzrálých avokád
4-6 lžicagáve sirupu (javorový sirup nebo švestkový sirup)
4-6 lžicnepraženého kakaa
2 lžíce100 % kokosového oleje
Na mandlovo - jahodovou náplň:
200 gčerstvých jahod
200 gmandlí
4 lžíceagáve sirupu
2-3 lžícekokosového oleje nebo kokosové smetany
strouhaný kokos na zahuštění podle potřeby
papír na pečení, forma na dort

Postup:

1. Nejprve si připravíme obě náplně; na čokoládovou náplň nejprve rozmixujeme avokádo na hladkou hmotu, postupně přidáváme sirup a kokosový tuk, nakonec domícháme kakao a vše dochutíme
2. Připravím si mandlovo – jahodovou náplň; mandle rozmixujeme na jemnou hmotu, přidáme další ingredience a jako poslední vmícháme jahody, které jsme předtím rozsekali na drobno ve food procesoru
3. Všechny ingredience na korpus spolu rozmixujeme ve food procesoru (mixéru) na tvarovatelnou, jemně mazlavou hmotu
4. Připravíme si formu, vyložíme ji potravinářskou fólií, abychom s dortem mohli lépe manipulovat při servírování 5. Připravenou hmotu (těsto) přemístíme do dortové formy a od středu rozmačkáme až ke krajům, nezatlačujeme však příliš, aby korpus nebyl mazlavý, pak by nedržel tvar, následně korpus dáme na 30 minut do mrazničky
6. Formu vytáhneme z mrazáku a po jejím obvodu naskládáme podélně na polovinu překrojené jahody
7. Na vychlazený korpus pak natřeme jednu náplň (je jedno, kterou dáme jako první), pak korpus znovu vložíme na 30 minut do mrazničky, aby vše ztuhlo
8. Dort natřeme i druhou náplní a znovu dáme na 30 minut do mrazničky
9. Nakonec cheesecake ozdobíme podle vlastního uvážení a fantazie ovocem a znovu dáme na 20 – 30 minut ztuhnout do mrazničky
10. Po uplynutí této doby můžeme dort ihned podávat, pokud ho chceme podávat později, skladujeme v ledničce.

Poznámka:

Autor receptu i fotografie: Janka Francová majitelka RAWlifeRaw Food: Syrojedení – vitariánstvi je jednoduše forma stravování bez tepelného připravování. To ale vůbec nezabraňuje vytváření úžasných jídel, ze kterých se plnohodnotně nasytíte. Příprava jídel probíhá mixováním, klíčením, vysoušením do 42 °C a všechny tyto procesy dokážou připravit pokrmy, které na první pohled vypadají jako ty, na které jste zvyklí z kuchyně tradiční. Rozdíl je však ve složení a v jejich přípravě. Tím, že se připravuje pouze z produktů “živých”, dostává se do těla maximální množství vitamínů a enzymů potřebných pro trávení …

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Odpalované těsto nemusí být strašák – s naším návodem ho zvládne i začátečník

Na tradičním věnečku, křupavém Paris-Brestu, Španělskem ovoněných churros, čokoládových éclairs nebo oblíbených větrnících si můžete pochutnat i v domácím prostředí. Stačí udělat první krok a naučit se, jak na odpalované těsto. Právě to tvoří základ všech jmenovaných zákusků. S profesionálními radami těsto zvládnete už napoprvé a rozšíříte si svůj osobní cukrářský repertoár o lahodné výrobky vrcholné cukrařiny.

číst dále ...

Červen ve znamení slovenských šéfkuchařů na TV Paprika

Oblíbená stanice TV Paprika si pro milovníky kuchařských show připravila červnový program nabitý skvělými relacemi o vaření. Program odstartuje už 7. června v 18:00 pořadem S šéfkuchařem okolo světa s Gabom Kocákom, dále hned v 18:30 vám do kuchyně vnese barevný nádech Mimi Šramová v nové kuchařské show Barevný svět s Mimi a v 19:00 se můžete těšit na pořad Pepeho zdravá kuchyně na TV Paprika.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Osvěžující nápoje, které vašim dnům dodají tu pravou šťávu

Rádi byste si během letních dnů dopřáli něco čerstvého a zároveň lahodného? Sáhněte po ovocných koktejlech! Jablka, maliny, borůvky, ale i špenát nebo mrkev – fantazii se meze nekladou. Můžete vybírat z ovoce i zeleniny nebo je mixovat společně. Představíme hned několik receptů, díky kterým se z vás stane král či královna koktejlů v letních dnech.

číst dále ...

Víno propůjčí pokrmům nezaměnitelnou chuť, vyzkoušejte vdolky, guláš nebo italské rizoto

Vaření za pomoci vína nemusí náležet jen šéfkuchařům luxusních restaurací. Víno pokrmy pozvedá a propůjčuje jim specifickou chuť, které bez jeho pomoci nedosáhnete. Připravte si doma tři pokrmy za použití vína, které vám dokážou, že obyčejné jídlo může chutnat úplně jinak, když se odhodláte odšpuntovat tu správnou láhev.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy