REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jahodová roláda s citronovou vůní

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sladký pečený plát piškotu potřený marmeládou a smetanovou náplní, obložený jahodami, srolovaný nechaný v chladničce pěkně zpevnit. Hotová roláda servírovaná nakrájená na plátky podávaná poprášená moučkovým cukrem, ozdobená jahodami a lístky máty. Recept připravile Karolínka Kamberská ve spolupráci se značkou Fino.


Ingredience:
80–100 ghladké mouky
100 gmoučkového cukru
1 lžícevanilkového cukru
4 ksvětší vejce
nastrouhaná kůra z 1/2 biocitronu
máslo na potření plechu
špetka soli
Náplň:
300 gjahod
200 gzakysané smetany
100 gměkkého tučného tvarohu
3 lžícejahodového džemu
2 lžícemoučkového cukru
2 lžícevanilkového cukru
2 lžícemedu
1 lžícecitronové šťávy
nastrouhaná kůra z 1/2 biocitronu
K podávání:
moučkový cukr, čerstvá máta, jahody a šlehačka dle chuti

Postup:
  1. Troubu si předehřejte na 200 °C, plech vyložte pečicím papírem
  2. Oddělte bílky od žloutků a žloutky vyšlehejte s moučkovým cukrem do pěny
  3. Bílky, vanilkový cukr a špetku soli vyšlehejte na pevný sníh
  4. Pěnu, sníh, prosátou mouku a nastrouhanou kůru z 1/2 citronu zlehka spojte v těsto a rozetřete ho na připravený plech s pečícím papírem
  5. Pečte 8–10 minut dorůžova
  6. Upečené těsto hned překlopte na čistou utěrku, sloupněte pečicí papír, ale nechte ho ležet na těstě, dokud nevychladne
  7. Jahody omyjte, osušte, odstopkujte a pokrájejte na kostičky
  8. Prošlehejte suroviny na náplň kromě jahod a džemu, jahody vmíchejte nakonec, ochutnejte a dochuťte, ale počítejte i se sladkostí těsta
  9. Vychladlé těsto otočte a nechte ležet na pečicím papíře nebo utěrce, potřete ho tence džemem a pak náplní, ale vzdálenější delší stranu nenatírejte až do konce (nechte volný asi 5 cm okraj, abyste náplň nevytlačili při rolování ven), rolujte směrem od sebe, pomáhejte si při tom papírem či utěrkou a stočenou roládu zabalte do fólie
  10. Dejte do chladničky minimálně na tři hodiny zpevnit
  11. Roládu krájejte na silnější plátky, poprašte moučkovým cukrem a podávejte s jahodou, kopečkem šlehačky a lístky máty.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů z cukety

Cukety jsou vlastně odrůdy tureckých tykví, které se obvykle sklízejí nezralé. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete seznam těch nejlepších receptů na cuketu, které najdete v naší databázi.

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování švestek

Malá švestková kuchařka – TOP recepty z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější, prověřené recepty našich čtenářů na zpracování a využití čerstvých švestek v kuchyni.

číst dále ...

Apfelkiechl a štrúdl aneb Když přichází jablečný čas

Jablko patří mezi nejoblíbenější a nejprodávanější ovoce u nás, a v některých končinách už nastává jeho sklizeň. V českých kuchyních se velmi často objevují recepty spojené právě s jablky. Ať už je to štrúdl, salát s karamelizovanými jablky nebo třeba jablečný ocet. Zatímco u nás se sklidí zhruba 230 000 tun jablek ročně, v Jižním Tyrolsku je tomu přes jeden 1 000 000 tun. Proto není divu, že každá farma Roter Hahn má své vlastní tradiční a rodinné recepty na zpracování jablek ve formě báječných domácích produktů nebo jako nějakou sladkou pochoutku.

číst dále ...

Éčka v uzeninách

Rádi si pochutnáte na klobáse nebo špekáčku? Dbejte při jejich výběru na kvalitě a ještě v obchodě si přečtěte, co obsahují. Často zde najdete dlouhou řadu tzv. éček, která ale ne vždy musí být špatná. Udělejte si v tom jasno s naším mini průvodcem.

číst dále ...

Vynikající kozí sýr třikrát jinak!

Léto a lehké pokrmy patří neodmyslitelně k sobě. Zkuste si vaše oblíbené jídlo ozvláštnit přídavkem kozího sýra. Nejen, že dodá lahodnou chuť, ale také je vhodný pro ty, kteří trpí intolerancí na kravskou bílkovinu. Kozí sýr najde uplatnění při grilovačce či na slano s palačinkou. Výborný je také v kombinaci s bramborami.

číst dále ...

Rychlá letní večeře? Vsaďte na maso a výživný salát

Za horkých letních dní máme většinou chuť spíše na odlehčené pokrmy, po kterých nám nebude těžko. Z jídelníčku tak zmizí smažená jídla i česká klasika. Když ale místo toho na oběd zvolíte zeleninový salát, máte za chvilku hlad. Co s tím? Nebojte se do salátu přidat maso, se zeleninou si výborně rozumí zejména kuřecí. Při jeho výběru je ale nutné se soustředit na kvalitu, která se odráží především na struktuře a chuti masa samotného. Salát také nutně neznamená pouze nakrájenou zeleninu, prozradíme vám pár tipů, jak ho udělat výživnější, ale zároveň pořád lehce stravitelný.

číst dále ...

Kde berete své bílkoviny?

Masožravci pomlouvají vegetariány a ti jim to zase vracejí. Hlavní roli přitom mají často bílkoviny. Všude se o nich mluví a vám už z toho jde hlava kolem? Přečtěte si, jaký mají bílkoviny vliv na zdraví, naši peněženku i trávení.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy