REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jahodová roláda s citronovou vůní

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sladký pečený plát piškotu potřený marmeládou a smetanovou náplní, obložený jahodami, srolovaný nechaný v chladničce pěkně zpevnit. Hotová roláda servírovaná nakrájená na plátky podávaná poprášená moučkovým cukrem, ozdobená jahodami a lístky máty. Recept připravile Karolínka Kamberská ve spolupráci se značkou Fino.


Ingredience:
80–100 ghladké mouky
100 gmoučkového cukru
1 lžícevanilkového cukru
4 ksvětší vejce
nastrouhaná kůra z 1/2 biocitronu
máslo na potření plechu
špetka soli
Náplň:
300 gjahod
200 gzakysané smetany
100 gměkkého tučného tvarohu
3 lžícejahodového džemu
2 lžícemoučkového cukru
2 lžícevanilkového cukru
2 lžícemedu
1 lžícecitronové šťávy
nastrouhaná kůra z 1/2 biocitronu
K podávání:
moučkový cukr, čerstvá máta, jahody a šlehačka dle chuti

Postup:
  1. Troubu si předehřejte na 200 °C, plech vyložte pečicím papírem
  2. Oddělte bílky od žloutků a žloutky vyšlehejte s moučkovým cukrem do pěny
  3. Bílky, vanilkový cukr a špetku soli vyšlehejte na pevný sníh
  4. Pěnu, sníh, prosátou mouku a nastrouhanou kůru z 1/2 citronu zlehka spojte v těsto a rozetřete ho na připravený plech s pečícím papírem
  5. Pečte 8–10 minut dorůžova
  6. Upečené těsto hned překlopte na čistou utěrku, sloupněte pečicí papír, ale nechte ho ležet na těstě, dokud nevychladne
  7. Jahody omyjte, osušte, odstopkujte a pokrájejte na kostičky
  8. Prošlehejte suroviny na náplň kromě jahod a džemu, jahody vmíchejte nakonec, ochutnejte a dochuťte, ale počítejte i se sladkostí těsta
  9. Vychladlé těsto otočte a nechte ležet na pečicím papíře nebo utěrce, potřete ho tence džemem a pak náplní, ale vzdálenější delší stranu nenatírejte až do konce (nechte volný asi 5 cm okraj, abyste náplň nevytlačili při rolování ven), rolujte směrem od sebe, pomáhejte si při tom papírem či utěrkou a stočenou roládu zabalte do fólie
  10. Dejte do chladničky minimálně na tři hodiny zpevnit
  11. Roládu krájejte na silnější plátky, poprašte moučkovým cukrem a podávejte s jahodou, kopečkem šlehačky a lístky máty.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Svěží recepty, které uspokojí vaše letní chutě

Ryby, brambory, zelenina, ovoce. To jsou základní suroviny našich nápaditých srpnových receptů. Můžete si z nich sestavit příjemné letní menu, protože nabízíme nejen hlavní chody, ale také jídla hodící se coby předkrmy. A samozřejmě nesmí chybět ani dezerty, tentokrát v podobě osvěžujících nanuků plných ovoce. Nachystejte si potřebné kvalitní ingredience, ideálně se značkami kvality (jako je např. Klasa nebo Regionální potravina), abyste si na všem pořádně pochutnali a také dodali tělu dostatek živin. A můžeme začít.

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy