REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jahodová roláda s citronovou vůní

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sladký pečený plát piškotu potřený marmeládou a smetanovou náplní, obložený jahodami, srolovaný nechaný v chladničce pěkně zpevnit. Hotová roláda servírovaná nakrájená na plátky podávaná poprášená moučkovým cukrem, ozdobená jahodami a lístky máty. Recept připravile Karolínka Kamberská ve spolupráci se značkou Fino.


Ingredience:
80–100 ghladké mouky
100 gmoučkového cukru
1 lžícevanilkového cukru
4 ksvětší vejce
nastrouhaná kůra z 1/2 biocitronu
máslo na potření plechu
špetka soli
Náplň:
300 gjahod
200 gzakysané smetany
100 gměkkého tučného tvarohu
3 lžícejahodového džemu
2 lžícemoučkového cukru
2 lžícevanilkového cukru
2 lžícemedu
1 lžícecitronové šťávy
nastrouhaná kůra z 1/2 biocitronu
K podávání:
moučkový cukr, čerstvá máta, jahody a šlehačka dle chuti

Postup:
  1. Troubu si předehřejte na 200 °C, plech vyložte pečicím papírem
  2. Oddělte bílky od žloutků a žloutky vyšlehejte s moučkovým cukrem do pěny
  3. Bílky, vanilkový cukr a špetku soli vyšlehejte na pevný sníh
  4. Pěnu, sníh, prosátou mouku a nastrouhanou kůru z 1/2 citronu zlehka spojte v těsto a rozetřete ho na připravený plech s pečícím papírem
  5. Pečte 8–10 minut dorůžova
  6. Upečené těsto hned překlopte na čistou utěrku, sloupněte pečicí papír, ale nechte ho ležet na těstě, dokud nevychladne
  7. Jahody omyjte, osušte, odstopkujte a pokrájejte na kostičky
  8. Prošlehejte suroviny na náplň kromě jahod a džemu, jahody vmíchejte nakonec, ochutnejte a dochuťte, ale počítejte i se sladkostí těsta
  9. Vychladlé těsto otočte a nechte ležet na pečicím papíře nebo utěrce, potřete ho tence džemem a pak náplní, ale vzdálenější delší stranu nenatírejte až do konce (nechte volný asi 5 cm okraj, abyste náplň nevytlačili při rolování ven), rolujte směrem od sebe, pomáhejte si při tom papírem či utěrkou a stočenou roládu zabalte do fólie
  10. Dejte do chladničky minimálně na tři hodiny zpevnit
  11. Roládu krájejte na silnější plátky, poprašte moučkovým cukrem a podávejte s jahodou, kopečkem šlehačky a lístky máty.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy