REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jahodová roláda s citronovou vůní

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sladký pečený plát piškotu potřený marmeládou a smetanovou náplní, obložený jahodami, srolovaný nechaný v chladničce pěkně zpevnit. Hotová roláda servírovaná nakrájená na plátky podávaná poprášená moučkovým cukrem, ozdobená jahodami a lístky máty. Recept připravile Karolínka Kamberská ve spolupráci se značkou Fino.


Ingredience:
80–100 ghladké mouky
100 gmoučkového cukru
1 lžícevanilkového cukru
4 ksvětší vejce
nastrouhaná kůra z 1/2 biocitronu
máslo na potření plechu
špetka soli
Náplň:
300 gjahod
200 gzakysané smetany
100 gměkkého tučného tvarohu
3 lžícejahodového džemu
2 lžícemoučkového cukru
2 lžícevanilkového cukru
2 lžícemedu
1 lžícecitronové šťávy
nastrouhaná kůra z 1/2 biocitronu
K podávání:
moučkový cukr, čerstvá máta, jahody a šlehačka dle chuti

Postup:
  1. Troubu si předehřejte na 200 °C, plech vyložte pečicím papírem
  2. Oddělte bílky od žloutků a žloutky vyšlehejte s moučkovým cukrem do pěny
  3. Bílky, vanilkový cukr a špetku soli vyšlehejte na pevný sníh
  4. Pěnu, sníh, prosátou mouku a nastrouhanou kůru z 1/2 citronu zlehka spojte v těsto a rozetřete ho na připravený plech s pečícím papírem
  5. Pečte 8–10 minut dorůžova
  6. Upečené těsto hned překlopte na čistou utěrku, sloupněte pečicí papír, ale nechte ho ležet na těstě, dokud nevychladne
  7. Jahody omyjte, osušte, odstopkujte a pokrájejte na kostičky
  8. Prošlehejte suroviny na náplň kromě jahod a džemu, jahody vmíchejte nakonec, ochutnejte a dochuťte, ale počítejte i se sladkostí těsta
  9. Vychladlé těsto otočte a nechte ležet na pečicím papíře nebo utěrce, potřete ho tence džemem a pak náplní, ale vzdálenější delší stranu nenatírejte až do konce (nechte volný asi 5 cm okraj, abyste náplň nevytlačili při rolování ven), rolujte směrem od sebe, pomáhejte si při tom papírem či utěrkou a stočenou roládu zabalte do fólie
  10. Dejte do chladničky minimálně na tři hodiny zpevnit
  11. Roládu krájejte na silnější plátky, poprašte moučkovým cukrem a podávejte s jahodou, kopečkem šlehačky a lístky máty.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy