REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jahodová pěna se šumivým vínem a domácí sušenkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Lahodná a osvěžující pěna která bude vypadat vedle drsné a výrazné sušenky jako jemná dobrota, ovšem spolu tvoří velmi zajímavou kombinaci protikladů.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
Na jahodovou pěnu:
300 gčerstvých jahod
200 gcukru moučka (podle chuti a sladkosti jahod)
1 dclšumivého vína
1 dclsmetany 33 %
1 ksplátek želatiny
jahody na dozdobení
Na sušenky:
150 ghladké mouky
100 gcukru krystal
80 g plátkových mandlí
80 gdrcených ořechů
1 sáčekvanilkový cukr
0,2 clmandlového likéru Amaretto
1 ksvejce

Postup:

1. Jahody omyjeme a zbavíme lístků, překrájíme je na poloviny a zasypeme moučkovým cukrem, aby pustily šťávu a změkly
2. Poté zalijeme šumivým vínem a rozmixujeme
3. Smetanu mírně našleháme, aby zůstala napůl tekutá, přimícháme do rozmixovaných jahod
4. Želatinu necháme nabobtnat v trošce vody a zahřejeme na mírném ohni tak, aby nepřišla k varu
5. Rozpuštěnou želatinu přimícháme do jahodové směsi, rozdělíme do sklenic a dáme do chladu ztuhnout
6. Vychlazenou ztuhlou pěnu dozdobíme čerstvými jahodami, mátou, sušenkou a můžeme podávat. Příprava sušenek:
1. Vejce s cukrem vyšleháme do pěny, přimícháme ořechy, mandle, mouku a likér Amaretto, vše důkladně promícháme, vznikne nám pevnější, ale lepivé těsto, které vyklopíme na pomoučenou plochu a vypracujeme šišku
2. Takto vypracovanou šišku vložíme na pečící papír a dáme péct na cca 180 °C 25 minut
3. Po vytažení z trouby šišku rozkrájíme na plátky asi 1 cm silné, které dopečeme při 150 °C cca 10 minut.

Poznámka:

Recept z článku: Co připravit na slavnostní večeři? Zkuste unikátní letní menu od šéfkuchařů Marcela Ihnačáka a Miroslava Vrábela

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy